PDA

Zobacz pełną wersję : wyjace wspomaganie kierownicy

skaty
11-01-07, 18:48
witam

mam problem ktory wyglada nastepujaco:

parkujac (poruszajac sie b. wolno lub stojac) i krecac kierownica w lewo do oporu wszystko jest ok, a gdy krece w prawo to w ostatniej fazie (jakies 0,5 obrotu kierownicy) slychac (ale tez nie zawsze jednak co mnie martwi coraz czesciej) dziwne odglosy dochodzace z przodu samochodu (wycie, zgrzytanie). przejrzalem forum i nigdzie nikt nie opisywal podobnego problemu. szczegolnie dziwne jest to ze odglosy wydobywaja sie tylko w czasie skretu w jedna strone i nie za kazdym razem...

moze macie pomysl co to moze byc? dodam tylko ze plyn jest, nie zauwazylem zeby sie pienil, ani go nie ubywa.

EL
12-01-07, 12:26
Nie jestem fachowcem, ale sprawdź przegub, słyszałem, że może go być słychać, jeśli jest padnięty, jeśli ruszasz na skręconych na maksa kołach.

skaty
12-01-07, 17:30
to nie wyje w czasie jazdy na maksymalnie skreconych kolach tylko podczas krecenia kierownica. boje sie zeby nie bylo to cos powaznego a w rezultacie kosztownego w naprawie :(

sunseeker1
12-01-07, 18:50
witam

mam problem ktory wyglada nastepujaco:

parkujac (poruszajac sie b. wolno lub stojac) i krecac kierownica w lewo do oporu wszystko jest ok, a gdy krece w prawo to w ostatniej fazie (jakies 0,5 obrotu kierownicy) slychac (ale tez nie zawsze jednak co mnie martwi coraz czesciej) dziwne odglosy dochodzace z przodu samochodu (wycie, zgrzytanie). przejrzalem forum i nigdzie nikt nie opisywal podobnego problemu. szczegolnie dziwne jest to ze odglosy wydobywaja sie tylko w czasie skretu w jedna strone i nie za kazdym razem...

moze macie pomysl co to moze byc? dodam tylko ze plyn jest, nie zauwazylem zeby sie pienil, ani go nie ubywa.

to normalne że jak sie skręca na maxa to pompa wyje bo jest bardzo obciążona, sprawdź czy np. jak skręcasz to czy końcówka drążka kier. nie zatrzymuje sie na wahaczu, bo np tak może być z jednej strony, a z drugiej np. już stopuje sie na maglownicy (przekładni w maglownicy)

Yo87
26-01-07, 21:19
Sprawdź ciśnienie powietrza w oponach, szczelność układu wspomagania i ew płyn:) najczęściej klęka przy wszystkich połączeniach;]