PDA

Zobacz pełną wersję : Przeciwmgielne przód do 5d 2006

guchy
14-12-06, 21:55
Jako chyba jeden z nielicznych tutaj mam Civica 5d z motorkiem 1.4 (wersja comfort). Niestety nie dostalem swiatelek pm. (przednich rzecz jasna).
Po "mglistym tygodniu" w naszym pieknym kraju, przypomnialem sobie, ze taki bajerek fajna rzecz (wczesniej w mondeo 01r lampki mialem).
Dzwonie wczoraj do salonu i Pan radosnym glosem 8) oznajmia, ze taki luksusik 1700PLN z montazem...

Pytanie do Was: czy i gdzie mozna kupic tansze lampy przeciwmgielne do Civic 5d 06r ?
Z gory dzieki - pozdr.

kubek25
14-12-06, 22:27
bedzie problem z uwagi na to ze sa w ksztalcie trojkata,
civ 8 gen jest zbyt swiezy ze nie ma za duzo czesci do niego

poczekaj troche to moze jakas alternatywa sie pokaze

ewentualnie ja moze sproboje zalatwic ale tylko oryginalne, sprawdze po ile moge miec

guchy
14-12-06, 22:31
Bylbym wdzieczny ;]

Adam79
15-12-06, 13:14
Ja do swojej 1,4 płaciłem aż 2000zł z montażem za przednie halogeny :shock: . To juz wiem że conajmniej 300 zł przepłaciłem. :x

jura222
15-12-06, 14:11
Ja chciałem w ogole mieć od początku halogeny, to coś mi dealer gadał, że nie wiadomo, bo to coś tam, gadki szmatki, że ja moja przyjedzie to będzie pierwsza dopiero dostawa i nie wiedzą jak to z nimi jest do końca, bo nie dostali od fabryki pełnej oferty akcesoriów. Chciałem sobie poźniej założyć (maj) to usłyszałem koło 2500,- z montażem :sad: .
Teraz sobie poczekam jak spadną ceny i dopiero sobie założę, razem z tą lotką pod przednim zderzakiem :D

W moim poprzednim civicu (anglik '96) dealer chciał 1700,- za przeciwmgielne, a po 2-óch latach stały już na giełdach za 200,- bo ktoś rozpruł pół cifa i chciał sprzedać częsci. Teraz też poczekam az szał nowej hondy :shock: :shock: minie i wtedy kupie ....

kubek25
15-12-06, 14:23
jakis miesiac temu widzialem na allegro czesci do nowego civa,

spytaj te osoby, moze maja halogeny

guchy
15-12-06, 16:04
jakis miesiac temu widzialem na allegro czesci do nowego civa,

spytaj te osoby, moze maja halogeny
Pytałem, ale nie maja... No nic, bede sie rozgladal.
Dzieki.

karo911
20-12-06, 01:10
guchy mi zostalo jakos okolo 700zl na dodatki w hondzie,
moge ci odstapic za mniejsza kase :D

guchy
20-12-06, 07:44
guchy mi zostalo jakos okolo 700zl na dodatki w hondzie,
moge ci odstapic za mniejsza kase :D

Dzieki :P Ale szukam lampek za granica-podobno uzywki maja byc za 130 euro :) ... wiec czekam.

funsurf
06-03-07, 18:26
Nie bede zakladal nowego tematu wiec moze ktos mi tutaj odpowie na moje pytanie. Czy ktoś może się orientuje jak wyciągnąć zaślepki od świateł przeciwmgielnych przednich w Cifie 5 D 1,4?? Dziisaj probowalem ale bałem się ze cos wyłamie od środka, nie wiem czy przypadkiem nie trzeba zdejmować zderzaka. Proszę o odpowiedz

4gotten
06-03-07, 20:28
Nie bede zakladal nowego tematu wiec moze ktos mi tutaj odpowie na moje pytanie. Czy ktoś może się orientuje jak wyciągnąć zaślepki od świateł przeciwmgielnych przednich w Cifie 5 D 1,4?? Dziisaj probowalem ale bałem się ze cos wyłamie od środka, nie wiem czy przypadkiem nie trzeba zdejmować zderzaka. Proszę o odpowiedz
1.Zeby wyciagnac te zaslepki trzeba zdemontowac przedni zderzak.
2.Taniej akcesoria mozna kupic w Niemczech. Sa tansze srednio o 20% do 30% niz w Polsce. Przeciwmgielne kosztuja 241 Euro czyli okolo 950 PLN.
3. Osoby ktore maja przeciwmgielne powinne wiedziec, ze sa one dosc delikatne. Odnotowano wiele przypadkow pekniec tych swiatel. Szerzej mozna poczytac o tym na www.civinfo.com.
4. Dla zainteresowanych montazem moge przeslac hondowska instrukcje montazu swiatel przeciwmgielnych (plik pdf).

funsurf
07-03-07, 08:23
4. Dla zainteresowanych montazem moge przeslac hondowska instrukcje montazu swiatel przeciwmgielnych (plik pdf).

Z tego co sie dowiedzialem to uzywasz rowniez zaroweczek wzorowanych na xsenonach do swojego cifa. Napisz mi prosze jaki model oraz jakiej marki??
Z gory dziekuje

[ Dodano: Czw 08 Mar, 2007 ]
Wielkie dzieki za instrukcje 4gotten.
Pozdrawiam

Bucky
17-03-07, 08:40
hmmm ja jako jeden chyba z nielicznych kupiłem 1.4 z masą dodatków dodatkowych z katalogu, nie wyobrażam sobie jazdy we mgle bez nich lub w gorszej pogodzie, poniewaz swietą bosko, natomiast zastanawia mnie jedno skąd mogłbym wziąśc tańszy wydech niż w Hondzie ;) a co do świateł przeciwmgielnych to rzeczywiście dopłacałem 1699zł akurat za same światełka :(

funsurf
21-03-07, 19:07
Mam pytanko czy jest mozliwosc uzywania swiatelek halogenowych w czasie jazdy miejskiej pod warunkiem, ze wymieni sie zarowki na zwykle. Jesli ktos posiada informacje na ten temat /jaki model zaroweczek/ to z gory dziekuje.

Pik
25-03-07, 19:58
Z tego co wiem, to zmiana zarowek nie wystarcza, trzeba zmienic cale reflektory.

Reflektory przeciwmgielne (o ile o takie ci chodzi) maja oznaczenie na szkle "B", a swiatla do jazdy dziennej powinny miec oznaczenie "RL".

mad.matt
09-04-07, 12:40
Witam,
Tez szukam tanszych swiatelek przeciwmgielnych do civa 5d...
Czy ktos z Was znalazl jakies zrodlo :) ? Szukam po aukcjach, ale nikt czyms takim nie handluje. Spotkal sie ktos moze z zamiennikami? Bo tak jak piszecie - w salonie te "bajerki" kosztuja 1600zl.

funsurf
21-04-07, 16:41
Na allegro mozecie kupic za 500zl halogeny podaje link:

http://www.allegro.pl/item186217751_halogen_halogeny_honda_civic_2005_20 07.html

sam bym kupil ale kupilem w niemczech za 240 Euro.
Moze ktos wie jakiego typu zarowki stosuje sie do Halogenów w cifie 5D??

mad.matt
21-04-07, 16:58
Dzieki za link.

Moze ktos wie jakiego typu zarowki stosuje sie do Halogenów w cifie 5D??

Z tego co pamietam to H11...

funsurf
28-04-07, 20:09
Guchy widze ze zdecydowales sie na zakup tych swiatelek przeciwmgielnych co podalem w linku daj znac czy to byl trawny wybor i czy wszystko jest ok.
Pozdrawiam

ervyll
02-05-07, 11:04
Ja też się podłącze żeby nie zaczynąć nowego tematu.

Otóż ściągnąłem sobie z Singapuru przeciwmgielne do 4D. Koszt z przesyłką jakieś 600 zł, identyczne jak oryginalne.
I teraz najlepsze - samochód na gwarancji, dobra, dzwonię do Honda Plaza i pytam się kiedy mogę przyjechać na montaż i co .... Pan z serwisu mówi że nie wie czy można, bo to nieoryginalne, że elektryk musi zobaczyć, że montaż to 4-5 godzin. WOOW.
Ha, mogę spróbować zamontować sam, ale później będzie problem z gwarancją, bo wszystko będą zwalać na nieoryginalne przeciwmgielne. Jestem w kropce, może ktoś z forumowiczów pracujących w ASO Hondy w Wawie mnie wspomoże :)

mad.matt
02-05-07, 19:37
Pan z serwisu mówi że nie wie czy można

I otoz to... zanim guchy ubiegl mnie w tym zakupie :) zadzwonilem do jedynego na podkarpaciu ASO Hondy - tj. tam gdzie kupilem swojego civa i uslyszalem dokladnie to samo:

"Nie podejmujemy sie montazu nieoryginalnych lamp hondy, z racji ze zazwyczaj brakuje okablowania, przelacznikow i wszystkiego co potrzeba do montazu - co oryginalnie zakupione lampy u nas w salonie (za 1600zl) posiadaja."

Takze guchy nie wiem gdzie je zamontujesz, bo w ASO wyraznie odmawiaja.
Powodzenia.

funsurf
02-05-07, 23:15
W zasadzie montaz halogenow zajela 1 godz. w ASO chlopakom z Elblaga , jesli chodzi o same halogeny to bez problemu mozna je zamontowac samemu troszke trudniej juz z podlaczeniem kabli. Szczerze mowiaz i tak rzadko bedzie sie uzywac przeciwmgielnych ale nie wyobrazam sobie zeby ich nie bylo ;)

ervyll
03-05-07, 11:30
zazwyczaj brakuje okablowania, przelacznikow i wszystkiego co potrzeba do montazu
No u mnie nie jest tak źle, zdaje się że wszystko jest w komplecie.

http://images21.fotosik.pl/241/dfe9b1c1d703a325.jpg

mad.matt
04-05-07, 12:03
No u mnie nie jest tak źle, zdaje się że wszystko jest w komplecie

Wyglada ze tak :)

Btw. halogenow z allegro; Z ciekawosci zadzwonilem do goscia ktory to sprzedaje. Powiedzial ze ma jeszcze 2 "komplet".
Pytam: co jest w tym "komplecie" i czy te lampy sa oryginalne tak jak pisze na aukcji?
Odparl: sa oryginalne, ale nie hondy tylko magneti marelli :/ bez zarowek, bez okablowania, bez uchwytow, przelacznikow i wszystkiego innego, sa tylko lampy...

Brak mi slow - "oryginalne"...

Pik
04-05-07, 22:17
sa tylko lampy
Takie cos to moze sie przydac na wymiane, jak komus kamien stlucze szklo itp w oryginalnie juz zamontowanych lampach... A Megneti Marelli to renomowana firma, na pewno jakosc bedzie lepsza niz no-name "made in china"...

ervyll
18-05-07, 21:34
Uff, zamontowałem wreszcie halogeny, dla spokojności sumienia w ASO.
Musieli jednak przedłużyć dołączoną wiązkę i lekko przerobić oryginalną instalację, stąd całkowity koszt montażu wyszedł 390 zł :( Wszystko razem ok. 900 zł, ale to i tak 2x taniej niż oryginalne.

http://images21.fotosik.pl/305/4b2ef8d16df97fa2.jpg

civic
01-07-07, 10:15
Btw. halogenow z allegro; Z ciekawosci zadzwonilem do goscia ktory to sprzedaje. Powiedzial ze ma jeszcze 2 "komplet".
Pytam: co jest w tym "komplecie" i czy te lampy sa oryginalne tak jak pisze na aukcji?
Odparl: sa oryginalne, ale nie hondy tylko magneti marelli :/ bez zarowek, bez okablowania, bez uchwytow, przelacznikow i wszystkiego innego, sa tylko lampy...

Brak mi slow - "oryginalne"...[/quote]

Mi własnie kamien stłukl szklo w halogenie, w ASO jedna sztuka kosztuje 835pln, wie moze ktos gdzie mozna kupic taniej?

dario55
28-08-07, 15:22
Znajomy może załatwić halogen do nowej 5d, podomno jedyną różnicą od oryginału jest brak napisu HONDA na szkiełku. Zarówno jak oryginał robiony w Czechach. Jest to sam halogen bez oprawki na żarówke i kabli, cena za to ~380zł. Spotkał sie ktoś z czymś takim, warte swojej ceny? Podejżewam, że to coś w stylu tego z allegro magneti marelli, aczkolwiek przeszło 2 razy taniej niż w ASO. Musze go jeszcze obejrzeć.

miro
22-05-08, 22:09
Rzecz o halogenach więc podłączę się pod ten temat...

Trafiłem ostatnio halogenem na kamyczek - :/ oj zabolało! Wymiana w ASO - kosmos, na allegro pojawiły się po 300PLN - ta cena już w miarę, ja jednak postanowiłem naprawić chłupniczo. Opiszę jak - może ktoś wykorzysta:
1) wymontowałem halogen - jest to możliwe przy użyciu długiego wkrętaka przez otwór od spodu zderzaka. Trzeba odkręcić jeden wkręt i halogen pięknie wychodzi. Ja nie podnosiłem samochodu więc przy wymontowaniu przydało mi się lusterko i mała lampka którą zrobiłem z diody LED i wsunąłęm przez otwór by oświetlić "miejsce operacji".
2) usunąłem resztki szkła i uszczelki/kleju na obwodzie
3) z plexi 4mm wyciąłem nową szybkę w odpowiednim kształcie
4) nową szybkę przykleiłem przy użyciu kleju Uni-Fix (den Braven) - mocno klei, wypełnia objętość, ma dobre własności temperaturowe, jest transparentny - do tego zastosowania chyba idealny (to nie jest reklama, jak chcecie próbujcie innych klejów). Klejenie odbyło się w imadle i przy użyciu 3 ścisków, schnięcie 2 dni.
5) montaż z powrotem to formalność :brawo:

Jeżdżę z tym już 2 tygodnie - wizualnie praktycznie nie do odróżnienia (ok, nieco inaczej odbija się światło - w końcu to plexi a nie szkło - ale pewnie tylko ja to widzę). Jeździłem po deszczu i szczelność OK - brak wilgoci w środku.

Koszt całej operacji 40PLN + 3h pracy. Uprzedzając komentarze sceptyków - OK wiem że to prowizorka i z zapalaniem takiego halogenu to raczej będę uważał - ale traktuję to tymczasowo - jak znajdę w dobrej cenie to go sobie wymienię, a ten będę miał jako backup. Z powyższego opisu do wykorzystania jest przede wszystkim opis wymontowania halogena - w opisanej technice to naprawdę proste. Widziałem opis wymontowania w instukcji serwisowej Hondy - trzeba wymontować zderzak!!! :bicie: Pozdrawiam twórców instrukcji!!!

A wszystkim życzę odkamienionych dróg... :aloha:

skferek
24-05-08, 15:50
nie wiem jak w twojej instrukcji do HONDY ale w mojej jest opisane ze trzeba odkręcić śrubkę i halogen wychodzi do przodu, co do twojego sposobu "naprawy" to czy zastanowiłeś się czy światło które inaczej będzie się rozpraszało nie będzie raziło kierowców nadjeżdżających z naprzeciwka?

skferek
24-05-08, 15:50
nie wiem jak w twojej instrukcji do HONDY ale w mojej jest opisane ze trzeba odkręcić śrubkę i halogen wychodzi do przodu, co do twojego sposobu "naprawy" to czy zastanowiłeś się czy światło które inaczej będzie się rozpraszało nie będzie raziło kierowców nadjeżdżających z naprzeciwka?