Zobacz pełną wersję : zmiana ramion wycieraczek przedniej szyby
Chodzi mi po głowie przeszczepienie ramion wycieraczek z Fabii II. Są one, wraz z piórami bardzo płaskie co wygląda dużo lepiej niż te nasze grabie.
Ogarniał ktoś może taka sprawę? Mocowania do trzpieni są inne i profilem nie spasuja więc trzeba jakoś pałąki rozwalic i połączyć z fabiowymi...
Ciężką sprawa, ale pewnie wykonalna. Jakieś sugestie?
Zależy jak wyglądają pałaki od fabii , bo od hondy rozbierałem kiedyś jak silniczek wymieniałem to od razu rozebrałem, wyczyściłem i nasmarowałem, ale dokładnie jak to wygląda to nie pamiętam, w każdym razie jest rozbieralne, teraz byś musiał załatwić od fabii i będziemy porównywać.
Fabie mam firmowe kilka sztuk, jutro na parkingu pomierze co trzeba bo już mam jakas koncepcje. Zobaczymy czy wypali. Jak tak to zrobię fotorelacje ;)
Daniello87
27-01-11, 14:31
Zatem czekamy na fotorelację. Bo przypuszczam, że również docisk tych ramion jest lepszy do szyby.
Nie o sam docisk mi chodzi bo to sie nie zmieni jak sadze. Maja przylegac nizej do szyby co bedzie bardziej estetyczne. Mecze temat, jak cos wykminie dam cynka.
No to działaj szybko i mów jak wyszło, bo też z wielką chęcią bym zrobił coś z wycieraczkami u siebie.
Dobra, juz wiem w ktora strone isc...
Ponizej wrzucam fote i opisze zaraz o co mi biega - moze cos doradzicie.
http://images39.fotosik.pl/561/0fec6bd031689941m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0fec6bd031689941)
W czerwonym polu jest zaznaczone miejsce laczenia "uchwytu" pióra do ramienia wyczieraczki.
I teraz tak. Wymyslilem, ze nasze ramie trzeba (po przymierzeniu) od dawcy uciac i w to miejsce wlozyc ten "uchwyt".
"Uchwyt" u dawcy jest po prostu zacisniety na ramieniu.
I tutaj pytanie :
1. macie pojecie jak to rozbebeszyc? Widze ze powinno dac sie rozgiac... Pewnie nikt tego wczesniej nie robil, co? :)
2. Z czego wykonane sa ramiona wycieraczek? Metalowe? Alu?