PDA

Zobacz pełną wersję : Olej 10W40 na jaki zmienić

polololo21
13-01-07, 23:00
witam
problem jest tego typu że zbliza sie wymiana i zastanawiam sie jaki olej??? Teraz mam zalany mineralny firmy comma 10W40 ale troche mi bierze ponad 2 litry na 10 tys wiem ze moze brac ale mysle ze to sporo bo silnik jest zdrowy i sądze ze to wina żle dobranego oleju ( wczesniej był zalany 10W40 tak było napisane na kartce ale nie wiem jaki to był bo autko z niemiec) i w zwiazku mam kilka pytan

czy kto moze mi poradzić na jaki teraz zmienić tzn rozumiem ze poł syntetyk odpada bo rozszczelni wiec zmienić lepkośc tylko jak???? wiec mineral tylko jak 15W40 czy 10W50

Jak to jest z klasą oleju jaka zaleca honda bo nie moge znalezć ( wiem ze mobila 10W40 ale jakiej klasy) może w tym problem i duże ubytki co śadzicie

czy firma jakiej jest olej ma jakies zasadnicze znaczenie czy liczą sie tak naprawde parametry ?

oczywiscie przejzałem wszystko co wyskoczyłow opcji szukaj wiem jaki kto olej poleca itp ale nie znalazłem odpowiedzi na te pytania wiec prosze o pomoc

Tresor
14-01-07, 09:33
zacznijmy od tego że olej 10w40 to olej półsyntetyczny a nie mineralny, jeśli bierze półsyntetyka to trzeba przerzucić sie na mineralny czyli 15w40 który jest nieco gęstszy, wszytko zależy od przebiegu silnika i jego stanu a olej to lejesz jaki Ci sie podoba shell,bp,mogil,lotos,castrol,nie qpuj oleju w biedronce krótko mówiąc

rafalb33
14-01-07, 11:13
zacznijmy od tego że olej 10w40 to olej półsyntetyczny a nie mineralny

Nieprawda. Same literki przed i po w niekoniecznie swiadcza o bazie oleju.

Sa oleje 10w40 mineralne taki jak :
Petro-Canada Supreme
Pennzoil
Valvoline Turbo V
Neste Super
Texaco Havoline (10W30)

Był tez mobil super m 10W40 wycofany juz chyba.

Co do oleju sprubuj jakiegos minerala 15w40 np mobil.

polololo21
14-01-07, 18:14
z całą pewnością to był olej mineralny 10w40 firmy comma ( może firma mam jakies dziwne oznaczenia )
czyli co 15w40????????

[ Dodano: Nie 14 Sty, 2007 ]
z ciekawosci 15w40 będzie gęstsz a jakie cechy będzie wykazywał olej 10w50 czy przpadkiem nie będzie gęstszy w wysokich temperaturach (rozgrzany silnik) i czy to własnie wtedy auto nie bierze oleju?????????