Zobacz pełną wersję : Spryskiwacze od Citroena C3 - nie w pełni sprawne
Jakiś rok temu zamontowałem do swojego civica spryskiwacze mgłowe od Citroena C3. Na początku było wszystko fajnie. Był efekt mgiełki i ładnie pryskały. A teraz jak mi się skończył płyn do szyb to ledwo co sikają. I efektu mgiełki nie ma. Dolałem 4l płynu i bez zmian. Zatkały się czy co? Oba na raz by się zatkały? Chyba najlepiej odpiąć i przedmuchać przewody i spryskiwacze w dwie strony tak? Jakiś silniczek odpowiada za te spryskiwacze? jakoś go można sprawdzić?
Silniczek to tylko ten przy zbiorniczku płynu. Moje zależnie od tego co jest nalane to pryskają raz bardziej a raz mniej rozpryskowo.
Jak miałem letni płyn to pryskały jak siemasz. Wraz z zimowym płynem, zaczęły ledwo sikać. Na wiosnę znów wszystko wróciło do normy, jak wlałem z powrotem letni płyn. Może tutaj tkwi problem.
No ja mam tak samo. Zależy jaki płyn wleje, jakiej firmy. Raz mgiełka jest ładna a raz prawie że piana jak z Clina. Jak jest duzo płynu to mocno a jak się kończy to bez sensu psika.
palermo444
02-11-10, 07:58
no i dlatego tez zrezygnowałem ze sprysków mgłowych i założyłem oryginalne :)
Tak samo robie - lato od C3 a zima oem. Wymiana długo nie trwa ;)
Muzyk-Grzes
02-11-10, 18:17
Ja nie mam takich problemów a jeździłem ze spryskami z C3 dwie zimy.
Ja tez nie narzekam. Mam C3 od 3 lat i nic się nie dzieje. w zeszłą zime przy duzych mrozach 2 razy mi się zatkały
Też nie mam problemów z tymi spryskami. Czy zima czy lato, niezależnie od płynu pryskają ładnie...
ja też potwierdzam że wszystko z nimi jest ok - największy minus to że słabo pryskają przy dużych prędkościach ale to wiadomo czemu
ja dzisiaj założyłem od C3 do ej9 na podwójnych tych gumkach i ładnie spryskują całą powierzchnię szyba fakt, że do jej 3/4 wysokości ale to i tak lepszy efekt niż oem były i psikały jak fontanna di Trevi teraz cała powierzchnia ładnie pokryta. Mod na BDB +
>>CHWALi<<
27-02-11, 10:34
a ja mam pytanko.Jak odetkać spryskiwacze mgłowe tak żeby ich nie uszkodzić?? :)
skolopendra
27-02-11, 14:09
a nie zamarzły przypadkiem>?
raczej malo prawdopodobne żeby się zapchały, no chyba, że herbate z fusami wlałeś zamiast płynu, odczekja może zamarzł płyn w wężykach
>>CHWALi<<
27-02-11, 19:56
właśnie nie zamarzły.Spryskiwacz od strony pasażera coś słabo mi psika.tylko nie wiem czy to jest spowodowane zatkaniem czy słabym ciśnieniem w układzie.
Kiedyś miałem podobny problem, lewy ledwo co psikał, pomoglo delikatne przeczyszczenie go cienką igłą z obydwu stron. Po tym zabiegu nie zauważam różnicy w psikaniu teraz i jak były nowe, czyli (chyba) udało sie to poprawić. Teraz na zimowym też czasem cienko psikają.
ja też miałem problem ze słabym ciśnieniem ale rozwiązałem to założeniem wężyków o mniejszej średnicy teraz psika rewelacyjnie
Pracuje w serwisie citroena i wiem że jakość dysz spryskiwaczy C3 jak i innych citroenow jest bardzo kiepska,zdarza się ze nowa oryginalna dysza od nowosci zle spryskuje ;) więc zależy jak sie trafi,ale ogólnie b.często sie je wymienia :D
Tydzień temu montowałem spryskiwacze od C3 i dobrze psikają cała szyba oblana płynem. Jak komuś z lewej słabo psika z prawej dobrze wystarczy podmienić je i wykluczyć ciśnienie w przewodach. Zabrać do domu przemyć i ogrzać a następnie zamontować może będzie dobrze.
ja kupilem ostatnio plyn do spryskiwaczy walalem i na tym sie skonczylo bo nie leci na szybe tylko splywa po masce :/ w drugiej H mam ce3jko i dzialaja bez zarzutu.