PDA

Zobacz pełną wersję : Civic Coupe 7 vs 6

maiden1985
28-11-10, 16:51
Witam jestem nowy na tym forum. Mam pytanie do wszystkich użytkowników jakie są różnice między oboma modelami, wasze subiektywne opinie na temat wyglądu zew. mechaniki, właściwości jezdnych, komfortu, awaryjności etc. Tak jak w temacie porównujemy tylko coupe 6 i 7 gen. Pozdrawiam

rafal
28-11-10, 23:08
Ja osobiście bym Ci polecał 6 gen, ponieważ jest to w pełni Japończyk -a co za tym idzie, mniej awaryjny itp. Ogólnie 6 gen ma lepszą sylwetkę niż 7 jeśli chodzi o coupe. Patrząc z boku 7 gen wygląda jak stara, duża szafa leżąca na boku...

Dodatkowo w 6 genie masz o wiele tańsze części, większe pole do popisu jeśli chodzi o modyfikacje (możesz zapakować silnik b16, b18...). Jednak 7 gena łatwiej kupić w lepszym stanie w porównaniu do starszych wersji.

Pewnie każdy mnie zjedzie za porównanie EM2 do starej szafy, ale każdy ma swoje zdanie na ten temat, ja tylko wyraziłem swoje :)

Meentor
28-11-10, 23:44
rafal oj tam oj tam szafa odrazu :D xD za to 7 ma ładniejsza dupe :D

maiden1985
29-11-10, 00:21
http://www.motone.pl/index.php?topic=1018.60
Sądząc po tych zdjęciach to jednak em2 wcale jak szafa nie wygląda wręcz przeciwnie mnie osobiście się bardziej podoba. Pewnie jest tez cięższa i ma gorsze osiągi w porównaniu do poprzednika ale za to ta sylweta hmmmmmmmmmm. Oczywiście 6 też jest piękna. Czekam na więcej opinii pozdrawiam.

KOWAL ziom
29-11-10, 10:25
czy ten 6 gen coupe to taki znowu japończyk??? miałem przez 3,5 roku i z tego co mi wiadomo to większość była USDM a nie JDM. tak jak piszą koledzy, trudno jest znaleźć dobrą sztukę. większość z nich jest z lat 96-98 czyli już swoje przeszły i mogą być w bardzo różnym stanie, ale tańsze naprawy i mody!!! zależy czego oczekujesz od auta. właściwości jezdne na korzyść dla 6, 7 za miękka. komfort na plus dla 7, ale za to w 6 jest zaje*!$ta pozycja za kierownicą. wnętrze podobnie, ale w 7 potrafi po trzeszczeć mimo, że nowsze.

krótkie podsumowanie. 6 może uchodzić za ściganta, a 7 raczej za bulwarówkę. Mam tu na myśli auta seryjne!

cobra524
29-11-10, 10:37
Co do osiągów to ja seryjna em2 opierdzielałem seryjne y8 :D Co do wyglądu to może nie jestem obiektywny ale VII gen bije na głowe VI chociaż obydwie sa piękne :D

Leeo
01-12-10, 17:38
http://www.motone.pl/index.php?topic=1018.60
Sądząc po tych zdjęciach to jednak em2 wcale jak szafa nie wygląda wręcz przeciwnie mnie osobiście się bardziej podoba. Pewnie jest tez cięższa i ma gorsze osiągi w porównaniu do poprzednika ale za to ta sylweta hmmmmmmmmmm. Oczywiście 6 też jest piękna. Czekam na więcej opinii pozdrawiam.

hehe, widzę że porównanie na mojej coupe i coupe szumana :) Skąd jesteś? Jak znasz motone, to może z okolic Białegostoku? Jak tak to wpadaj do Białego, obadasz moją coupe i coupe Szumana i na bank wybierzesz VIIgen. Całkowicie inne auto. A co do tego co napisał błędnie kolega rafał - coupe zawsze było produkowane w USA. Nawet model na Europę składany był w USA.

maiden1985
01-12-10, 21:27
Jestem z okolic Torunia także raczej nie podjadę obadać aut:P ale dzięki za propozycję. Aktualnie posiadam ej9, ale zaraz po zakupie zaczęły mi się podobać bardziej coupe i dlatego w przyszłości zamierzam to coupe nabyć, kwestia tylko jaka generacja - dlatego się pytam. Ponadto skoro wiesz jak się prezentują oba auta i pewnie użytkowałeś oba napisz proszę więcej na temat zalet i wad obu generacji i jak możesz postaraj się je porównać. Z góry dzięki. pozdrawiam.

Leeo
01-12-10, 22:05
nie użytkowałem dwóch - z VI gen miałem 5D. No, ale skoro masz ej9 to już w ogóle bez sensu przesiadać się na tą samą generacje :) Przecież nic się zupełnie nie zmieni może poza tym, że coupe będzie Ci się odrobinę gorzej prowadziło od HB. VII gen to całkowicie inne auto. Silnik bardziej elastyczny, więcej niutonków, większy komfort i to sporo większy, większe wnętrze, bagażnik itp. Z kolei tak jak pisali wcześniej prowadzenie na zakrętach na minus, bo auto jest mięciutkie, dlatego większość z nas zmieniała zawieszenie, ale po zamianie jest bajka. Nie ma co zachwalać - masz kaskę kupuj EM2, bo to chyba będzie główny wyznacznik. Za Emkę po lifcie musisz dać spokojnie ponad 25 tysi, za przedlifta też niedużo mniej. To ceny za egzemplarze, które nie powinny sprawiać problemów.. możesz zawsze zaryzykować i kupić EMkę za koło 14-15 tysi i liczyć, że będzie ok ;)

maiden1985
01-12-10, 22:23
Tzn ta zmiana samochodu to pieśń przyszłości. Z ciekawości jakie są koszty wymiany zawieszenia w emce na zadowalający i czemu coupe będzie się gorzej prowadzić od hb. pozdro

Leeo
01-12-10, 22:34
najtańsza opcja komplet sprężyny + amory koni 2350zł, same sprężyny od 350 do 800zł.

cobra524
02-12-10, 10:30
Jak jestes z Torunia to podjedz do mnie to sobie obadasz, tylko że moja już taka seryjna nie jest :):)