PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrolka Engine check w 2.0 TDI DA SIĘ ZROBIĆ SAMODIAGNOSTY

matmario
14-12-06, 15:23
Witam! Wczoraj miałem zmienianą uszczelkę od górnej częsci silnika ( tam gdzie wlew oleju) co wiązało się z odłączeniem kilku kabli i po tym zaczeła świecić się ta kontrolka od silnika. Czytałem to forum i jest tu napisane że przy tym silniku nie moę zrobić samodiagnostykę ale czy moge zrobić reset komputera bo chyba to będzie przyczyną palenia się tej kontrolki. Sammochód to Honda Civic 1997 rok silnik 2.0 (1994dm) iTD. No i w Krakowie w żadnym miejscu nie podłączą go do komputera bo nikt nie wie jak albo nie ma programu albo nie potrafi :/

jusci
16-12-06, 18:00
Tu masz instrukcję do czytania i kasowania błędów w silniku Rover SDi (105 kM).
http://www.roverki.pl/article.php?sid=420
Jest to silnik 20T2N który był montowany również w Hondach.
Warto sprawdzić czy masz ten sam
Powodzenia

matmario
18-12-06, 17:42
Dzieki za radę, udało sie w koncu zdiagnozowac co jest nie tak i jest to elektrozawór EGR i wie może ktoś gdzie takie cacko można kupić? Bo w salonie jest tragicznie drogo ponad 400zł...

Cairo
19-12-06, 14:30
Jako, że jesteś z Krakowa to próbuj:
Jasiek - 602 445 469 (Wieliczka)
Waldek - 501 771 856 (Masłomiąca,kierunek: Kielce, Warszawa, ok.Michałowic)
Nie wiem czy do diesla bedą mieli, ale możesz próbować

matmario
07-01-07, 03:38
Dzięki za pomoc, zawór wymieniony i wszystko śmiga. Wydaje mi się miałem go walniętego od samego początku kiedy kupiłem samochód tylko coś było zrobione na sztukę żeby kontrolka się nie świeciła. A przy wymianie ustrzelki mechanik podpioł tak jak ma być bo teraz samochód nawet z walniętym EGR palił na dotyk a w październiku i listopadzie to był z tym koszmar.

P.S
Czy ktoś wie co w samochodach disla odpowiedzialne jest za odpalanie samochodu jak jest zimny tz cos w stylu ssannia w benzyniakach. Bo problem powrócił EGR to to nie był przynajmniej kasę za tego wała odzyskałem ale problem mam dalej. Samochód się zapala wszystko jest ok po chwili jak przejadę kawałek staję np na świtłach lekko zmienia się praca silnika i wywala Check engin. Juz nie mam pomysłu co to za ustrojstwo...

fasteer
09-01-07, 18:32
Mam civica 20T2R i mam przejechane 82.000 i nie miałem problemu z silnikiem jeszcze. moj nie był na komputerze od 6 lat. Działa chwała bogu. Na twoja usterke jest sposob ale nie iwem jaki :/ pozdrawiam

[ Dodano: Wto 09 Sty, 2007 ]

Jest to silnik 20T2N który był montowany również w Hondach.
tych silnikow nie było w civicach tylko w accordach:P pozdrowienia

matmario
09-01-07, 22:08
fasteer a gdzie jest jakiś serwis gdzie ci go podpinają?! Jak tak to jaki i jaka nazwa bo w Krakowie takiego nie ma a ogólnie i w Polsce o taki trudno według Hondy Polska.

fasteer
13-01-07, 12:57
Ja byłem we wrocławiu, na ulicy Legnickiej, wiem gdzies nie daleko siedziby telewizji wrocław:) chyba na spółe z peugotem i roverem. pozdrowienia[/u]