PDA

Zobacz pełną wersję : Przed montażem zestawu audio - mam kilka pytań, prośba o wymianę doświadczeń

Walderam
17-11-10, 23:36
Witam wszystkich ;)

W ostatni weekend listopada planuję montaż systemu audio w mojej Hani (mam 7 gen. 5d hb sprzed liftu, klima manual).

Sporo sprzętu pozostało z poprzedniego auta, w tym jednostka centralna Clarion CX609e (http://static2.skapiec.pl/700615-1-1-0.jpg). I już tutaj zaczynają się schody, takie ogromne, aż do nieba...

Jest to radio w rozmiarze 2DIN, które naprawdę rewelacyjnie gra i spełnia wszelkie moje oczekiwania, poza tym kupiłem je niespełna rok temu i nie chciałbym, co raczej oczywiste, wydawać kolejnej sporej kwoty na radio w rozmiarze 1DIN. Pytanie jest raczej proste: Czy ktokolwiek spotkał się z ramką montażową do radia w rozmiarze 2DIN do Hondy Civic VII HB 5D (2002 - przed liftem) z klimą manualną?? Jeśli tak, to byłbym naprawdę bardzo wdzięczny za link, czy jakiekolwiek namiary na producenta takich ramek. Osobiście kopię za tym już ze 2 dni i wszystko co znajduję, to ramki pod radia 1DIN, a ramki 2DIN spotykam wyłącznie do wersji z klimą automatyczną.

Pytanie nr 2. Gdzie najlepiej zamontować gwizdki, co zalecacie? Trójkąty przy lusterkach, czy może jednak słupki? Wg mnie znacznie prościej jest przerobić trójkąty, poza tym łatwiej wtedy z doprowadzeniem kabli od zwrotnicy do gwizdków (przy założeniu, że zwrotnice zamontuję wewnątrz drzwi), ale może się mylę?

Pytanie nr 3. Czy są jakieś problemy z doprowadzeniem kabli od:
- wzmacniacza do głośników w drzwiach
- akumulatora do wnętrza pojazdu (chodzi o grube kable zasilające do wzmacniaczy)
- wiązki kabli chinch (6xrca - 3 podwójne kable zakończone wtyczkami chinch) od radia/konsoli środkowej do wzmacniaczy

Pytanie nr 4. Gdzie polecacie zamontować wzmacniacze? Ja planuję oparcie tylnej kanapy, ale może w tym aucie jest jakieś inne, lepsze do tego celu miejsce?

A teraz pytanie nr 5 - chodzi o zasilanie. Otóż w aucie zostaną zamontowane 2 komplety głośników - przód odseparowany Hertz ESK, tył raczej same midbasy z takiego samego kompletu no i subwoofer dość prądożerny (Hertz es 250). Całość będzie zasilana dwoma wzmacniaczami, 4x100W RMS i 1x350W RMS (chodź monoblok to jeszcze nie do końca wiadomo, może pójść większy, natomiast 4-kanałówkę mam z poprzedniego auta).

Pytanie brzmi: Jeśli ktoś ma podobnie rozbudowane audio w Hani z silnikiem 1,7 CTDi, to jakim akumulatorem zasila auto? Bo mam mocne obawy, gdy patrzę na to co jest u mnie pod maską, czyli Bosh Silver 62 Ah. Czy akumulator o takiej pojemności nie padnie po jakimś czasie (oczywiście nie mówię o przesadnie długim "dojeniu aku" poprzez słuchanie na postoju godzinami, tylko po prostu o normalnej eksploatacji)? Jeśli ktoś wsadzał coś większego w tego typu Hondę, to może wie, jakiej maksymalnej pojemności aku zmieści się do takiego auta? Dodam, że auto na co dzień stać będzie niby w ciepłym garażu, więc zima dla mnie wielkim zmartwieniem nie jest, ale nie chciałbym też, żeby po powiedzmy 15 minutach słuchania auta na postoju mieć później problemy z rozruchem ;)

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i sugestie.