Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzic co wciaga prad z aku??

kiler113
25-11-10, 00:33
Mam roczny aku Bosh S4 i postoi paździerz ze 2 dni i nie odpala... podlacze go do prostownika na 30 minut i pali za pierwszym razem...

jak sprawdzic i gdzie co moze wciagac prad?? jakies pomysly?? bo jestem w tym temacie zielony.... :confused::confused:

jero11
25-11-10, 07:12
zacznij od sprawdzenia ładowania, może alternator niedomaga.

kiler113
25-11-10, 16:49
aku po tym jak podlaczylem wczoraj do prostownika(kolo 12 w nocy) i odpalilem, przejechalem sie 3 minuty i minute pozniej zmierzylem aku i mial 12,45V czyli naladowany na maxa
dzis rano wsiadam i dupa, nie zatrybil :(

demonobiker
25-11-10, 17:10
mam podobny problem tylko u mnie dłużej trzyma jak sprawdzic alternator?

tommmmm
25-11-10, 18:15
Sprawdźcie jakie macie napięcie ładowania.Powinno być ok 14.5V a na obciążeniu tzn.włączonych światłach,dmuchawie ok 14.2V

headone
25-11-10, 18:19
Mam podobny problem, znajomy też mi mówił ze to może być alternator, jak go sprawdzic :(

tommmmm
25-11-10, 18:29
jak go sprawdzic :(

na początek sprawdzając właśnie ładowanie

kiler113
25-11-10, 19:03
no dobra a jak te ladowanie sprawdzic?? :D

tommmmm
25-11-10, 19:10
Wziąć miernik w rękę i ustawić napięcie stałe na zakres 20V lub większe jeśli nie ma tego zakresu.Odpalić auto i przyłożyć końcówki miernika do akumulatora i odczytać wynik.Potem włączyć światła,dmuchawę i znowu sprawdzić wynik ;)

demonobiker
25-11-10, 19:16
podpinasz miernik do klem pod aku?

nie zauwazylem poprzedniej odpowiedzi

kiler113
25-11-10, 20:23
dobra jest taka sprawa, aku mam w pokoju, naladowalem prostownikiem na fulla, pokazalo 12,5V po naladowaniu, teraz po ok 1h jest juz 12,0V...

dobra aku na dzialajacym silniku ma 14,3V a przy wlaczonych swiatlach, nawiewie 14,2V
chyba jest juz poprostu padniety ale kurde to jest Bosh S4 i ma rok wiec cos tu jest nie tak....

tommmmm
25-11-10, 22:45
Jakaś wadliwa sztuka.A sprawdzałeś poziom elektrolitu?

kiler113
26-11-10, 04:00
nie, a jak to zrobic?? :D:D:D

kuster
26-11-10, 09:57
nie, a jak to zrobic?? :D:D:D

odkręcasz korek/korki i sprawdzasz na "oko" :D kwas w środku musi zakrywać te elektrody czy jak to tam się wabi
jak masz za mało to albo dokupujesz kwas i dolewasz albo dolewasz wodę i tak jeździsz a w międzyczasie zbierasz na nowy aku :D

kiler113
26-11-10, 12:44
ale to jest bezobslugowy aku, chyba ze ja czegos nie kminie :D:D:D

johny-b
26-11-10, 13:39
no dobra, ale gdzie odpowiedz na pytanie? jak sprawdzic czy coś pożera prąd z aku?

piroman
26-11-10, 13:46
bierzesz miernik, odpinasz jedna kleme z aku (najlepiej minus), polaczasz jeden z kabli miernika do odpietej klemy a drugi do slupka aku z ktorego odpioles kleme
miernik ustawiasz na zakres pradowy np. 20A i mierzysz pobor pradu na wylaczonym zaplonie

tommmmm
26-11-10, 20:12
Jak nie ma tych korków no to jest bezobsługowy

piroman
26-11-10, 20:23
w bezobsługowym też zazwyczaj są korki ukryte pod jakąś zaślepką lub zaklejone najlejką

kiler113
27-11-10, 16:45
samochod stal od wczoraj od godz 22 w garazu z ogrzewaniem, teraz zmierzylem aku i pokazal 12,1V

bierzesz miernik, odpinasz jedna kleme z aku (najlepiej minus), polaczasz jeden z kabli miernika do odpietej klemy a drugi do slupka aku z ktorego odpioles kleme
miernik ustawiasz na zakres pradowy np. 20A i mierzysz pobor pradu na wylaczonym zaplonie

pokazalo mi 11,4V

czyli wciaga aku te 0,5V czy co??

piroman
27-11-10, 17:44
coś źle zmierzyłeś
http://img219.imageshack.us/img219/2108/beztytuunbx.jpg

kiler113
27-11-10, 19:36
teraz to juz wogole nie kminie o co chodzi....

juz mam :)

no i dobra, zle ustawilem wtedy miernik, po ustawieniu jak wskazales miernik pokazuje -0,5V czyli jednak te 0,5 wciaga cos??

demonobiker
28-11-10, 13:30
Panowie u mnie problem wygląda tak:
-napięcie na aku bez zapalonego silnika, wylaczone wszystkie odbiorniki pradu okolo 12,3-12,4(wacha sie)
-napiecie po odpalonym silniku bez odbiorników takich jak swiatla itp 13,2
-napięcie na odpalonym silniku z zapalonymi swiatłami okolo 12,8
w czym może tkwi problem tak słabego ładowania?

dodam iz codziennie jeżdzę na małych odłegłosciach 5km do pracy w jedna strone + ewentualnie w ciagu dnia po miescie wiadomo tu podjechac tam podjechac ciagle gaszenie i zapalanie.moze to byc przyczyna slabniecia aku?

piroman
28-11-10, 18:43
no i dobra, zle ustawilem wtedy miernik, po ustawieniu jak wskazales miernik pokazuje -0,5V czyli jednak te 0,5 wciaga cos??
jeśli faktycznie cos ci ciągnie 0,5A na postoju to wyciągaj po jednym bezpieczniku i sprawdzaj czy coś się zmienia ze wskazaniem na mierniku, w ten sposób zlokalizujesz mniej wiecej w którym obwodzie masz pradożerny odbiornik

sprawdź pasek od alternatora, jeśli jest ok to prawdopodobnie regulator napięcia w alternatorze

dodam iz codziennie jeżdzę na małych odłegłosciach 5km do pracy w jedna strone + ewentualnie w ciagu dnia po miescie wiadomo tu podjechac tam podjechac ciagle gaszenie i zapalanie.moze to byc przyczyna slabniecia aku?
jak najbardziej, słabe ładowanie + jazda na krótkich dystansach przyspieszają zużycie aku

kiler113
28-11-10, 19:57
jeśli faktycznie cos ci ciągnie 0,5A na postoju to wyciągaj po jednym bezpieczniku i sprawdzaj czy coś się zmienia ze wskazaniem na mierniku, w ten sposób zlokalizujesz mniej wiecej w którym obwodzie masz pradożerny odbiornik

wyciagac mam na odpietej klemie?? i ktore bezpieczniki?? te z pod maski czy z pod kierownicy??

piroman
28-11-10, 20:03
wyciagac mam na odpietej klemie?? i ktore bezpieczniki?? te z pod maski czy z pod kierownicy??
na odpietej z podłaczonym miernikiem tak zebys widział czy cos sie zmienia, możesz zaczać od tych pod maską (tych przykręcanych szkoda odpinac bo odpowiadają za dużą ilość obwodów więc ciężko będzie coś stwierdzić) a później pod deską

kiler113
28-11-10, 21:21
ok, jutro posprawdzam i dam znac jak cos ;)

kuster
29-11-10, 11:19
kiler113 najpierw odepnij radio i sprawdź czy się zmieni wartość poboru prądu
radio + alarm + ECU = pobieranie prądu
ecu zabiera najmniej ale jakby to wszystko podliczyć to się jakaś tam wartość uzbiera...

kiler113
29-11-10, 12:13
dobra czegos tu nie ograniam, miernik daje tak jak na obrazku itp, podlaczam tak jak piszesz i pokazuje 0,7 itp i po 2 sek spada do 0,1 i sie utrzymuje tak...
czyli w koncu pobiera te 0,7 czy 0,1??? bo jak podlacze pokazuje 0,7 a po 2sek gdzies spada do 0,1 i stoi tak....:confused:

demonobiker
29-11-10, 21:08
Panowie u mnie problem wygląda tak:
-napięcie na aku bez zapalonego silnika, wylaczone wszystkie odbiorniki pradu okolo 12,3-12,4(wacha sie)
-napiecie po odpalonym silniku bez odbiorników takich jak swiatla itp 13,2
-napięcie na odpalonym silniku z zapalonymi swiatłami okolo 12,8

czy kupno nowego alternatora rozwiaze sprawe ?uzywki sa za grosze za 50zl mozna kupic z gwarancja. chyba ze problem lezy w czyms innym jak myslicie?

karpik85
30-11-10, 23:58
Kolego nie obraź się ale z tego co piszesz wnioskuję, ze nie masz elementarnej wiedzy z zakresu elektroniki. Jeśli nie odróżniasz woltów [V] od amperów [A] i nie wiesz jak wpiąć miernik to ciężko Ci będzie cokolwiek pomierzyć i ogarnąć. Podjedź do elektryka, daj na flaszkę i Ci to sprawdzi. Prawdopodobnie radio rozładowuje Ci akumulator, ewentualnie jakieś zwarcie, lub masz podłączony jakiś nieseryjny gadżet np. alarm.

kiler113
01-12-10, 00:17
pisalem na szybkosci to i wyszly bzdety :o:o

posprawdzalem dzis i tak

akumulator wciaga 0,12A na postoju, odlaczylem radio i pokazalo 0,11A czyli radio wciaga pradu w normie, wyczytalem ze aku powinien pobierac na postoju MAX 0,05A a powinien kolo 0,03A, a u mnie jest to 0,12A takze ok 0,7 za duzo

jak wroce do domu gdzie mam garaz bede sprawdzal dalej wyjmujac bezpieczniki, narazie to tyle ;)

piroman
01-12-10, 09:54
u mnie przy wlaczonym alarmie i z podpietym radiem ciagnie 0,12A i jest to calkiem normalny pobor pradu

kiler113
01-12-10, 11:33
no a ja w necie czytam wszedzie ze pobor powinien byc max 0,05A...

zaraz jeszcze sprawdze na zalaczonym alarmie ile pobiera bo te 0,12A bylo bez alarmu

kiler113
03-12-10, 17:55
a wiec tak

bez alarmu i centralnego wciaga 0,12A, z zalaczonym alarmem 0,14A
po wyciagnieciu ze skrzyneczki kolo aku bezpiecznika od ECU, clock pobor spada do 0,01A
po wyciagnieciu bezpiecznika z pod deski rozdzielczej od zegarka dalej jest 0,12A

czyli te 0,12A pobiera ECU... chyba problem rozwiazany :confused: :)

ShiroiTokage
05-12-10, 20:22
Trochę wyjdę z kontekstu... słyszeliście że przy mrozach poniżej ok. -20c akumulator się rozładowuje ... to raczej się nie dotyczy problemu "kiler113" ale może trzeba wziąć pod uwagę to że mamy zimę.
Po drugie, aku. bezobsługowe nie do końca są bez obsługowe, sprawdź czy ci nie chlupie w środku i czy nie trzeba uzupełnić poziom wody destylowanej.

ppm702
07-12-10, 12:30
czyli te 0,12A pobiera ECU... chyba problem rozwiazany
pod tym bezpiecznikiem jest też zasilanie dla radia. ECU tyle nie pobiera, więc odłącz radio i sprawdź jeszcze raz. Na 99% zwiększony pobór masz przez nieprawidłowe podłączenie radia lub uszkodzony odbiornik.

Jeśli masz radio ALPINE i podłączenie tak, że radio gra Ci bez włączonej stacyjki to masz swojego winnego zwiększonego poboru ;)

Infi
08-12-10, 16:59
pod tym bezpiecznikiem jest też zasilanie dla radia. ECU tyle nie pobiera, więc odłącz radio i sprawdź jeszcze raz. Na 99% zwiększony pobór masz przez nieprawidłowe podłączenie radia lub uszkodzony odbiornik.

Jeśli masz radio ALPINE i podłączenie tak, że radio gra Ci bez włączonej stacyjki to masz swojego winnego zwiększonego poboru ;)

a co ma do tego marka radia? bo przeciez kazde radio mozna podlaczyc na stale aby dzialalo bez zaplonu?

ppm702
08-12-10, 17:39
Alpine ma wiekszy pobor pradu i tyle. Podlaczyc mozna kazde, ale zapotrzebowanie na prad moze znacznie wzrosnac. Generalnie takie podlaczanie nie jest wskazane

kuster
09-12-10, 11:47
masz żarówki ledowe?
np. takie chip-led?
jeżeli tak to po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki one zaczynają lekko świecić ;] bynajmniej tak jest u mnie ;] w liczniku w lampce z podśw. kabiny i bagażnika tak lekko lekko świeca ale zawsze to jakiś pobór prądu...

thompson17
10-12-10, 20:55
Pany powiedzcie mi co może być przyczyną "uciakania" pradu z aku w golfie IV?
sprawdziłem pobór na wyłączonym i poboru nie ma, otworzyłem drzwi pokazało 0,3A- czyli lampki podsufitki itp w drzwiach.
więc co może być przyczyną pobierania na wyłaczonym? :/
a napewno coś pobiera bo na 3 dni aku był wyjęty z fury i po włożeniu odpalił na dotyk auto stoi w ciepłym garażu
a dziwna sprawa bo miernik nic nie wykazuje na wyłączonym...
ma ktoś jakieś pomysły?

vengador
21-12-10, 22:07
Bosze przeczytaj ten wątek od początku zmierz co pisali koledzy i potem daj swoje wyniki i czekaj na odpowiedź.
Co do alternatora w Civicu 6 gen wszystko jest w środku czyli regulator napięcia też. Czyli jak coś jest nie tak z ładowaniem to alternator, albo ufajdane klemy, albo aku który nie ma picia, albo zgubił jedną sekcje. Moja hanka nawet na braku jednej sekcji odpalała czyli na 10V hehe zanim doszedłem co jest nie tak to i alternator się regeneracji doczekał i klemy :D
Dla ciekawskich, miernik pokazywał ciągle 2V mniej, czy to na postoju czy to na chodzącym silniku, tylko ja zamiast najpierw zmierzyć bez obciążenia wymienilem wszystko inne :D

kiler113
11-01-11, 17:39
dzis po 4 dniach chcialem odpalic maszyne i aku padl, nowa centra... po poludniu kumpel mnie odpalil z kabli i zaczelismy szukac przyczyny czemu tak cos wciaga ten prad
no i okazalo sie ze to bezpiecznik 7,5A z pod maski od ..................... zegarka.... :mad:
robilem kiedys takiego moda ktory znalazlem tu na forum ze sie jeden kabelek przecina czy cos i zegarek nie przygasa po zapaleniu swiatel, odlaczylem zegarek i pobor spadl z 0,12A do 0,00A chyba

piroman
11-01-11, 18:20
to teraz jeszcze sprawdź ile ciagnie jak podłaczysz ten kabelek od świateł spowrotem do zegarka:p

kiler113
11-01-11, 19:34
no jak pojade do domu gdzie mam garaz to jeszcze to posprawdzam na spokojnie, bo dzis to bylo robione w deszczu na szybkosci :D

Poison
11-06-12, 20:42
witam, u mnie problem pojawił się kilka tygodni temu.
jak moja honda stała ponad tydzień akumulator totalnie padł. naładowałam było dobrze, ale jak ostatnio postała 4 dni to znowu zdechła:/ byłam dzisiaj sprawdzać ładowanie aku.
akumulator sprawny 10,9 V, natomiast ładowanie przy obciążeniu (światła i dmuchawa) 13,5 V.
czy to może być tylko alternator czy jeszcze coś innego?
nie krzyczcie i piszcie najjaśniej jak się da, bo dopiero zaczynam swoją przygodę!:)
Pozdrawiam!

piroman
11-06-12, 20:44
akumulator sprawny 10,9 V, natomiast ładowanie przy obciążeniu (światła i dmuchawa) 13,5 V.
10,9V to nie sprawny akumulator tylko totalna beka...

Poison
11-06-12, 20:45
tak mi powiedzieli w Norauto...

Son - Goku
12-06-12, 21:22
akumulator sprawny 10,9 V,

Przy takim Volcie, auto nie odpala.

Przeczytałeś wątek w tym temacie??

Dużo się tam dowiesz.