PDA

Zobacz pełną wersję : Podatność na boczne podmuchy i pedał hamulca

krisss85
07-12-10, 08:54
Witam,
Dwa pytanka:
1. Jak waszym zdaniem zachowuje się Civic przy bocznych podmuchach wiatru na autostradzie? Mam od nowości 1,4 i-vtec 2010 ~9tys km przebiegu i powiem szczerze pod tym względem jestem niemile zaskoczony. Nie ma tu znaczenia zatankowanie auta do pełna. Kierownice trzeba mocno trzymać. TTTM czy to może specyfika mniejszej masy 1,4?
2. Gdy zaczęły się przymrozki stwardniał pedał hamulca i jak do tej pory nie puścił. Zmniejszył się wyraźnie skok i chociaż siła hamowania wydaje się bez zmian to trzeba włożyć więcej siły.
Poza tym pomijając trzeszczące plastiki od przebiegu 500km i powoli zaczynające trzaskać szyby jest ok. Specyfika naszych dróg nie sprzyja kompaktom.

wojtek77
07-12-10, 10:16
też byłem niemile zaskoczony, teraz już zawsze trzymam mocno kierownice a mam 1,8 executive, także jest bardzo ciężki

semri
07-12-10, 10:49
Ad.1. Mnie się wydaje że bardziej to czuć na 16", na 17" da się jechać.

krisss85
07-12-10, 11:03
Ad.1. Mnie się wydaje że bardziej to czuć na 16", na 17" da się jechać.

Możesz mieć rację. Ja jeżdżę na 16".

Pik
07-12-10, 12:09
Jezdzilem wieloma innymi samochodami i Civic moim zdaniem jest wyjatkowo malo czuly na podmuchy boczne. Np wyprzedzanie TIRa nie powoduje charakterystycznego "bujniecia" karoserii. Wplywa na to zapewne nie tylko oplywowy ksztalt, ale i twarde zawieszenie (zmiekczone po liftingu, takze tu sie nie wypowiadam, bo mam rocznik 2007). Co do kierownicy to moze byc wrazenie, bo auto ma bardzo wrazliwy uklad kierowniczy i jadac z wieksza predkoscia trzeba uwazac, zeby drobne kichniecie nie skonczylo sie w rowie, a co dopiero tam jakis wiaterek. :p

Lynx07
07-12-10, 13:16
Jezdzilem wieloma innymi samochodami i Civic moim zdaniem jest wyjatkowo malo czuly na podmuchy boczne. Np wyprzedzanie TIRa nie powoduje charakterystycznego "bujniecia" karoserii. Wplywa na to zapewne nie tylko oplywowy ksztalt, ale i twarde zawieszenie (zmiekczone po liftingu, takze tu sie nie wypowiadam, bo mam rocznik 2007). Co do kierownicy to moze byc wrazenie, bo auto ma bardzo wrazliwy uklad kierowniczy i jadac z wieksza predkoscia trzeba uwazac, zeby drobne kichniecie nie skonczylo sie w rowie, a co dopiero tam jakis wiaterek. :p

Zgadzam się z Tobą całkowicie :o

krisss85
07-12-10, 13:39
Jezdzilem wieloma innymi samochodami i Civic moim zdaniem jest wyjatkowo malo czuly na podmuchy boczne...
Również nie jednym autem już jeździłem, ale Civicowi jednak bliżej do Yariski niż np A3 pod tym względem. Może masz rację, że chodzi tutaj o układ kierowniczy.
A macie podobne objawy z pedałem hamulca jak w drugim pytaniu?

Lynx07
07-12-10, 14:10
A macie podobne objawy z pedałem hamulca jak w drugim pytaniu?

Ja u siebie nie zaobserwowałem jak dotąd tego problemu.