Zobacz pełną wersję : jakie głośniki do Alpine CDA-9852 RB
Witam,
Niedawno fundnąłem sobie radyjko Alpine CDA-9852 RB.
http://img409.imageshack.us/img409/9149/p9194064qu5.th.jpg (http://img409.imageshack.us/my.php?image=p9194064qu5.jpg)
Jakie głośniki do niego najlepiej dobrać tak do 500 zł oraz jakie kable. Wzmacniacza nie planuje.
to zes wymyslil z tym wyborem glosnikow do 500zl, niestety to jest jeden z tych progow gdzie tyle ile ludzi tyle opini uslyszysz
ja posiadam na stanie te : http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,156,158&kid=158&pid=716 bez wzmaka graly dosc dlugo i jak na moj gust ciekawie ale widac ze lubia dostac troche mocy dlatego czekaja tylko na podlaczenie jr4.300 ;)
tu cos znalazlem http://www.audiocar.pl/forum/viewtopic.php?t=199 ale mysle ze wystarczy poprzegladac pare for o caraudio i zawsze znajdzie sie jakas wojna odnosnie glosnikow w tym przedziale cenowym ;)
Ja w sumie niedawno stale sie właścicielem Hondy Civic : 6 generacji.
Nie mam jeszcze żadnych doświadczen jeśli chodzi o jakieś tuningi i car audio ;D mam jakies stare radio Philipsa (kaseciaka) i seryjne głośniki;> Ale jutro najpoźniej pojutrze rowniez jade kupić podobne radyjko. Mianowicie Alpine CDA-9854R. I planuje zakupic do niej narazie jakies głośniki na przod. Myslalem o Alpine SXE-1750S. Nie są to zbyt drogie głośniki jak tak widze po cenach. I moze mi ktoś doradzi czy warto je kupowac i montowac na przod czy moze lepiej troche poczekać i kupic coś lepszego?
po przejrzeniu naszego forum najczęściej pojawiają się Powerbassy, czy to nadal w miarę dobry wybór? Sam nie wiem na jakich cechach mi zależy bo nie mam porównania. Ostatnio słuchałem pod Pioneerem Hertzów i wydały się spoko (grało bez wzmaka).
Jeśli wart poczekać i odłożyć jeszcze z 200 czy 300 zł na lepsze głośniczki to proszę o propozycję jakie.
A te kable to liczy się tylko grubość, czy też ich producent (żeby mnie na jakąś drożyznę przy montażu nie naciągnęli.
za około 700 masz vifę
co do kabli to jak to będzie grało z radia to nie usłyszysz różnicy czy zostawisz seryjne, czy dasz trochę lepsze
Jeżeli możesz dołożyć 200, 300zł to kup głośniki za 300 np. Hertz czy jakioekolwiek inne i wzmacniacz za 300 - np. jakiegoś starszego signata albo nawet blaupunkta gta i zagra lepiej niż głośniki za 500 pod tym radiem i chyba zmień nazwę tematu..
kazekinkabyna
30-12-06, 18:16
Ja mam 500 zł na radio , doradzcie mi co za taka cenę mogę kupić żeby dobrze grało myślalłem nad tym radiem http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=151391247
i jakie głosniki wsadzić na przód bo mam stare seryjne cena do 200 zł ?
jak by co mam Helixa i zapewniam cie ze graja lepeij niz Hertz ktory zreszta jak mowisz ze wzmaka nie planujesz zagra jak kupa
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=22034
Helixy sa dobrym wyborem....
wiem, że takich pytań już mnóstwo padło, ale chciałem się jednak upewnić, gdyż niezdecydowany jestem jak baba w ciąży... do radia jak wyżej szukam dobrych głośników w cenie ~300PLN (raczej wolałbym nie przekraczać, choć ostatecznie budżet aż tak sztywny nie jest).
Myślę nad:
PB ES-6C
Hellix Blue 62
Sinuslive SL 160
ew. JBL GTO 6507C / Infinity Ref 6510cs
Radio ma grać czysto i bez wzmaka (póki co). Chciałbym, żeby nadawało się to do każdego rodzaju muzyki i robiło pozytywne wrażenie mimo braku wzmaka :)
wszelkie rady mile widziane i z gory dzięki
Wiele osób polecało mi PB ES-6C i takie też zamawiam :)
Weź pod uwagę, że te głośniki kosztowały koło 580 zł, a teraz są przecenione na 380 zł więc myślę, że warto
kupiłem Vifa jak an razie tylko 16,5 a jak zbiorę kasę to jeszczy wysokotonowe dokupię.
Pod Alpine grają *****iście tak jak mówiliście. :aloha: Z godziny na godzinę słuchania sie docierają i niezbędne staje się wytłumienie drzwi (organów wewnętrznych nie dam sobie rady wytłumić :d )
Do tego na razie podłączyłem na seryjnych kablach, ale 2,5 Dietza już czekają na montaż.
Teraz tylko pozostaje mi zgłębić teorię dźwięku bo za cholerę nie potrafie rozgryźć o co chodzi w ustawieniach radyjka jeśli chodzi o Bass i Treble.
Dzieki za dobre rady.
CDN
A ja Ci mogę polecić sinusy (tylko wymień oryg tweetery na neo 25). W zeszłym tygodniu zamontowałem i aż mi się nie chce wychodzić z auta :) Odsłuchiwałem kilka zestawów na szafie w w serwisie CA i te grały dla mnie najprzyjemniej. Tu masz moje spostrzeżenia http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=27791
Jestem laikiem jeśli chodzi o CA więc może dla niektórych są one blee, ale dla mnie grały najlepiej. A i najważniejsze, pomimo 70mm głębokości montażu udało sie je założyc :D
Właśnie czytałem kenny Twój wcześniejszy temat i też się mocno nad tymi głośniczkami (właśnie z neo 25) zastanawiam.. Naprawdę efekt aż tak dobry? Niestety nie miałem okazji tego nigdzie posłuchać. Podłączyłeś do wzmaka czy do radia? U mnie problem w tym, że póki co nie planuję zakupu wzmacniacza...
Zastanawiam się też nad PB i raczej któreś z tych dwóch wybiorę...
Naprawdę efekt aż tak dobry?
Jak pisałem wcześniej jestem laikiem w CA, ale te głośniki grają dla mnie i ich barwa mi b odpowiada. Jak dla mnie najlepszy stosunek jakości do ceny. Wczoraj słuchało ich kilka osób i złego słowa nie powiedzieli (chyba że nie chcieli mnie dołować ;) )
Podłączyłeś do wzmaka czy do radia?
Mam je podłączone pod wzmacniacz. Odsłuchiwałem PB i sinusy w jednej szafie w salonie CA, nie wiem czy były pod wzmakiem czy ciągnęły z samego radia, ale było słyszeć sporą różnice pomiędzy tymi głośnikami.
Podzwoń w krakowie po salonach CA może mają je gdzieś to podjedziesz, odsłuchasz i bedziesz wiedział :)
kenny, zamontowałeś je bez problemów? Niestety do V gena nie wejdą - przynajmniej tak powiedział mi koleś zajmujący się CA i posiadający hondę...
A zatem muszę znaleźć coś innego i mam nowe typy:
Audio System - MX 165 Plus
Rainbow SLX 265
lub ewentualnie PowerBass ES 6C
Co myślicie?
Mi też mówili, że nie wejdą, ale dla chcącego nic trudnego.
tomekk, nie wiem jak jest w V gen, ale w 6 gen dali dystans 26mm przykręcony do blachy. Głośniki lekko wystają z tapicerki, i trzeba było delikatnie pogrzebać przy maskownicy, także wg mnie wlazły "na styk". Jeśli w 5 genie jest mniej miejsca to będzie większy problem. Ale warto :)
Miałem te rainbowy w poprzedniej hani i na wzmaku było ok, ale potem podłączyłem pod samo radio (serie hondy 4x35W ;) ) i było raczej źle, poza tym te tweetery mają takie jakieś niewyraźne. Wg mnie lepiej poradzą sobie ASy
kurde no to sam już nie wiem... chciałbym w sumie te Sinusy, ale wolę, żeby obeszło się bez rzeźby. Najgorsze jest to, że nie mam tego jak sprawdzić, bo musiałbym mieć je w rękach.
Jeszcze sobie to rozkminię. Jak nie uda mi się upewnić przed zakupem, że wejdą, to rozważę ASy i PB.
Nie ma żadnego serwisu CA w krakowie gdzie mieliby sinusy ??
Nie ma żadnego serwisu CA w krakowie gdzie mieliby sinusy ??
No wierzę, że jest :) Problem mały jest w tym, że ja pracuję całymi dniami i po pracy to jedynie jakieś Media M., Saturn itp są otwarte. A tam raczej nie ma możliwości wyniesienia głośnika w celu przymiarki.
Nic - postaram się to jakoś zorganizować.