PDA

Zobacz pełną wersję : Alarm + centralny zamek

fairfax
01-11-10, 16:42
Kupiłem niedawno Aerodeck'a (98r) z zamontowanym alarmem Langeford - po pilocie mogę wnioskować, że jest to model 110 lub 113 (zielony LED i jasno-zielone przyciski).

Problem zaczął się od tego, ze syrena strasznie cicho pikała i nawet przy włączonym alarmie trzeba było prawie przykładać ucho do maski, żeby coś usłyszeć. Domyśliłem się, że padła syrena więc zakupiłem w sieci nową, o podobnej budowie i też o własnym zasilaniu, żeby ją wymienić.

Niestety podczas podłączania nowej syreny zrobiłem małe zwarcie łącząc któreś z przewodów i chyba od tamtej pory pojawił się problem z centralnym zamkiem.
Przyczyną może być zwarcie, albo mogłem przez przypadek przyciskami z pilota coś po przełączać - w instrukcji nie znalazłem żadnej kombinacji przycisków, które wyłączałyby obsługę CZ.

Obecnie centralny zamek nie działa z pilota, ale mogę zamknąć samochód (wszystkie drzwi i bagażnik) kluczykiem od drzwi kierowcy. Alarm wydaje się działać normalnie(oprócz zamykania z pilota), bo mogę go uzbroić, rozbroić, syrena wyje przy otwieraniu drzwi, itp.

Sprawdziłem bezpieczniki w instalacji i wygląda na to, że wszystkie są ok.
Na jakimś forum doczytałem, żeby czasowo odciąć zasilanie centralki, bo może jakieś zabezpieczenie się aktywowało - jeszcze tego nie robiłem i nie jestem pewien czy ma to sens.

Będę bardzo wdzięczny za poradę w kwestii centralnego.

bracho1978
02-11-10, 16:45
Do tego alarmu musisz mieć dodatkowo sterownik centralką zamków morze być fabryczna lub nie musisz zobaczyć

fairfax
02-11-10, 20:48
@bracho1978 dzięki za podpowiedź.

Centralny z kluczyka działa, ale jutro postaram się sprawdzić, czy w ogóle alarm daje sygnały do sterownika centralnego. Być może padła centralka alarmowa.

fairfax
04-11-10, 22:16
Sprawdziłem na szybko centralkę alarmu i przy uzbrajaniu/rozbrajaniu alarmu pojawia się sygnał na wyjściach do sterowania centralnym - więc poprawnie.

W sobotę postaram się dobrać do sterownika centralnego i sprawdzić, bo być może to on właśnie padł...

kuster
05-11-10, 10:39
fairfax pozwolisz że się podepnę?

ja mam za to taki problem i z alarmem i centralnym zamkiem
auto nie zamyka mi się ani z kluczyka ani z alarmu (poza drzwiami od strony kierowcy) za to jak pozamykam samochód od srodka to po przekręceniu kluczyka w drzwiach czy to po kliknieciu pilota wszystkie drzwi mi się otwierają...
czym to moze być spowodowane?
sterownik z centralnego czy może w zamku od kierowcy jest jakaś czujka która daje impuls i to ona nawala?
ktoś ma jakieś przypuszczenia?

fairfax
07-11-10, 17:28
kuster nie mam nic przeciwko.

Mój problem udało mi się rozwiązać. Musiałem przebić się przez plątaniny kabli od alarmu, centralnego, itp. W końcu znalazłem dopięty w instalacje bezpiecznik rurkowy/szklany pomiędzy zasilaniem a centralka centralnego zamka.