Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Radio samochodowe a ipod

PAT
28-12-06, 18:28
mam pytanko, zastanawiam sie nad kupnem ipoda 30Gb tylko po to zeby sluchac muzy w aucie, jak to dziala??? jak podlacza sie ipoda pod radio??? szukam radio nie na kasete, jakie firmy robia takie radyjka??? przyblizcie mi wogole ten temat jesli wogole ktos cos wie???

[ Dodano: 28-12-2006, 19:31 ]
ups jesli tu nie pasuje to wrzucie na car audio...sorka :oops:

Emzor
28-12-06, 18:32
Radyjko z tego co wiem, musi miec gniazdo obslugujace iPod'a. Chyba, ze zrobili juz jakies przejsciowki/adaptery? :?

PAT
28-12-06, 18:35
cos blizej, jakie to typu wejscie jesli o takie chodzi i jaki adapter jesli tez o to chodzi. troche patrzylem na akcesoria ale jakis blady w tym temacie jestem...

eVok
28-12-06, 19:45
http://www.alpine.com.pl/content/cms/index.php?p=2524&details=1
http://www.jvc.pl/product.php?id=KD-SH1000E&catid=100036
http://www.pioneer.pl/pl/products/25/38/301/CD-IB100/index.html

dudix83
28-12-06, 20:23
A wiec tak: najprosciej to podlaczyc na wejscie do zmieniarki - ja mialem w blupunkcie ich seryjna wtyczke do zmieniarki a na 2 koncu czincz do czincz podlaczylem kabel na ktorego drugim koncu byl mini jack a to znowu do wyjscia na sluchawki i hulalo :)

no chyba ze z tylu radia masz np wejscie aux w postaci czincz wtedy potrzebujesz kabel mini jack -> czincz. Wiele mozliwosci a ta z adapterem jest droga - no chyba ze zalezy Ci zeby na wyswietlaczu w twoim aucie pojawialy ssie nazwy utworow..... Zreszta przy pierwszego radzaju podlaczeniu tez powinienes widziec nazwe granego pliku.

djinfi
28-12-06, 22:58
Kup JVC Kdg821 masz pelna obslug ipoda w tym radiu, na allegro juz od 700PLN mozesz je wyrwac.

nozder
29-12-06, 01:00
iTrip---> nie polecam (bardzo mizerna jakość dźwięku, szumy...)

PAT
29-12-06, 05:55
dobra juz wiem dzieki za linka do radia, moze jakos wiecej propozycji jakis innych firm?? itrip domyslam sie ze odpada bo kiepska jakosc...

BRNK
29-12-06, 10:44
iPoda podlaczysz pod kazde radio które posiada z tyłu wejscie, czyli 2 chinche oznaczone bodajże AUX. w prawdzie radiem nie bedziesz mogl przerzucac piosenek itp ale radio bedzie dzialalo jak wzmacniacz przez co wchodzi w gre regulacja glosnosci. wg mnie nie ma sensu dawac "ciutke" wiecej za radio po to zeby przycieskiem >> moc przerzucić piosenke :)

PAT
29-12-06, 10:46
czyli musi byc wyjscie aux wtedy kabelkiem podlacze pod sluchawki w ipodzie, czyli glosnosc bedzie ok, jakosc dzwieku tez???

Czy uwazacie to za dobry pomysl???

eVok
29-12-06, 11:00
ja myślę że jeśli już nastawiać się na radio i podłączać do niego iPoda to tylko takie radio które zapewni pełne sterowanie iPodem.żadnych półśrodków.bo równie dobrze można nie kupować iPoda tylko zwykły pendrive i np.Clariona czy JVC z gniazdem USB z przodu....i będzie taniej

adam_16_
29-12-06, 13:35
Jeszcze jednym, bardzo dobrym sposobem na podłączenie zewnętrznego urządzenia pod każde radio samochodowe (jeżeli oczywiście nie posiada line in, bo wtedy jest to zbędne) jest poprostu wpięcie się przed wzmacniacz w radiu i odpowiednio odciąć sygnał z kasety albo radia, żeby się na siebie na nakładały. Wtedy jakość jest najlepsza i estetycznie wygląda to super, w przeciwieństwie do kaset-adapterów :P Jest to chyba najlepsza propozycia rozbudowania o wejście i nawet wyjscie na zewnętrzny wzmacniacz jakiegoś starszego- mało funkcyjnego radia :D

KshyX
29-12-06, 13:42
ALPINE CDA-9852RR jest robiony pod obsluge iPod'a.Mam takie radyjko,wiec moge polecic.Instrukcje obslugi mam na CDA-9854R, CDA-9852RB i CDA-9852RR <--- wszystkie te modele jak to jest napisane sa : MADE FOR iPOD.Decyzja nalezy do Ciebie;)

PAT
29-12-06, 14:25
ok dzieki, dokladnie tak mysle jak Ojciec :) zadnych polsrodkow. czyli kupuje radyjko i musze cos jeszcze kupic zeby to podlacyc, w JVC jest tak ze trzeba cos tam dokupic i w pionku tez, czyli jak to sie podlacza??? ja jestem mega zielony w tym temacie....i wtedy mam sterowanie z radia ipodem?? czyli ipod jest zailany bezposrednio z tego podlaczenia??

eVok
29-12-06, 15:29
chyba do każdego trzeba dokupić adapter ale są drogie raczej
Pioneer http://www.megamedia.pl/zlaczka-adaptujaca-pioneer-cd-ib100.php nie ma zdjęcia
Alpine http://www.max24.pl/?a=sklep.view&produkt=13664
a do JVC to nawet nie znalazłem ale cena pewnie będzie podobna
drogo to wychodzi....

PAT
29-12-06, 16:12
wiem ze drogo ale jak sie slucha ciagle i duzo muzy i ma sie zmienny gust to dobry wybor wedlug mnie a ipody w jp mozna tanio uzywke trafic, a uzywka a nowy nie ma roznicy poza dobra cena..

dimo
29-12-06, 21:00
ja mam soniasza Xploda cdx-gt111, i mam wyjscie AUX i bez problemu podlaczam pod radio mp3, w moim przypadku Creative'a :grin:

PAT
30-12-06, 17:03
no to good :) jakos to zrobie napewno potrzebuje swoje stale 35GB muzy wiec nie nagram tego na plyty bo bedzie to ciezki temat a tak maly ipodzik bedzie w sam raz...

damios
30-12-06, 17:10
iPoda mozesz podlaczyc do radia, ktore ma poprostu wejscie aux w przednim panelu, czyli podlaczasz mp3 kablem jack-jack, tak jak wlasnie jest w sony. Ale sa tez radia dedykowane pod Ipoda, nie wiem na jakiej zasadzie to dziala.

rossi22
01-01-07, 21:05
iTrip---> nie polecam (bardzo mizerna jakość dźwięku, szumy...)
ja slucham muzy z ipoda za pomoca otripa i dziala naprawde fajnie, nie musze miec zadnych kabli itp.

PAT
02-01-07, 09:50
ok, a co jesli ja tutaj (czyt Japonia) kupie ipoda to fale radiowe sa takie jak w pl to znaczy czy odbierac bedzieprzez itripa (kupic jak cos go w PL czy Jap?? sorka za te pytania ale musze wszytsko wiedziec w temacie bo wywale kupe kasy i bedzie dupa a tego nie chce :)

dzieki ziomki za pomoc

shadowman
06-08-07, 13:31
twoj problem rozwiaze alpina ida-x001

r18a2
14-01-08, 20:47
ja mam pytanie i w temacie i nie. tzn czy radio fabryczne w cifie 8 gen, sedan, ma od zada wejscie chinch, zeby dalo rade wywlec kabelek i podlaczyc ajpoda? wiec ze honda oferuje jakis patent, ale z robota kolo 1000 wychodzi, wiec dzieki, nie chce;)

bottle
21-03-08, 22:33
Przyłączam się do pytania przedmówcy, ktoś ma patent na podłączenie iPoda do nowego Civica?

Dzięki i pozdrawiam.

btl.

bottle
21-03-08, 22:33
Przyłączam się do pytania przedmówcy, ktoś ma patent na podłączenie iPoda do nowego Civica?

Dzięki i pozdrawiam.

btl.