Zobacz pełną wersję : Przednia dokładka TYPE R
Witam,
czy orientuje się ktoś z jakiego materiału powinna być wykonana przednai dokładka zderzaka, żeby mozna było ją uznać za "porządną" ?
Co sądzicie o tej: http://allegro.pl/dokladka-zderzak-przedni-honda-civic-type-r-i1314831398.html ???
Ile wyniosłby koszt lakierowania tego pod kolor nadwozia?
thompson17
13-11-10, 11:40
ta z linku to laminat- kruche jak szkło...
porządna dokładka powinna być wykonana z tworzywa abs, NP TAKA:
http://allegro.pl/spojler-dokladka-zderzaka-civic-99-00-type-r-lip-i1304577637.html
jest to przykładowa porządna dokładka, szukana na szybko więc chyba rocznik sie nie zgadza bo mas przedlifta?
a co do lakierowania to może to kosztować 50zł a może i 500zł:) zależy gdzie u kogo itd:)
każdy ma inne ceny;) o to to już musisz sam pytać u lakierników
Tak myślałem, szkoda tylko, że z ABS bardzo trudno jest znaleźć dokładkę o takim profilu jak w moim linku, bo przyznam, że bardziej mi się podoba niż ta Twoja ;)
W starciu z kraweznikiem np. to ani ABS ani laminat nie jest godny polecenia bo i ta i ta peknie. ABS to plastik... ile bylo takich akcji ze przy zakladaniu juz pekaly. Najlepsza opcja to poliuretan tylko ze znalezieniem juz ciezko. Ja mam z laminatu przednia dokladke na strychu lezec, jezdzielm z nia 1.5 roku latem, zima i nic nie popekalo a zdazalo sie przytrzec gdzies, zima snieg zamarzniety zgarnac. Dlatego nie mowcie ze laminat jest bee bo po prawdzie jedno jak i drugie to kicha jezeli ktos nie uwaza i lata po kraweznikach
thompson17
13-11-10, 22:56
nie porównuj laminatu i absu...:)
ten drugi jest jednak troche bardziej "elastyczny"
Sa laminaty i laminaty tak ze mozna by dyskutowac :) akurat pracuje w tej branzy pare lat i wiem do czego zdolny jest dobry laminat :) kwestia jeszcze tego z czego i jak jest zrobiona taka dokladka, jak kazda dostepna na rynku wszystko jest na zwyklej macie i bog wie jakiej zywicy, ale zrob taka sama z płótna np. to juz inna bajka :) porownanie mialo dotyczyc tego ze ani taka ani taka nie wygra w ofiarnym starciu z kraweznikami gdzie czesto sa uszkadzane, wiadomo ze w jakims stopniu ABS jest elastyczniejszy, co nie czyni go jednak cudownym produktem w porownaniu zas z poliuretanem :D tu nawet nie ma porownania bo zeby uszkodzic poliuretan to trzeba byc artysta. Moim zdaniem jezeli ktos planuje zakup takiej dokladki w pewnej strefie cenowej jakiej miesci sie ABS i laminat to jeden pies jaka wezmie :) jak bedzie uwaznie sie poruszal to jej nie uszkodzi :) jak gdzies za przeproszeniem przyrznie to bez wzgledu na to ktora to bedzie i tak ja uszkodzi. Biorac pod uwage koszty to laminat jest tanszy, do tego mozna go zreperowac samemu praktycznie i tylko pomalowac w razie potrzeby, a z kolei ABS jest drozszy juz na starcie i potem w razie uszczerbku jedynie mozna to pospawac co tez juz kosztuje swoje bo samemu sie tego nie zrobi :) wiem ze to sa blachostki ale jednak sa :D
Moja jest Oemowa akcesoryjna i nie mam pojęcia z czego to jest, bo czy wjadę w krawężnik, dziurę czy co innego to nic się z nią nie dzieję tylko wygina ;) A mam taką samą jak podałeś w linku, tyle że ta z linka jest po prostu kopią tej akcesoryjnej Hondy :)
...tylko poliuretan!!
Jak poszukasz to znajdziesz do 300 spokojnie, wg mnie mugen najlepsza;)
Przy*****sz raz dwa i nic...