PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny problem - zegary + kierunkowskazy

rnrn
21-12-06, 10:04
Witam, mam problem, gdyż w mojej EG5 93 nie działają zegary ani kierunkowskazy. Nie działa obrotomierz, prędkościomierz, nie nakręca się przebieg, temp. silnika działa, a wskaźnik paliwa idzie w góre samoistnie (zaraz będzie wskazywał pełny bak chociaż benzyny jest mało). Co może być przyczyną tego dziwnego problemu? Od razu powiem, że mogło wystąpić zwarcie, bo wyłamał się zawias od kierunkowskaza i później wyjąłem cały, ale zostawiłem żarówke i to mogło czegoś dotknąć, obecnie jest bez kierunku ani żarówki, sama wiązka raczej nie może nic psuć? Auto jeździ normalnie, radio działa, światła działają, podświetlenie zegarów działa i wszystko inne, tylko kierunkowskazy i same zegary. Awaryjne też działają. Sprawdzałem bezpieczniki i wyglądają ok, a nie mogę żadnego trafić co by był opisany jako instrumenty czy coś.. Pomocy :|

Cookee
21-12-06, 10:14
Nowe zegary sobie kup...

rnrn
21-12-06, 12:06
A co z kierunkowskazami? A pozatym dlaczego niby miały działać przez X lat i nagle przestać? Przecież się nie żużyły i to jeszcze 2 na raz.

tomiek
21-12-06, 20:51
1) Dobierz sie do modułu zegarów,
2) Wyjmij moduł z samochodu i zabierz do domu,
3) W domu sprawdź żarówki kierunkowskazów, czy aby nie przepalone. Jeślitak to wymień na nowe.
4) Rozkręć moduł i wymontuj delikatnie wskaźniki (te, które nie działają)
5) Pod lupą sprawdź dokładnie druciki cewki (takie miedziane i bardzo cienkie) Jeśli są przerwane - zlutuj.
6) Zmontuj ostrożnie wszystko w odwrotnej kolejności, zwracając szczególną uwagę na połączenie kabli z modułem (musza pstryknąć zatrzaski)
7) Jeśli bez zmian to wymień moduł na inny i sprawdź czy działa.
Proste 8)

ironman
12-02-11, 09:07
Z racji iż u mnie wystąpił podobny problem to podam numer bezpiecznika coby było szybciej :). Jest to 15 przy kolumnie kierownicy. Odpowiada za kierunki i zegary.