Zobacz pełną wersję : Civic Coupe 1.7... jakie amortyzatory??
Witam
Mam prosbe, mogli byscie mi doradzic jakie amortyzatory wybrac bo nigdy sie tym nie interesowalem... Samochod to Honda Civic Coupe 1.7 D17A9. Amortyzatory potrzebne na przod... Mialem przeglad i bedzie trzeba wymienic bo jeden juz nie daje rade :P
Domyslam sie, ze bede musial kupic dwa, lewy i prawy??
Chcial bym kupic jakies sportowe, twarde amortyzatory, bo niekiedy pociskam dosc ostro moja "Hanie" wiec na zakretach bedzie sie lepiej prowadzila ;) Z gory dziekuje za odpowiedzi :)
Tak wogole to twardosc zalezy tylko od sprezyn?? Czy calosc tutaj ma znaczenie??
Twardosc raczej zalezy od sprezyn bo amorek to tlumik drgań :) . Napisz czy masz przed lifta czy po lifta bo to ma znaczenie :)
ehmmm.... dobre pytanie :p Jak to moge sprawdzic czy jest po liftingu czy nie?? Mam ta wersje z brzydszymi swiatlami z przodu :p, i spryskiwaczy reflektorow w zderzaku nie mam... jest szyber, podgrzewanie lusterek, klima... aha i to jest anglik.. ale to chyba nie ma znaczenia :)
tutaj zdjecie:
http://img14.imageshack.us/i/p2405092029.jpg/
Masz przedlifta czyli szukaj amorków do rocznika 01-03
No i tylko, żebyś nie podszedł źle do amortyzatorów, jak większość ludzi chcących cokolwiek polepszyć...
Pewnie, że to jak auto się zachowuje w głównej mierze zależy od amortyzatorów.
Można mieć miękkie sprężyny i twardy amortyzator, ale nigdy odwrotnie!
Jak sprzedają do Twojego auta, to kup sobie Bilstein'a B6 pod seryjną sprężynę i będziesz zadowolony.
Tylko zaznaczam jeszcze jedną rzecz! < - pomijając rozwodzenie się nad sprężyny i amortyzator. Masz mocny przód, słaby tył ( może jeszcze i sprawny ), ale nowy przód zawsze będzie lepiej wybierał nierówności. I ostatecznie auto może ładnie bokiem latać. Nie chodzi o to, żeby panikować, ale czasem w łuku gdy nagle będzie trzeba hamować, żeby się nie zdzwić.
Najważniejsze, to po zmianach ustawić geometrię i później wyczuć gdzieś auto, żeby wiedzieć, jak i kiedy się zachowa.
Nie moge znalezc tych Bilstein'ow B6 do Civica :/ A jakies inne??
ja kupilem kayaby do springow H&r i jestem zadowolony
tutaj masz linka
http://allegro.pl/amortyzatory-przod-honda-civic-2001-kayaba-i1409169488.html
Czyli rozumiem, że masz amortyzator pod seryjną sprężynę zestawiony z obniżaną, twardą sprężyną ( bo takie robi H&R ), jesteś zadowolony i uważasz, że tak jest dobrze?
Chevez:
Nie wciskam Ci Bilsteina, bo jest Elo czy coś. To jest bardzo dobry amor bardzo dobrej firmy. Amortyzator ten jest przeznaczony pod seryjne sprężyny, jak masz obniżane, to musisz go przerobić, albo kupić B8.
B6 fizycznie jest = B8, tylko są przeznaczone pod inne sprężyny i mają inny setup.
B6 itp można przerabiać i są w pełni regenerowalne, rozbieralne.
Na szybko szukałem, katalog (http://www.bilstein.net.pl/pobierz/katalogi), musisz sobie ściągnąć, bo online coś im nie działa, sprawdz, może już działa.
Bynajmniej w tym katalogu znalazłem B6 pod Wasze coupe -> strona 243 ( oznaczyli je jako VI gen, ale w katalogach często tak jest, upewnij się, czy to to. )
Pozdrawiam
Temat już poruszany - EM2-zawieszenie - takiego szukaj. Kliknij w link em2-squad w moim podpisie i na pierwszej stronie masz linki do przydatnych tematów o em2. Ten temat zamykam.