Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jakie głośniki do Alpine CDA-9852 RB

uboat
26-12-06, 00:37
Witam,

Niedawno fundnąłem sobie radyjko Alpine CDA-9852 RB.

http://img409.imageshack.us/img409/9149/p9194064qu5.th.jpg (http://img409.imageshack.us/my.php?image=p9194064qu5.jpg)

Jakie głośniki do niego najlepiej dobrać tak do 500 zł oraz jakie kable. Wzmacniacza nie planuje.

przepity
26-12-06, 15:37
to zes wymyslil z tym wyborem glosnikow do 500zl, niestety to jest jeden z tych progow gdzie tyle ile ludzi tyle opini uslyszysz

ja posiadam na stanie te : http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,156,158&kid=158&pid=716 bez wzmaka graly dosc dlugo i jak na moj gust ciekawie ale widac ze lubia dostac troche mocy dlatego czekaja tylko na podlaczenie jr4.300 ;)

tu cos znalazlem http://www.audiocar.pl/forum/viewtopic.php?t=199 ale mysle ze wystarczy poprzegladac pare for o caraudio i zawsze znajdzie sie jakas wojna odnosnie glosnikow w tym przedziale cenowym ;)

emg
26-12-06, 17:36
proa simplex za 499

Hikage
26-12-06, 20:02
Ja w sumie niedawno stale sie właścicielem Hondy Civic : 6 generacji.
Nie mam jeszcze żadnych doświadczen jeśli chodzi o jakieś tuningi i car audio ;D mam jakies stare radio Philipsa (kaseciaka) i seryjne głośniki;> Ale jutro najpoźniej pojutrze rowniez jade kupić podobne radyjko. Mianowicie Alpine CDA-9854R. I planuje zakupic do niej narazie jakies głośniki na przod. Myslalem o Alpine SXE-1750S. Nie są to zbyt drogie głośniki jak tak widze po cenach. I moze mi ktoś doradzi czy warto je kupowac i montowac na przod czy moze lepiej troche poczekać i kupic coś lepszego?

uboat
26-12-06, 21:43
po przejrzeniu naszego forum najczęściej pojawiają się Powerbassy, czy to nadal w miarę dobry wybór? Sam nie wiem na jakich cechach mi zależy bo nie mam porównania. Ostatnio słuchałem pod Pioneerem Hertzów i wydały się spoko (grało bez wzmaka).

Jeśli wart poczekać i odłożyć jeszcze z 200 czy 300 zł na lepsze głośniczki to proszę o propozycję jakie.

A te kable to liczy się tylko grubość, czy też ich producent (żeby mnie na jakąś drożyznę przy montażu nie naciągnęli.

emg
26-12-06, 22:02
za około 700 masz vifę
co do kabli to jak to będzie grało z radia to nie usłyszysz różnicy czy zostawisz seryjne, czy dasz trochę lepsze

pat33ryk
27-12-06, 14:17
Jeżeli możesz dołożyć 200, 300zł to kup głośniki za 300 np. Hertz czy jakioekolwiek inne i wzmacniacz za 300 - np. jakiegoś starszego signata albo nawet blaupunkta gta i zagra lepiej niż głośniki za 500 pod tym radiem i chyba zmień nazwę tematu..

kazekinkabyna
30-12-06, 18:16
Ja mam 500 zł na radio , doradzcie mi co za taka cenę mogę kupić żeby dobrze grało myślalłem nad tym radiem http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=151391247
i jakie głosniki wsadzić na przód bo mam stare seryjne cena do 200 zł ?

kosiniak
30-12-06, 19:23
jak by co mam Helixa i zapewniam cie ze graja lepeij niz Hertz ktory zreszta jak mowisz ze wzmaka nie planujesz zagra jak kupa
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=22034

MartinS
30-12-06, 21:16
Helixy sa dobrym wyborem....

tomekk
16-04-07, 21:41
wiem, że takich pytań już mnóstwo padło, ale chciałem się jednak upewnić, gdyż niezdecydowany jestem jak baba w ciąży... do radia jak wyżej szukam dobrych głośników w cenie ~300PLN (raczej wolałbym nie przekraczać, choć ostatecznie budżet aż tak sztywny nie jest).
Myślę nad:

PB ES-6C
Hellix Blue 62
Sinuslive SL 160
ew. JBL GTO 6507C / Infinity Ref 6510cs

Radio ma grać czysto i bez wzmaka (póki co). Chciałbym, żeby nadawało się to do każdego rodzaju muzyki i robiło pozytywne wrażenie mimo braku wzmaka :)
wszelkie rady mile widziane i z gory dzięki

Loup
16-04-07, 22:06
Wiele osób polecało mi PB ES-6C i takie też zamawiam :)
Weź pod uwagę, że te głośniki kosztowały koło 580 zł, a teraz są przecenione na 380 zł więc myślę, że warto

uboat
16-04-07, 22:21
kupiłem Vifa jak an razie tylko 16,5 a jak zbiorę kasę to jeszczy wysokotonowe dokupię.

Pod Alpine grają *****iście tak jak mówiliście. :aloha: Z godziny na godzinę słuchania sie docierają i niezbędne staje się wytłumienie drzwi (organów wewnętrznych nie dam sobie rady wytłumić :d )

Do tego na razie podłączyłem na seryjnych kablach, ale 2,5 Dietza już czekają na montaż.

Teraz tylko pozostaje mi zgłębić teorię dźwięku bo za cholerę nie potrafie rozgryźć o co chodzi w ustawieniach radyjka jeśli chodzi o Bass i Treble.

Dzieki za dobre rady.

CDN

kenny
17-04-07, 10:28
A ja Ci mogę polecić sinusy (tylko wymień oryg tweetery na neo 25). W zeszłym tygodniu zamontowałem i aż mi się nie chce wychodzić z auta :) Odsłuchiwałem kilka zestawów na szafie w w serwisie CA i te grały dla mnie najprzyjemniej. Tu masz moje spostrzeżenia http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=27791
Jestem laikiem jeśli chodzi o CA więc może dla niektórych są one blee, ale dla mnie grały najlepiej. A i najważniejsze, pomimo 70mm głębokości montażu udało sie je założyc :D

tomekk
18-04-07, 20:22
Właśnie czytałem kenny Twój wcześniejszy temat i też się mocno nad tymi głośniczkami (właśnie z neo 25) zastanawiam.. Naprawdę efekt aż tak dobry? Niestety nie miałem okazji tego nigdzie posłuchać. Podłączyłeś do wzmaka czy do radia? U mnie problem w tym, że póki co nie planuję zakupu wzmacniacza...

Zastanawiam się też nad PB i raczej któreś z tych dwóch wybiorę...

kenny
19-04-07, 12:17
Naprawdę efekt aż tak dobry?

Jak pisałem wcześniej jestem laikiem w CA, ale te głośniki grają dla mnie i ich barwa mi b odpowiada. Jak dla mnie najlepszy stosunek jakości do ceny. Wczoraj słuchało ich kilka osób i złego słowa nie powiedzieli (chyba że nie chcieli mnie dołować ;) )

Podłączyłeś do wzmaka czy do radia?

Mam je podłączone pod wzmacniacz. Odsłuchiwałem PB i sinusy w jednej szafie w salonie CA, nie wiem czy były pod wzmakiem czy ciągnęły z samego radia, ale było słyszeć sporą różnice pomiędzy tymi głośnikami.

Podzwoń w krakowie po salonach CA może mają je gdzieś to podjedziesz, odsłuchasz i bedziesz wiedział :)

tomekk
20-04-07, 22:07
kenny, zamontowałeś je bez problemów? Niestety do V gena nie wejdą - przynajmniej tak powiedział mi koleś zajmujący się CA i posiadający hondę...

A zatem muszę znaleźć coś innego i mam nowe typy:

Audio System - MX 165 Plus
Rainbow SLX 265

lub ewentualnie PowerBass ES 6C

Co myślicie?

kenny
20-04-07, 23:00
Mi też mówili, że nie wejdą, ale dla chcącego nic trudnego.

tomekk, nie wiem jak jest w V gen, ale w 6 gen dali dystans 26mm przykręcony do blachy. Głośniki lekko wystają z tapicerki, i trzeba było delikatnie pogrzebać przy maskownicy, także wg mnie wlazły "na styk". Jeśli w 5 genie jest mniej miejsca to będzie większy problem. Ale warto :)

Miałem te rainbowy w poprzedniej hani i na wzmaku było ok, ale potem podłączyłem pod samo radio (serie hondy 4x35W ;) ) i było raczej źle, poza tym te tweetery mają takie jakieś niewyraźne. Wg mnie lepiej poradzą sobie ASy

tomekk
21-04-07, 12:50
kurde no to sam już nie wiem... chciałbym w sumie te Sinusy, ale wolę, żeby obeszło się bez rzeźby. Najgorsze jest to, że nie mam tego jak sprawdzić, bo musiałbym mieć je w rękach.
Jeszcze sobie to rozkminię. Jak nie uda mi się upewnić przed zakupem, że wejdą, to rozważę ASy i PB.

kenny
21-04-07, 19:57
Nie ma żadnego serwisu CA w krakowie gdzie mieliby sinusy ??

tomekk
21-04-07, 20:07
Nie ma żadnego serwisu CA w krakowie gdzie mieliby sinusy ??
No wierzę, że jest :) Problem mały jest w tym, że ja pracuję całymi dniami i po pracy to jedynie jakieś Media M., Saturn itp są otwarte. A tam raczej nie ma możliwości wyniesienia głośnika w celu przymiarki.

Nic - postaram się to jakoś zorganizować.