PDA

Zobacz pełną wersję : urwane sruba na wale

sasik
08-12-10, 21:24
witam mam pewnien problem z moja hania mianowicie ponad rok temu urwala mi sie sruba na wale trzymajaca kolo pasowe na szrocie kupilem kolo i załozylem sruba byla na kleju i wczoraj stało sie to samo oberwalo srube co moze byc tego przyczyna?? ppomozcie

kuster
08-12-10, 21:28
zmęczenie materiału?
rozwierć starą ukręconą śrubę
nagwintuj większy otwór czy tam gwint i przykręć grubszą nową wytrzymalszą śrubę

sasik
08-12-10, 21:33
ale sruba byla nowa kupowana bo tamta sie ukrecila i resztki zostaly we wale troche sie nameczyłem zeby ja z tamtad wykrecic

lunatyk
09-12-10, 01:50
śruba jest samozaciskowa i raczej się nie odkręci. Może masz jakieś bicie na wale ? Koło masz z gumowym wytłumieniem czy bez ? jak patrzysz na nie z góry widać bicie ?

demonobiker
09-12-10, 14:34
przerabiałem ten sam problem juz a moze nawet 3 razy nie pamietam...hmmmm...
pierwszy raz sie odkrciła nie wiedzac czemu, moze przy wymianie rozrzadu nie była dość mocno zakrecona, troche sie obrobilo koło pasowe w srodku ale głupi byłem i chcialem jezdzic wiec zakreciłem na nowo na starych elementach , mineło 2 tys. km i to samo ale tym razem sruba została w wale koło zniszczone i klin też, nawierciłem delikatnie śrubę wewnątrz i uzyłem wykrętaka do zerwanych śrub, poczatkowo takich:
http://allegro.pl/wykretaki-do-zerwanych-srub-5-czesci-fa-vat-i1342793615.html
ale szlak je trafił i śruby nie wykręciłem poźniej takich:
http://allegro.pl/wykretaki-do-zerwanych-srub-szpilek-yato-kpl-12szt-i1336165558.html
i wszytsko pieknie wyszło , poprawiłem gwint na wale gwintownikiem 14x1,25(takim jaki był od samego początku)
zalożyłem używane koło nową śrubę z klinem i jeżdzę do dziś a co będzie dalej czas pokaże

zapomniałem dodać że śrubę zakładałem na klej do gwintów ale nie ten najmocniejszy uzyłem kleju (KLEJ ANAEROBOWY UNIVERSAL )firmy technicoll

sasik
12-12-10, 18:38
dzieki za odpowiedzi narazie jezdze jak sie po raz 3 urwie to trzeba bedzie cos z tym zrobic tylko zastanawia mnie co moze byc przyczyna ps. napisalem ze to kolo pasowe a to chyba nie jest kolo pasowe mi chodzi o to kolo na 3 poaski alternator wspomaganie klima ):)

piroman
12-12-10, 21:12
mi chodzi o to kolo na 3 poaski alternator wspomaganie klima
to jest własnie koło pasowe

lunatyk
13-12-10, 15:18
nie wyobrażam sobie w jaki sposób śruba która jest samozaciskowa ( gwint przeciwny do ruchu koła pasowego ) może się poluzować. U mnie przy wymianie tego koła, gość na moich oczach połamał dwa klucze ( przedłużane metrową rurką ) żeby to cholerstwo odkręcić.

demonobiker
14-12-10, 09:13
nie wyobrażam sobie w jaki sposób śruba która jest samozaciskowa ( gwint przeciwny do ruchu koła pasowego ) może się poluzować. U mnie przy wymianie tego koła, gość na moich oczach połamał dwa klucze ( przedłużane metrową rurką ) żeby to cholerstwo odkręcić.

kolego śruba ma prawy gwint a koło pasowe kręci się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara czyli w strone odkręcania śruby

co innego jakby koło kreciło sie jak wskazówki czyli w prawo wtedy gwint by sie nie luzował

sasik
14-12-10, 17:01
witam wy chyba nie zrozumieliscie ta sruba sie nie luzuje ona sie urywa... doslownie w polowie ulatuje i czesc zostaje we wale )

demonobiker
14-12-10, 20:59
ja mowie odnosnie wypowiedzi lunatyka u mnie sie raz poluzowała i tłumacze mu czemu mogło do tego dojść...

Szperacz.Kr
13-03-11, 16:27
witam a takie male pytanie to jaka dlugosc ma ta sruba

demonobiker
14-03-11, 09:36
nie pamiętam ale zmierzę i dam znać

piroman
14-03-11, 16:12
M14x29

Szperacz.Kr
14-03-11, 20:14
wielkie dzieki piroman

wlasnie ja rozwiercam bo takze zostala w srodku

demonobiker
15-03-11, 14:32
dokłądnie M14x1,25x29

Badman
08-07-13, 23:01
wybaczcie, że odgrzeje kotleta ale właśnie dzisiaj spotkało mnie to samo - czyli urwała się śruba od koła pasowego - czy ktos sie może orientuje jak jest z dostępnością tej śruby i klina ?

Brylant1
08-07-13, 23:06
Srube dostaniesz bez problemu w haparts, gorzej z wykreceniem pozostalosci z walu:(

Badman
09-07-13, 10:43
a jest właśnie odwrotnie - czas oczekiwania na śrubę (nową) to ok 10 dni w haparts również - a pozostałości wykręciły się bez oporu - w zerwanej części utworzył się wpust na śrubokręt :)

Brylant1
09-07-13, 19:13
Daj ogloszenie na forumowej gieldzie na bank zaraz ktos sie odezwie.

Matiasq
09-07-13, 20:17
przerabiałem też temat z odkręcająca sie śrubą koła pasowego. Składałem to bez kleju naoliwona tak jak jest w manualu. Raz odkręciło się po 2kkm a raz po 7kkm za 3 razem scieło klina i wyszczerbiło wpust na wale. Tak że u mnie pomógł swap na 1.5:)u mnie przyczyną było bicie koła paswoego.