Zobacz pełną wersję : Radio samochodowe a ipod
mam pytanko, zastanawiam sie nad kupnem ipoda 30Gb tylko po to zeby sluchac muzy w aucie, jak to dziala??? jak podlacza sie ipoda pod radio??? szukam radio nie na kasete, jakie firmy robia takie radyjka??? przyblizcie mi wogole ten temat jesli wogole ktos cos wie???
[ Dodano: 28-12-2006, 19:31 ]
ups jesli tu nie pasuje to wrzucie na car audio...sorka :oops:
Radyjko z tego co wiem, musi miec gniazdo obslugujace iPod'a. Chyba, ze zrobili juz jakies przejsciowki/adaptery? :?
cos blizej, jakie to typu wejscie jesli o takie chodzi i jaki adapter jesli tez o to chodzi. troche patrzylem na akcesoria ale jakis blady w tym temacie jestem...
http://www.alpine.com.pl/content/cms/index.php?p=2524&details=1
http://www.jvc.pl/product.php?id=KD-SH1000E&catid=100036
http://www.pioneer.pl/pl/products/25/38/301/CD-IB100/index.html
A wiec tak: najprosciej to podlaczyc na wejscie do zmieniarki - ja mialem w blupunkcie ich seryjna wtyczke do zmieniarki a na 2 koncu czincz do czincz podlaczylem kabel na ktorego drugim koncu byl mini jack a to znowu do wyjscia na sluchawki i hulalo :)
no chyba ze z tylu radia masz np wejscie aux w postaci czincz wtedy potrzebujesz kabel mini jack -> czincz. Wiele mozliwosci a ta z adapterem jest droga - no chyba ze zalezy Ci zeby na wyswietlaczu w twoim aucie pojawialy ssie nazwy utworow..... Zreszta przy pierwszego radzaju podlaczeniu tez powinienes widziec nazwe granego pliku.
Kup JVC Kdg821 masz pelna obslug ipoda w tym radiu, na allegro juz od 700PLN mozesz je wyrwac.
iTrip---> nie polecam (bardzo mizerna jakość dźwięku, szumy...)
dobra juz wiem dzieki za linka do radia, moze jakos wiecej propozycji jakis innych firm?? itrip domyslam sie ze odpada bo kiepska jakosc...
iPoda podlaczysz pod kazde radio które posiada z tyłu wejscie, czyli 2 chinche oznaczone bodajże AUX. w prawdzie radiem nie bedziesz mogl przerzucac piosenek itp ale radio bedzie dzialalo jak wzmacniacz przez co wchodzi w gre regulacja glosnosci. wg mnie nie ma sensu dawac "ciutke" wiecej za radio po to zeby przycieskiem >> moc przerzucić piosenke :)
czyli musi byc wyjscie aux wtedy kabelkiem podlacze pod sluchawki w ipodzie, czyli glosnosc bedzie ok, jakosc dzwieku tez???
Czy uwazacie to za dobry pomysl???
ja myślę że jeśli już nastawiać się na radio i podłączać do niego iPoda to tylko takie radio które zapewni pełne sterowanie iPodem.żadnych półśrodków.bo równie dobrze można nie kupować iPoda tylko zwykły pendrive i np.Clariona czy JVC z gniazdem USB z przodu....i będzie taniej
Jeszcze jednym, bardzo dobrym sposobem na podłączenie zewnętrznego urządzenia pod każde radio samochodowe (jeżeli oczywiście nie posiada line in, bo wtedy jest to zbędne) jest poprostu wpięcie się przed wzmacniacz w radiu i odpowiednio odciąć sygnał z kasety albo radia, żeby się na siebie na nakładały. Wtedy jakość jest najlepsza i estetycznie wygląda to super, w przeciwieństwie do kaset-adapterów :P Jest to chyba najlepsza propozycia rozbudowania o wejście i nawet wyjscie na zewnętrzny wzmacniacz jakiegoś starszego- mało funkcyjnego radia :D
ALPINE CDA-9852RR jest robiony pod obsluge iPod'a.Mam takie radyjko,wiec moge polecic.Instrukcje obslugi mam na CDA-9854R, CDA-9852RB i CDA-9852RR <--- wszystkie te modele jak to jest napisane sa : MADE FOR iPOD.Decyzja nalezy do Ciebie;)
ok dzieki, dokladnie tak mysle jak Ojciec :) zadnych polsrodkow. czyli kupuje radyjko i musze cos jeszcze kupic zeby to podlacyc, w JVC jest tak ze trzeba cos tam dokupic i w pionku tez, czyli jak to sie podlacza??? ja jestem mega zielony w tym temacie....i wtedy mam sterowanie z radia ipodem?? czyli ipod jest zailany bezposrednio z tego podlaczenia??
chyba do każdego trzeba dokupić adapter ale są drogie raczej
Pioneer http://www.megamedia.pl/zlaczka-adaptujaca-pioneer-cd-ib100.php nie ma zdjęcia
Alpine http://www.max24.pl/?a=sklep.view&produkt=13664
a do JVC to nawet nie znalazłem ale cena pewnie będzie podobna
drogo to wychodzi....
wiem ze drogo ale jak sie slucha ciagle i duzo muzy i ma sie zmienny gust to dobry wybor wedlug mnie a ipody w jp mozna tanio uzywke trafic, a uzywka a nowy nie ma roznicy poza dobra cena..
ja mam soniasza Xploda cdx-gt111, i mam wyjscie AUX i bez problemu podlaczam pod radio mp3, w moim przypadku Creative'a :grin:
no to good :) jakos to zrobie napewno potrzebuje swoje stale 35GB muzy wiec nie nagram tego na plyty bo bedzie to ciezki temat a tak maly ipodzik bedzie w sam raz...
iPoda mozesz podlaczyc do radia, ktore ma poprostu wejscie aux w przednim panelu, czyli podlaczasz mp3 kablem jack-jack, tak jak wlasnie jest w sony. Ale sa tez radia dedykowane pod Ipoda, nie wiem na jakiej zasadzie to dziala.
iTrip---> nie polecam (bardzo mizerna jakość dźwięku, szumy...)
ja slucham muzy z ipoda za pomoca otripa i dziala naprawde fajnie, nie musze miec zadnych kabli itp.
ok, a co jesli ja tutaj (czyt Japonia) kupie ipoda to fale radiowe sa takie jak w pl to znaczy czy odbierac bedzieprzez itripa (kupic jak cos go w PL czy Jap?? sorka za te pytania ale musze wszytsko wiedziec w temacie bo wywale kupe kasy i bedzie dupa a tego nie chce :)
dzieki ziomki za pomoc
twoj problem rozwiaze alpina ida-x001
ja mam pytanie i w temacie i nie. tzn czy radio fabryczne w cifie 8 gen, sedan, ma od zada wejscie chinch, zeby dalo rade wywlec kabelek i podlaczyc ajpoda? wiec ze honda oferuje jakis patent, ale z robota kolo 1000 wychodzi, wiec dzieki, nie chce;)
Przyłączam się do pytania przedmówcy, ktoś ma patent na podłączenie iPoda do nowego Civica?
Dzięki i pozdrawiam.
btl.
Przyłączam się do pytania przedmówcy, ktoś ma patent na podłączenie iPoda do nowego Civica?
Dzięki i pozdrawiam.
btl.