ywald
17-01-11, 17:02
Witam.Mam problem z moją Hondą Civic IV 1,5l 16v z roku 1991 (silnik D15B2) (tylko benzyna).Chodzi o to,że bardzo często spalaja mi sie cewki zapłonowe:w czerwcu spaliła mi sie na trasie,następna w listopadzie(tez w trasie),a dzisiaj w garazu(nawet nie odpaliłem).Chciałbym znaleźc przyczynę problemu i ją zlikwidowac bo ciągłe kupowanie nowych cewek (koszt około 100zł) to nie jest najlepsza metoda.Dodatkowo występuje coś takiego,że gdy na stacji wyłączę silnik i zatankuję (zwłaszcza gdy jest już rezerwa i zalewam do pełna) to auto nie chce zapalic przez ok.10 minut.Muszę włączac i wyłączac zapłon tak długo aż kontrolka z bodajże pompy paliwa "tyknie",jeśli tylko zgaśnie bez tego delikatnego dźwięku to nie ma szans na odpalenie.To samo się dzieje gdy auto jest co chwilę odpalane i gaszone,więc ciągle żyję w takiej niepewności czy mi odpali;)
Myślę nad tym,żeby podłączyc je pod komputer,bo podobno gdzieś w tym aucie jest,ale nie mam zielonego pojęcia gdzie jest jakieś podłączenie do komputera.Acha,przy ostatniej wymianie cewki wymieniłem również świece i kable wysokiego napięcia,ale niestety to nic nie dało.
Gdyby ktoś miał jakieś pomysły to bardzo proszę o pomoc.
Myślę nad tym,żeby podłączyc je pod komputer,bo podobno gdzieś w tym aucie jest,ale nie mam zielonego pojęcia gdzie jest jakieś podłączenie do komputera.Acha,przy ostatniej wymianie cewki wymieniłem również świece i kable wysokiego napięcia,ale niestety to nic nie dało.
Gdyby ktoś miał jakieś pomysły to bardzo proszę o pomoc.