PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie głośniki do Civic 3d '97

Hikage
18-01-07, 10:48
Jak w temacie. Jestem włascicielm Civica 3d z 97 roku. Niedawno kupilem nowe radyjko ;) o dosyć duzym potencjela jak sie mi wydaje. Alpine CDA 9854R. Z tylu mam jakies stare głośniki. Bylem w sklepiej sie pytac to podobno tam wchodza jajka 6x9. Planuje wiec tam wrzucić głośniki Alpine SPS 69C3. I mam problem z przodem. W tej chwili znajdują sie tam głosniki Pionera 13''. Chcialem tam wrzucić 16,5 Alpine SXS-1757S. Ale sprzedawca powiedział że do otworów które są w drzwiach nie wejdą 16,5 Tylko musza być 16.
I teraz moje pytanie. Czy lepiej poszukać jakichś 16'' czy moze poprostu da sie jakoś wciś te 16,5? Sprzedawca twierdził że jesli bede poszerzał otwory to moge osłabić konstrukcje drzwi i jak bedzie grał to moze wszystko trzeszczeć. Prosze więc o jakaś rade.
Moze jakiś innt sprzet polecacie?

ppm702
18-01-07, 10:51
Sprzedawca twierdził że jesli bede poszerzał otwory to moge osłabić konstrukcje drzwi i jak bedzie grał to moze wszystko trzeszczeć.
bzdura. Pierścień z MDF i porzadny montaż z wygłuszeniem i nic nie będzie trzeszczeć...

TDP
18-01-07, 11:00
Hikage,
1. zmień sprzedawce :agent:
2. pierścień z MDF'u ma za zadanie poprawić miejsce pracy głośnikowi = usztywnić!! należy pamiętać też o wygłuszeniu ...
3. nie inwestował bym w 6x9 na tył - olał bym tył :mlotek:
4. nie kupował bym głośników ALPINE :angel:
5. kupił bym fajny zestaw na przód za cenę tego co byś chciał wydać na głośniki przód i tył alpine http://www.proa-systems-team.com/
6. zrobił bym tak radyjko wybrałeś fajne - do tego zestaw przód np. simplexy wzmacniacz np. u-dimension + sub np. JL

elo :afro:

a tak wogóle to już chyba było milion razy poruszane na formu ... co i jak :-) trzeba poszukać :czerwona kartka:

Hikage
18-01-07, 11:17
Do tego zestawu planowalem dorzucić wzmacniacz i suba ale dopiero po wakacjach jak troche kasy wpłynie :P
Jesli chodzi o głosniki tył 6x9 słyszalem ze wszyscy odradzaja, że to taki udawany bas i tak dalej. Ale jednak myślalem że to bedom takie głosniki uzupełniające z tyłu ;>
I dlaczego odradzasz glosniki Alpine ?:)

A jeszcze chcialem sie spytac ile mniej wiecej takie wstawki z MDFu i wygłuszenie moze kosztować? I czy kabelki musze też kupowac nowe czy wystarczą orginalne?

Uh. Sorx że nie poszukalem:P Nastepnym razem sie poprawie :)

ppm702
18-01-07, 11:21
A jeszcze chcialem sie spytac ile mniej wiecej takie wstawki z MDFu i wygłuszenie moze kosztować? I czy kabelki musze też kupowac nowe czy wystarczą orginalne?
to też już jest napisane ;)

TDP
18-01-07, 21:35
czemu odradzam, powiem tak - doradzam Ci abyś za cenę tych rzeczy które chcesz kupić nabył zestaw na przód ciut mocniejszy ... (chwalą też powerbassy - chociaz nie slyszalem) i bedziesz bardziej zadowolnony niz zestawu przód + tył ...
ALPINE ma fajne głośniki, ale nie kosztują one 250 zł :angel:

wygłuszenie wszystko zależy jakimi matami czy robisz to sam itp.itd
najtaniej - opisane w dziale teksty matami app - mam tak . jest ok
jak w firmie to +/- 200 za drzwi

elo

Kosciech
18-01-07, 22:31
Na przód wsadź jakiś dobry system 16,5 cm ze zwrotnicą, pierścień z MDF'u. Ja mam system Hertza goniony z radia i jestem zadowolony. Do tego koniecznie wygłuszenie, bardzo poprawia brzmienie i nic nie trzeszczy w dzrzwiach.

Hikage
19-01-07, 14:54
Hm ... sam raczej nie dam rady zrobić sobie wygłuszenia bo nie mam garażu;> A jesli chodzi o głośniki to znalazłem coś takiego wydają sie mi ciekawe... moze powiecie ktore lepsze?
http://www.allegro.pl/item152124450_infinity_6500_cs_nowe_dobra_cena.htm l <--Infinity
http://www.allegro.pl/item150288318_magnat_pro_2160_gwarancja_nowe_sklep _29zl_gratis.html <-- Magnet.
osobiście ładniej sie prezentują chyba Magnety:) ale to ma grac wiec prosze o jakaś rade. Rozważam jeszcze zakup jakichś Alpinek z zwrotnicami. np. SPX-17MB tylko musze sie jeszcze dowiedziec ile kosztują;>(Do Alpiny chyba mam słabość :P) Aczkolwiek prosze o fachowe oko...

MartinS
19-01-07, 16:11
infinty maja ostry tweeter....

Hikage
20-01-07, 00:17
Magnety tez słyszalem że nie są warte tej kasy...;>
Tamte Alpinki SPX 17BM stoją grubo ponad 1000 zł.;> To troche za duzy wydatek.
Jeszcze upatrzylem jedne ciekawe moim zdaniem głośniczki tez Alpiny, 16,5'' + gwizdki i zwrotnice? Co o Nich sądzicie?
http://www.allegro.pl/item159043603_alpine_spe_17cs_2_drozny_zestaw_odse parowany.html

rafik1984
20-01-07, 00:39
Przeciez to juz było i to post pod twoim nawet bez szukaj bys sie obył ludzie nie smieccie a dla ułatwienia :dalej: :dalej: :dalej: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=23764
wydaje mi sie ze masz tam wszystko opisane :hinczyk:

spychu
20-01-07, 13:13
Zamiast tych Alpine które pokazałeś w ostatnim linki z allegro dużo bardziej wolałbym moje Helix Blue 62 MKII. Cena podobna a zagrają napewno lepiej.

Jak masz zamiar wydać więcej kasy raz i być zadowolony z głośników do końca to proponuje Ci U-Dimension Jr. Comp6 ~800zł. Mam w drugim aucie pogonione ze wzmaka Genesisa i o niebo lepiej niż Helixy spod radia.

Ale na początek jak nie oczekujesz zbytnich fajerwerków a chcesz mieć w miare czyste granie za rozsądną cene to Helixy są jak znalazł.

MartinS
20-01-07, 15:51
Vifa jak wiadomo tez jest dobrym wyborem :agent:

Hikage
20-01-07, 19:22
No właśnie nie chce wydawac grubej kasy na głośniki liczylem góra wydac 400 zł. na przod. I właśnie dzisiaj koles z sklepu mi powiedział że te helixy które polecasz ( http://www.allegro.pl/item156161753_helix_blue_62_sklep_.html <-- to te?)to najlepsze głosniki jesli chce podłączyć je bezpośrednio do radia a nie przez wzmacniacz;> I teraz pozostaje kwestia Alpinki i Helixa. Reszta raczej odpada.
Jak dobrze pojdzie to w tym tygodniu będe cos kupował ;) Na przod;)

eVok
20-01-07, 20:12
a może
http://www.allegro.pl/item157802839_wysokiej_klasy_zestaw_u_dimension_u_ jr_650_okazja.html
http://www.allegro.pl/item159347059_phase_evolution_pcs_165_20_2006_.htm l

coxis
20-01-07, 20:39
ja też planuje zrobić przód w coupecie swojej

chce tam wsadzić 16.5 systemik na poczatek pod radia

oto firmy ktore biore pod uwage, decyzja jeszcze nie podjeta

phase pcs
hertz
powerbass
dls
helix
Rainbow

Jest jeszcze coś takiego co podobno jest *****iste i bez konkurencji :

http://jtp.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=2&man_id=22&prod_id=235

Tak jak mówie sam jeszcze się nie zdecydowałem, ale nie to mnie martwi , a montaż tego wszystkiego.

eVok
20-01-07, 20:43
a kasa? ile?

spychu
21-01-07, 17:59
Coxis Hertze sobie odpuść przynajmniej serie DSK i ESK bo są to zestawy cykająco pierdzące i nic więcej.

A na twoim miejscu zastanowił bym się nad wyborem U-Dimension albo Morela, tylko to już większa kasa.

MartinS
21-01-07, 20:49
DSK i ESK bo są to zestawy cykająco pierdzące i nic więcej.
nie zgodził bym sie z kolega.....
coxis liste podałes szeroką i kwoty sa dośc rozbierzne wiec mopże coś precyzyjniej...

ppm702
22-01-07, 00:41
serie DSK i ESK bo są to zestawy cykająco pierdzące
nie tak do końca - w tym przypadku dużo zależy od zwrotnic

coxis
22-01-07, 09:26
OK już mówie.
Dla mnie problem to założenie tego w coupe.
Tweeterów nie będę wpuszczał w słupki (za duży koszt) tylko normalnie będą przyczepione.
Zwrotnice rozumiem brać już z zestawu.
Ogólnie musze podjechać do car audio żeby popatrzyli co tam się zmieści a co nie.
Kasa to zobacze ile za założenie będą chcieli, ale głośniki (odseparowane) mogą kosztować do 500zł.
Narazie najbardziej jest za na PB (nie wiem które jeszcze) albo Helix Blue.
Na początku będzie grało pod radio alpinke. Potem z czasem wzmacniacz.
Czekam na propozycje, mam nadzieje że już wiecie o co mi chodzi.
Słucham house, rapa... ogólnie z basem.

spychu
22-01-07, 19:59
Bez różnicy czy to będzie PowerBass czy Helix i tak pod radiem zagra dużo lepiej niż Hertze.

Tylko Helixy, żeby grały wymagają dobrego wygłuszenia i solidnego zamocowania.

Słyszałem kilka ESK w różnych autach tez pod radiem i nigdzie nie dorównują moim Helixą. I dla mnie DSK / ESK były są i będą zestawem cykająco pierdzącym niezależnie jaką byście nie włożyli zwrotnice.

MartinS
23-01-07, 08:16
a gdybyś mial inne głosniki tez bys pewnie napisął ze im nie dorównują....

coxis
23-01-07, 08:49
no ok spychu, plus dla helixa, wygłuszenie będzie jak sobie w lato zrobie, a mocowanie to musi byc dobre, inaczej pie*** takie zabawy

spychu
23-01-07, 10:43
a gdybyś mial inne głosniki tez bys pewnie napisął ze im nie dorównują....
Mam w Omedze U-Dimension Jr. Comp 6 ale do nich nie można porównać ani Helixów ani Hertzów, bo nie kosztowały mnie ~300zł tylko 800zł i zasadniczą różnicą jest to, że napędzane są ze wzmaka a nie z radia tak jak Helixy w Civicu.

Miałem Morel Dotech 6 MkII i też byłem bardzo zadowolony.

W Hertzach bardzo przeszkadza mi głównie sopran. Nie wiem czy poprostu Hertze które słyszałem, były tak poustawiane, że miały strasznie drący sopran, czy to bolączka wszystkich Hertzów.

Nie chodzi mi o krytykowanie tego czy tamtego a wychwalanie pod niebiosa znowu czegoś innego, bo i tak założyciel tematu kupi co będzie chciał, lecz pod radio po kilku odsłuchach, Helixów i Hertzów w różnych autach, zawsze dla mnie lepiej grały Helixy.

coxis
23-01-07, 10:54
Ok, popatrzyłem i Morel Dotech 6 MkII jak i U-Dimension Jr. Comp 6 kosztują zbyt dużo.

W tej cenie mógłbym kupić i głośniki i wzmacniacz.

Zastanawiam sie najbardziej na PB i Helix.

Tylko teraz pozostaje kwestia wyboru głośnika , max. to myśle 500 zł.

Ostatnia prośba, możecie mi polecić konkretne modele z tych firm, bo myśle że będzie to najlepszy wybór dla mnie.

Helix są : HXS 136 ESPRIT za 500zł i BLUE 62 MKII 350zł , różnica do zaakceptowania.

PB: S-6C 300zł, L-6C 400zł, 2XL-6C

I bądż tu mądry, musze jeszcze podjechać do bariery dzwięku i pokazać im samochód żeby wycenić montaż tak jak chce, czyli dobrze ale bez przesady (bez tweeterków w słupkach).

Najbardziej to chyba zastanawiam sie miedzy L-6C (chyba lepsze nawet jak pod radio od S-6C) a BLUE 62 MKII , cenowo podobne.

Narazie na przodzie mam Alpiny 1725 2-drożne (juz mi jeden sie rozwala, musze oddac bo mam gwarancje) i do tego mam nadzieje że usłyszę różnicę po zakupie odseparowanego zestawu.

Jeszcze dochodzi aspekt tego że boje się żeby mi woda nie przeciekała.

spychu
23-01-07, 11:09
Jeśli chcesz głośniki podłączać pod samo radio to nie pchaj się w Power Bassa bo nie bedą grały zgodnie z Twoimi oczekiwaniami i w pełni swoich możliwości.

A jeśli miały by być to koniecznie Power Bass to PB-CK6 mysle, że będzie ok. Z Helixa tylko wersja Blue 62 MkII, bo każda lepsza wersja Helixów to juz większe koszta niż przewidujesz.

Np. HXS z serii Esprit to między 600 a 700zł za 16.5cm (obecnie w essie mają jakąś promocje za 499zł na te głośniki) dalej HXS z serii Avantgarde to już rząd 1000zł +.

coxis
23-01-07, 11:16
PB-CK6 to chyba są stare wersje i już ich nie ma

co do hlx to tak jak napisałem, jest jeszcze ta za 500zł w promocji

co do PB i tego że nie będą grały pod radio dobrze, w pełni możliwości to spotykałem sie z opiniami że będzie ok równiez

ogólnie hlx piszą że grają super pod samo radio

wydma8
23-01-07, 17:00
Mam podobny dylemat, wybrac pb l6c czy moze cos innego, muzyka ktora slucham to mieszanka house, techno i muzy czarnej, mysle ze te pb beda sie bardzo nadawaly, na poczatku pod samo radio w przyszlosci pod wzmaka.

Pozdrawiam

coxis
23-01-07, 22:13
No właśnie ... problem nie rozwiązany, opinii brak :(

wydma8
30-07-09, 14:52
Odswieze temat, 2 lata temu kupiuone pb l6c sie zesraly, w zasadzie bez powodu:/ szukam jakiejs alternatywy do tych glosnikow pb pod pieca ktory ma w kanale ok 100W rms, kiedys siedzialem w temacie teraz juz niezbyt:/, mam na aku glosniki alpine model 17sc za ok 400zł moze polecicie cos godnego uwagi??:)

Pzdr

ppm702
30-07-09, 15:14
coś z u-dimension popatrz

wydma8
30-07-09, 17:04
Wlasnie w ludzkiej cenie znalazlem na stronie essy:
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,18,233&kid=233&pid=1522

Ppm miales na mysli ta serie?, masz je moze u siebie??, jak to gra??

ppm702
30-07-09, 19:10
nie mam ich u siebie, ale słyszałem jak grają i są ze zbliżonej półki cenowej najbardziej neutralne z tych, które słyszałem.

Ja niestety z tego pułapu wyrosłem jakiś czas temu. Teraz to tylko się mania pogłębia - właśnie jestem na etapie wymiany okablowania, dołożenia drugiego wzmacniacza i przejścia na aktywne cięcie pasma ;) Innymi słowy każdy głośnik z osobnego kanału wzmacniacza. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie... ;)

harry86
01-08-09, 11:24
Odswieze temat, 2 lata temu kupiuone pb l6c sie zesraly, w zasadzie bez powodu:/ szukam jakiejs alternatywy do tych glosnikow pb pod pieca

mam podobnie...a mozna zrobic tak ze zostawiam tweetery i zwrotnice od powerbassow a wymieniam tylko woofer ?? a tak wogole to chetnie zamienie radio na jakies alpine :D
moj zestaw to:
Radyjko PIONEER DEH 4900IB+ zestaw powerbass L- 6C drzwi wygłuszone matami Stinger Expert Door, podkladki z MDF'u, wzmacniacz Orion West Coast Customs 600w 4kanaly, Subwoofer Orion West Coast Customs 25 cm 400w w obudowie 25 cm bass reflex 3'

wydma8
01-08-09, 20:08
Kolego a jaki jest objaw zesrania Twoich glosniczkow??

I czy ktos z Was ma moze te u-dimensiony:
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,18,233&kid=233&pid=1522

Pzdr

harry86
02-08-09, 13:17
jak to powiedziec... pierdzi jeden z glosnikow...nie slychac basu tylko takie brzeczenie...strasznie to drazni...

zecomeia
03-08-09, 07:32
a nie lepiej naprawić uszkodzony głośnik ?? chyba ze się uparłeś że chcesz nowe to spoko :)
I jak najbardziej możesz zostawić tweetery i zwrotnice a wymienić tylko midbasy , bardzo często się tak robi w drogich systemach :)

wydma8
03-08-09, 09:51
Wiesz chce miec porownanie z innym zestawem, jesli bedzie gorzej to nowy zestaw sprzedam, jesli lepieje to stary po ew naprawie sprzedam:)

Na ta chwile zastanawiam sie nad morelami tempo 6, moge je miec w bdb cenie tylko problem tkwi w tym ze malo opinii na ich temat w necie:/...ciekawi mnie jak wypadaja na tle elementow z u-dimensiona.:)

zecomeia
03-08-09, 10:17
montowałem je kilka razy i mi akurat bardziej dzwięk przypadł go gustu , ale wiesz ile ludzi tyle opinii

wydma8
03-08-09, 11:21
Ponizej 500zl za ten zestaw to chyba dobra cena...? Chyba sie skusze bo z tego co widze cena na necie to ok 700-800plnow a uzywki chodza po 400-500zł... z tego co zauwazylem to l6c jest bardziej do mocnego grania szybkich bitow, a wyczytalem ze te morele sa bardziej stonowane z duzo lepsza srednica...ciekawe czy to prawda:)

zecomeia
03-08-09, 12:10
morele są bardziej miękkie , tak więc idealnie się nadają do grania wszelakiej muzyki. Co do ceny to jest ona dobra wiec jak masz okazję to kupuj