PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie 6x9 do 6gen??

rafik1984
11-01-07, 00:02
Witam chciałem sie zapytac jakie głosniczki byscie polecili do Civica 6gen na tył.Narazie nie mam kaski na jakies powazne audio i chce kupic takie zeby przejezdzic 2-3miech a potem sprzedac takie powiedzmy do 150zł , co lepsze blaupunkt,magnat,mac audio czy boschmann?? Jak macie jakies swoje typy to piszcie , aha i jeszcze co mozecie powiedziec o tych głosniczkach ??

http://www.allegro.pl/item153718045_nowosc_magnat_ultra_6900_gwarancja_p l_od_ss_.html
http://www.allegro.pl/item155514384_magnat_mac_audio_mx_69_3_gwarancja_n owe_sklep.html
http://www.allegro.pl/item154979328_blaupunkt_bgx_693_135w_gwarancja_vat _sklep_.html

Z gory dzięki i pozdr dla wszystkich

MartinS
11-01-07, 07:33
jeżłei chcesz aby cos sobie pyrczało to magnaty chyba bym z tego wybrał, kiedys jak byłem jeszcze młody w dziedzinei CA było u mnie cos takeigo i jakos sobie grało....
zAraz oczywiści eposypie sie masa postów że na tył nie wkłada sie głosników...ale co kto lubi....

Pron!
11-01-07, 08:47
Nie wiem jak u Was ale u mnie 6x9" w standardowych miejscach z tyłu, pod maskownicami nie dawały wogóle basu, tylko plastiki furkotały.
Chyba lepszym rozwiązaniem byłoby wpakowanie ich w półkę.
A najlepszym sub w bagażniku a nie elipsy :P

ppm702
12-01-07, 16:30
Pron!, gdybyś je dobrze zamontował to byłoby ok ;) A tak na poważnie jeśli ktoś lubi dźwiek z tyłu to chyba faktycznie Mag będzie najlepszy

mlesiak
14-01-07, 11:07
hej,

a co sadzicie o tych Hertz'ach?

http://www.allegro.pl/item155976605_hertz_dcx_690_dynamika_i_czysty_dzwi ek_od_ss.html

ppm702
14-01-07, 12:50
najniższy model Hertz'a - pod radio się nadają i tylko pod radio

mlesiak
14-01-07, 13:53
to jakie jeszcze oprocz wspominanych wiele razy powerbassow polecasz pod wzmacniacz?

Instalacja jaka chce zrobic jest nastepujaca

1) wzmacniacz 4 kanalowy:

a) Przod
* przez zwrotnice
- 2 woofery w drzwi przednie
- 2 tweetery w slupki

b) Tyl
- 2 glosniki 2-drozne

2) wzmacniacz 2 kanalowy + kondensator
- 2 subwoofery zabudowane w bocznych scianach bagaznika

Zaczne na razie od nowych glosnikow... tylko nie bardzo moge sie zdecydowac na ktorekolwiek...

sailence
14-01-07, 23:27
polecam raczej tak:
1. przód:
- 2 mid-basy w drzwi do zwrotnicy na wyjście MID
- 2 tweetery w słupki do zwrotnicy na wyjście HIGH
i to na końcówki radia

2. tył:
- 2 6x9 na półkę przez wzmak
- subwoofer w bagażnik przez wzmak (wyjście basowe)

przy większych funduszach przód też pod wzmaka podepnij

ja mam przód tak jak opisałem (bez wzmaka), w półce na tyle 2 jajka, bez skrzyni (do czasu :) ) i bez wzmaka (do czasu :) ) i bardzo podoba mi się jak to gra: przód czysto, wysokie i średnie prosto na twarz, a z tyłu (dookólnie generalnie) dobiega mnie basik

ppm702
15-01-07, 09:54
2 6x9 na półkę przez wzmak
jesli ktoś lubi dźwięk dochodzący zza pleców to jak najbardziej :)

Chociaż lepiej jesli już, to półkę dać z radia, a przód pod wzmacniacz. Scena i tak będzie kiepska, ale o niebo lepsza, niż przy podłączaniu tyłu pod wzmak

MartinS
15-01-07, 17:32
2 mid-basy w drzwi do zwrotnicy na wyjście MID
- 2 tweetery w słupki do zwrotnicy na wyjście HIGH
i to na końcówki radia
bez sensu, jezlie reszta ma być:

. tył:
- 2 6x9 na półkę przez wzmak
- subwoofer w bagażnik przez wzmak

chodzi o to że prżód z radia a tył ze wzmka.....

sailence
15-01-07, 23:12
napisałem przecież że przy lepszych funduszach przód pod wzmaka też, jeśli jest dobre radio to przód będzie latać i bez wzmaka, ale gdy w drzwi idą speakery z wyższej póły no to już bez wzmaka nie polatają :)

przy małej przestrzeni kabiny mojego auta (civic hb 4gen) to różnica przód/tył jest minimalna bo i tak dźwięk odbija się od wszystkich powierzchni i poczucie przestrzeni zatraca się (pewnie inaczej to wygląda w sedanach :) )

mlesiak
15-01-07, 23:34
wlasnie zastanawiam sie czy po podlaczeniu przodu i tylu pod wzmacniacz + sub pod wzmacniacz, nie bedzie slychac tylko tylu.... moze jednak lepiej tylko przod pod wzmacniacz + sub pod wzmacniacz a tyl zostawic pod radio?

co o tym sadzicie?

MartinS
15-01-07, 23:52
albo wszystko pod wzmaka albo pod radio, opcja że poł z tego pół z tego jest nie stosowana.....

mclimak
16-01-07, 10:53
z tego co sie dowiedzialemna tym forum przod (midbasy i tweetery przez zwrotnice) do wzmacniacza a tyl sam (tylko glosniki) pod radio to dobry pomysl. Nie mowie tu o opcji z subem bo tego nie planuje ale w takiej konfiguracji poradzono mi takie wlasnie wyjscie. Generalnie odradzano tylne glosniki (psucie sceny) ale jak juz mam to podlacze by cos tam z tylu gralo...

spychu
16-01-07, 11:00
Co do tematu co na przód a co na tył.

To zamiast wkładać głośniki na tył, kase tą dołożył bym do przedniego zestawu i kupił np. U-Dimension Jr. Comp6 do tego wzmak 4 kanałowy i skrzynka basowa na 25cm głośniku w bagażniku i nic więcej nie potrzeba.

To dobry zestaw przednich głośników podłączony pod wzmacniacz powinien byś podstawą audio w samochodzie a sub tylko uzupełnieniem.

Do Civica głośniki z tyłu są zbyteczne.

mlesiak
16-01-07, 23:33
wiem... sam z tylu nie jezdze.... ale wydaje mi sie ze jak z tylu nie bedzie sopranu (z glosnikow tylnych) to slabo bedzie slychac - sam bass/.

spychu
17-01-07, 07:45
I tu się mylisz dobry zestaw przedni zapewni odpowiednią scenę dźwieku zarówno na przednich fotelach jak i tylnych.

Jeśli już tak się upierasz przy tych tylnych głośnikach to włóż w seryjne miejsca i podłącz je pod radio. A zestaw przedni i suba pod 4-kanałowego wzmaka 2 kanały na przód i 2 zmostkowane na suba.

Aquarius
19-01-07, 23:56
a ja mam tylko suba pod wzmakiem ..reszta zamiata pod radiem (sony 4x50W) czyli przod fabryki puszczone przez filtr (średnie) i w trojkatach od lusterek syczki.Na tylnim kanale syczki umieszczone we wnece szyby bocznej tylniej skierowane na kanape + przez filtr dwa jajka w fabrycznych miejscach (tez jako średnie). I gra naprawde całkiem czysto i całym pasmem. Jajka na tyle mam blaupunkta..modelu hmm..nie pamietam heh :bicie: ale myśle że warto zainwestowąc w głośniki dobrej marki..jednak jakość przenosi sie chyba na czystość..tak mi sie wydaje...

mlesiak
06-02-07, 12:25
po dluzszej analizie i zastanowieniu zastosuje chyba nastepujacy zestaw:

Przod przez wzmacniacz:
- 2x PowerBass L-6C

Z tylu planuje zabudowac boki w bagazniku i dac 2x sub po 25cm.

Do tego wzmacniacz 4 kanalowy.
Zastanawia mnie tylko jeszcze jedna sprawa.
Przy wzmacniaczu np Lanzara 4x125W w rms przod pewnie bedzie gral dobrze...
Jednak czy 2 suby w bokach bagaznika zasilone z pozostalych dwoch kanalow wzmacniacza beda dawac wystarczajacy bas? Nie wiem czy te 125W to nie za malo...

Przyznam ze nie chcialbym sie bawic w drugi wzmacniacz i nie wiem czy 4x125 wystarczy...

Dodam jeszcze ze na wzmaka chce wydac do okolo 800 pln...

Glosnikow basowych jeszcze nie wybralem... moze cos Lanzara albo PB...

Mozecie cos podpowiedziec?

[ Dodano: Wto 06 Lut, 2007 ]
ten wzmak ma wieksza moc... ale nie jestem pewien czy PYLE robi dobre wzmacniacze...

http://www.allegro.pl/item161110619_pyle_4kanalowy_2000w_pla4380_sklep_p oznan_f_vat.html

gryzmo
25-08-07, 07:43
Odkopie temat.Zrobiłem sobie nagłośnienie z przodu-Heliksy Dark Blue 62.1,maty itd.Gra nawet ładnie ale za to z tyłu porażka.Mam założone elipsy w fabryczne miejsce i praktycznie nie ma żadnego basu.Głośniki takie
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=228365711
Co może być przyczyną?Charczy niemiłosiernie a myślałem że w sedanie na półce to ładnie zagrają a tu zonk.Polaryzacja na bank dobra.

superman2
25-08-07, 10:27
a może to dlatego tak słabo gra bo to Pyle?

gryzmo
25-08-07, 12:29
Jednak były zamienione bieguny na jednym głośniku.Już jest lepiej ale pewnie żeby było dużo lepiej przydał by się wzmacniacz bo mi radio wymięka.A co do PYLE za tą cenę myślę że nie są złe.