Zobacz pełną wersję : Grzeje sie???/
robert v- tec
02-12-10, 20:28
Witam mam taki problem.Od pewnego momentu moja Hania czesto sie grzeje prawie do maximum , i nie wlacza sie wentylator,kiedy odkrecam korek od chlodnicy i zejdzie powietrze temp. spada i przez chwile jest ok.
odkręcasz korek od chłodnicy gdy silnik jest gorący?? TO powinieneś być poparzony :) Tak na serio to kiedy wymieniany był płyn chłodnicy?? Może ma już 10 lat, połowy nie ma i nie masz się co dziwić. Co do wentylatora to akurat mój działa, ale nie włącza się bo sam płyn daje rade chłodzić motor. Możliwe, że to termostat siadł i nie włącza się pełny obieg, czyli z wentylatorem.
moge dodac ze przy obecnych temperaturach samo ogrzewanie kabiny jest w stanie odebrac tyle ciepla ze na biegu jałowym wentylator chlodnicy sie w ogole nie wlacza.
odkręcasz korek od chłodnicy gdy silnik jest gorący?? TO powinieneś być poparzony :) Tak na serio to kiedy wymieniany był płyn chłodnicy?? Może ma już 10 lat, połowy nie ma i nie masz się co dziwić. Co do wentylatora to akurat mój działa, ale nie włącza się bo sam płyn daje rade chłodzić motor. Możliwe, że to termostat siadł i nie włącza się pełny obieg, czyli z wentylatorem.
ja odkręcam i jakos potrafie się nie poparzyć.
sorry ale idiotyzmem nie ma co się chwalić..
Za to Jasiek zabłysnął... rotfl. Sam też odkręcałem korek chłodnicy na gorącym, nie dla zabawy bynajmniej.
Nawiew wewnętrzny jest w stanie schłodzić silnik nawet latem przy normalnych temperaturach do momentu kiedy w obiegu nagrzewnicy jest trochę płynu.
Jeżeli wentylator chłodnicy się nie włącza to zacznij sprawdzać kable i czujnik temperatury ale najpierw sprawdz wiatrak czy działą czy silniczek padł.