PDA

Zobacz pełną wersję : Electric Turbo?

doli22
12-12-10, 15:43
Chlopaki czytal ktos juz o tym? zamiast napedzania spalinami i cala masa orurowania itp. turbo napedzane elektrycznie silnikiem na 12v dla przykladu http://www.youtube.com/watch?v=b6kvkR_NX8w&feature=related calkiem niezle dmucha :) tylko co z reszta, jak by to sie moglo sprawdzic bo jest to jakas alternatywa :D

TougeRicer
12-12-10, 17:20
mi to wygląda na jakiś fake, elektryczne turbo? suszarka na prad ma napędzać spaliny:)

bbrodaa
12-12-10, 18:59
http://www.electricsupercharger.com link do stronki firmy która sprzedaje gotowe zestawy suszarek do samochodu ;)

doli22
12-12-10, 20:25
no to temat pogrzebany :) myslalem ze to cos powazniejszego jest :D

DjMariush
12-12-10, 21:17
no przyrost max 7KM nie porywa:D A spod silnika dziwek jak cyrkularka :/

KOWAL ziom
12-12-10, 22:43
Panowie, to trochę nie do końca tak... przerabiałem to i miało to być w moim autku. Przyrost jest bardzo podobny do tego co daje kompresor, z tym tylko, że działa to na prąd a nie na pasek. działanie tego można trochę porównać do nitro... na co dzień masz serię silnik, jedziesz wieczorem na ściganki to włączasz guziczek i np od 4 tyś włącza się mega suszara, głośne to jak cholera, ale efekty daje. w Polsce chyba najprężniej zajmuje się tym at2000.pl i od nich brałem wszelkiego rodzaju info. jeżeli ktoś chce, tylko od czasu do czasu poszaleć... to jest to dobre rozwiązanie, przynajmniej w mojej opinii. zależy kto czego oczekuje, ja liczyłem na stały przyrost, tak więc zrezygnowałem.

Kras
13-12-10, 09:31
Stary, prosze Cie...

KOWAL ziom
13-12-10, 10:35
Stary, prosze Cie...

o co ? :) tak mi powiedzieli, przyrost ok 20 może 25%, tylko, że chwilowe. wystarczy poczytać na stronie at2000 jakie mody robili i jakie przyrosty osiągnęli. Tu zwracam honor, kompresor da więcej przyrostu, i nie można się z tym nie zgodzić.

To nie jest tak, że tego bronię i zachwalam, po prostu mocno się tym interesowałem i wiem co nie co, jednak dla mnie zastosowania to nie znalazło.

Kras
13-12-10, 10:49
Sa takie chwilowe zabawki. Ale na pewno nie sa P&P i na seryjna instalacje 12v. I troche kosztuja.
A te co reklamuja...hahahaha, to juz chyba lepiej zalozyc magnetyzery i strumienice;)

Arturvf500
13-12-10, 12:03
o co ? :) tak mi powiedzieli, przyrost ok 20 może 25%, tylko, że chwilowe.

zeby kompresor dal 25% mocy musi ladowac w okolicach 5psi; przy takim doladowaniu wymaga dostarczenia ok 10kW mocy; zalozmy ze ten wentylatorek ma 350W (pobor pradu 30A) - jak latwo policzyc jest to niemal 30x mniej; jakies pytania?

Kras
13-12-10, 12:33
Zalozmy nawet ze ma moc dobrego odkurzacza, czyli 1500W...nadal CIUT malo, no i skad to zasilic, bo przeciez nie z zapalniczki ;););)
Fizyka jest piekna...

Noud
13-12-10, 19:19
Te tanie z ebaya za 50$ nie dają nic, nawet rzeczonych 5km, zupełnie nic, strata pieniędzy.
Jedynie firmowe zabawki są w stanie wytworzyć na tyle prędkości wpychania powietrza (o ciśnieniu to tu praktycznie nie ma mowy) że coś to może dać, ale też raczej w tych słabszych motorach.
Tak to tylko zamula średnicę dolotu, to samo te niby kinetyczne wirki świrki, wszystko jest dla picu, nie ma żadnego dowodu że to cokolwiek daje.
http://www.youtube.com/watch?v=wg3Umrio5nA
Tu jest filmik jak robili testy.

DjMariush
13-12-10, 22:15
Nie no cos tam daje, na wykresie widac,ale za taki przyrost placic za najtanszy zestaw 300$ !?:eek: Za taka cene to hybryde sie montuje i frajda o wiele wieksza. Chociaz dla samego dzwieku warto byloby to kupic...:D

Konrad84
13-12-10, 22:47
ja wiem ze to dmucha grubo ponad 0,01 bara :)

drvtec
13-12-10, 23:05
padłem
temat bajka jeszcze wyszukajcie z autokącika tekst Pirowskiego i firmę TURBODYNE

a może od razu po całości
http://www.youtube.com/watch?v=5xE3m5PHCIE
http://www.youtube.com/watch?v=dyR0U_fYtwY&feature=related

poczytaj sobie jeszcze o systemie vtes
generalnie chodzi mi po głowie pewien patent i teoretycznie powinno wszystko zagrac zgodnie z fizyką nawet tylko siano, czas, siano, czas, sian......

Noud
14-12-10, 13:13
;););) leaf blower bolt on turbo ;););)
nie widziałem tego wcześniej, dobre

drvtec
16-12-10, 00:32
śmieszne to mi się też to wydawało do momentu jak nie poszperałem po youtubie i nie znalazłem filmiku z hamowni i wtedy tkneło mnie na mój pomysł który po przeliczeniach działać powinien

gdzieś nawet znajdziecie asa co kupił konwerter napięcia na 220V podłączył do niego odkurzacz do liści i jazda

DjMariush
17-12-10, 00:42
no nie ma to jak porządny lans na spocie...otwierasz maske a tam co? Odkurzacz do lisci

drvtec
17-12-10, 09:52
szacun +10
lans +5

Kras
17-12-10, 10:10
Ale musi byc porzadnej firmy...jakas Husqvarna na przyklad :)

skolopendra
17-12-10, 16:44
Fizyka jest piekna...

;)

Furious
17-12-10, 17:22
Przyjechał kiedys do mnie CRX z elektrycznym turbo na strojenie. Kolega mial dwa zestawy jakis wentylatorow przemyslowaych (jeden mniejszy, drugi wiekszy) z konwerterem na 220V. Chcial sprawdzi efekt na jednym, ew zalozyc na szybko ten wiekszy wentylator i tak tez pozniej zrobil.
No niestety bylo male rozczarowanie, bo doładowania nie było, wiec nie było co stroić.

drvtec
17-12-10, 22:51
jak miał osiowca to się nie dziwię na tym nic nie zrobisz
jak miał przemysłówkę to też dupa bo wydatek za mały + jeśli miało by to działać to najpierw alternator a potem aku wielkie bum i papa

nie tędy droga