Zobacz pełną wersję : monataż głośników w 5gen
Mam zamiar zamontować sobie cztery głośniczki, na dwa sa juz fabryczne miejsca, za to nie wiem gdzie najlepiej zamontować drugą pare.
z tylu w półkę możesz głośniki wmontować (zrobic nową z otworami albo wyciąć dziury w starej półce). fachowcy natomiast mowią ze lepiej dac pożądną parę głosników w drzwi przednie i te drzwi wygłuszyć. i na tym koniec z głośnikami. a w bagażniku skrzynka basowa ewentualnie.
fachowcy natomiast mowią ze lepiej dac pożądną parę głosników w drzwi przednie i te drzwi wygłuszyć. i na tym koniec z głośnikami
nie inaczej..... :)
a prawda jest taka ze pomimo kozackiego przodu dzwieku z tylu z czasem zaczyna brakowac...jak kto lubi ale ja wole dzwiek w miare "przestrzenny"...
a prawda jest taka ze pomimo kozackiego przodu dzwieku z tylu z czasem zaczyna brakowac...jak kto lubi ale ja wole dzwiek w miare "przestrzenny"...
jak założysz kozacki przód podłączony pod kozacki wzmacniacz i włączysz kozacką płytkę(czyt.oryginał dobrego wykonawcy) do kozackiego radia to dopiero wtedy będzie przestrzeń i to bez " " :) a jak następnie podłączysz głośniki z tyłu to wtedy dodasz do przestrzeni " " 8)
a prawda jest taka ze pomimo kozackiego przodu dzwieku z tylu z czasem zaczyna brakowac
a czy prowadzac auto siedzisz z tyłu?
eVok może z kozaczeniem troche przesadził, ale ogólnie jego teoria jest jak najbardziej słuszna....
Max_Damage
07-12-06, 21:20
a czy prowadzac auto siedzisz z tyłu?
nie siedzi z tylu, ale jednak lepszy jest efekt jak sie cos jeszcze slyszy zza glowy:))
ogolnie najlepsza muzą jest odglos silnika:))
nie siedzi z tylu, ale jednak lepszy jest efekt jak sie cos jeszcze slyszy zza glowy
polemizowal bym, ale wiadomo sa gusta i guściki....
ja gra przód i tył to dźwięk zamiast dobiegać z przodu zaczyna sie rozchodzić na boki - spróbujcie sie pobawić faderem i posłuchajcie. Porównanie może nietrafne, ale to tak jakby z kimś rozmawiać stojąc do niego bokiem :D
co do przestrzeni to musialbym chyba miec system dolby i film dvd :wink: ...a co do glosnikow z przodu i z tylu to prawda ze o gustach sie nie dyskutuje...jednak nie zawsze sie slucha na granicy wytrzymalosci membran i chcialoby sie oprocz przodu uslyszec ze cos jednak z tylu gra...w domu tez mam muzyke tak ustawioną aby leciała z kazdego rogu pokoju...i na 100% wole to o zwyklego sterea - ot cały moj gust :)
jednak nie zawsze sie slucha na granicy wytrzymalosci membran
aby było dobrze słychac nei trzeb awcale tak słuchac muzyki.....
i teraz bedziemy sie przekomarzac jak dzieciaki...ja juz powiedzialem to jest kwestia mojego i waszego gustu...jezeli dla zasady mam miec tylko dobre glosniki z przodu to wbrew zasadom wole miec dobre glosniki i z przodu i z tylu...wszystko mozna ladnie ustawic tak aby kazdemu pasowalo :) co do wypowiedzi MartinS'a u mnie np (zaraz pewnie stwierdzisz ze mam badziewny sprzet) przy cichym sluchaniu slychac pustke z tylu (mowie o zestawie przednim)...i co mam zrobic w takim wypadku?
co do przestrzeni to musialbym chyba miec system dolby i film dvd widocznie nie slyszales jeszcze dobrego stereo, ktore z zupelna swoboda buduje obraz zarowno przed jak i za sluchaczem..
i tak mozna bez konca...Ty wiesz wszystko a ja nic...takie juz to forum nie mozna miec wlasnego zdania bo Cie zakrzyczą i przyczepia sie do kazdego slowa ... ja zycze zeby kazdy mial taki system jaki mu sie podoba stereo, mono, dolby, matrix i inne i zeby mial na to hajs :wink:
pozdro i zluzujcie troszke
ps. przed momentem jezdzilem E-klasą i wiecie co? zycze wam zeby udalo wam sie zrobic takie stereo zeby gralo tak jak w nim
przy cichym sluchaniu slychac pustke z tylu (mowie o zestawie przednim
może to kwestia nakierowania tweeterów.....
nie mozna miec wlasnego zdania
jasne że można...Ty masz swoaj a ja swoje :wink:
było by beznadziejnei gdyby wszysci mieli takei samo i wszystko tak samo robili.....
wazne zeby dyskusja byla prowadzona w milej atmosferze a nie dokazywaniu bo po to tu chyba jestesmy :wink: a jezeli chodzi o moje ustawienie tweeterow to sa one wycelowane w strone lusterka wstecznego- czy to zle ? :>
To i ja dodam swoje 3 groszę...
Aby w poważny sposób budować system z czterema głośnikami (zakładając że głównym słuchaczem jest kierowca) należało by zacząć od radyjka posiadającego odzielne filtry dla każdego z głośników. Zarówno częstotliwościowe, jak i czasowe. W przeciwnym wypadku, choćby były to najbardziej wysublimowane gusta nie będie mowy o naprawdę dobrym dźwięku. We wspomnianym Mercedesie jak i w większości aut montuje się więcej niż 2 głośniki ponieważ zakłada się iż podróżować i słuchać muzyki w nich będą również pasażerowie na tylnej kanapie a nie dlatego, że dźwięk będzie naturalniejszy.
Systemy, które mają służyć czerpaniu przyjemnościze słuchania muzyki wyłącznie kierowcy i pasażerowi na przednim fotelu zawsze zbudowane są w oparciu o separowany zestaw głośników przednich i subwoofer. Żadnych dodatkowych głośników. Postaram się wytłumaczyć dlaczego. Prostym przykładem jest taki oto fakt... Gdy jesteśmy na koncercie lub w filharmonii, to dźwięk dochodzi do nas wyłącznie z przodu. Widział kto jakiegoś skrzypka lub klarnecistę dającego czadu na drugim końcu sali?
Kwstia systemów dolby natomiast i dźwięku wielokanałowego jest przeznaczona do czegoś zupełnie innego. Do oddawania wrażeń przestrzennych otaczającego nas swiata. W tym wypadku dźwięki nękają nas ze wszystkich stron. Dlatego też wielokanałowe ścieżki dźwiękowe z filmów bezsprzecznie wyprzedziły stereofoniczne lecz w przypadku muzyki wciąż króluje stare, dobre stereo.
Gwarantuję wszystkim niedowiarkom, że poprawnie skonfigurowany 2 kanałowy zestaw audio nie da szans zestawowi 4 kanałowemu za te same pieniądze.
Pozdrawiam serdecznie!
:) porzadna wypowiedz ...chyba musi ktos do mnie przyjechac mi sprzet poustawiac bo czuje niedosyt :wink: ...moze jak sie skrzynia pojawi bedzie po problemie...bawic sie w 4 kanalowy wzmacniacz na przod i mostek na skrzynie? te glosniki ktore mam obecnie juz dają rade...
He..
No ja jestem z Bydgoszczy i do Warszawki spory kawałek. Ale jestem pewien, że znajdzie się chętny do pomocy. Dla audiofila to prawdziwa przyjemność pomóc koledze w konfiguracji systemu.
Jeśli chodzi o wzmacniacz 4 kanałowy to jak najbardziej rozsądne rozwiązanie. Chyba, że masz zbędną gotówkę, to gorąco polecam 2 kanałowy na przód i monoblok na subwoofer.
Jeśli masz ochotę, to przedstaw swój systemik, plany jego rozbudowy i kasiorkę jaką chcesz zamienić na nutki:)
Pozdrawiam
no wlasnie mam spory dylemat bo zblizaja sie swieta mam sobie wybrac prezent no i...chce kupic wzmaka...mam z przodu zestaw PowerBass L-6C i radyjko skromne Kenwood'a WF-431A ...no i teraz sie zaczyna...upatrzylem docelowy glosnik JBL ktory mialby sie znalezc w bagazniku (1202D lub 1264D - kieruje sie tutaj cena , gabarytami a w szczegolnosci glebokoscia montazowa ale nie to jest teraz najwazniejsze). jaki wzmacniacz powinien to napedzac? chcialbym podpiac przod pod wzmacniacz i zrobic to przyszlosciowo i waham sie miedzy 4 a 2X2 kanałowy...znzlazlem wlasnie mysle ze okazje na to aby kupic 2 wzmacniacze sony xplode xm-sd12x tylko ich moc...2x50 w RMS to to w ogole da życie glosnikom z przodu i w mostku udzwignie skrzynie z tym glosnikiem? oczywiscie jezeli nie to prosze o jakies propozycje, ktore jak zawsze musza opierac sie o dosc niskie kwoty bo w buszmeny inwestowac nie chce a chce zeby to jakos gralo...
pozdrawiam
Tak wtrancając:)) Ktoś mi podpowie jakie głośniki pasują do fabrycznych gniazd z TYŁU NA PODSUFITCE do Aerodecka??? I co można poprawić w charakterystyce dzięku z przodu zmieniając głośniki na inne bez zakładania gwizdków.
na pierwsze pytanie raczej nie odpowiem bo nie wiem jak to jest w aerodeckach ... z przodu natomiast bez zestawu rozdzielnego to raczej cudow nie ma sie co spodziewac...mozna sie jedynie pokusic o jakies glosniki coaxialne jbl'a , pioneera lub cos tego pokroju zeby tez za duzo nie wydac... taka moja opinia ale radze poczekac na inne
co można poprawić w charakterystyce dzięku z przodu zmieniając głośniki na inne bez zakładania gwizdków
nie wiele, bo majac tweetery możesz je nakierowac odpowiednio na odbiorce i wyedy wrażenie ze słuchania muzyki są dużo lepsze niż wymiana tylko głosników w dzrzwiach....
MlodyS2000
20-12-06, 01:18
aj jak zamonowac glosnik aby to gralo ??
]
]
polski to czasem trudna język
a możesz konkretniej?gdzie ? co?
no ja mialem taki sam problem w przednich drzwiach zamontowalem powerbass L6-C w bagazniku podwojny sub powerbassa 1054v2 i teraz dokupilem jeszcze jeden zestaw L6-C i bede to montowac w boczki przy podlokietnikach z tylu. Calosc jest konsultowana z firma Essa aby to wyszlo tak aby mialo rece i nogi chociaz sami mi odradzali dokupowanie czegos na tyl :D ale sie uparlem tak wiec teraz licze na ich pomoc w wymysleniu ladnego zabudowania glosnikow w tylnich boczkach :D
to tam chyba ladnie u Ciebie teraz grzmi co? pochwal sie co napedza te dwie armatki i czy przod tez masz podpiety pod wzmaka :)
ladnie u Ciebie teraz grzmi co?
pewnie tak,ja jestem ciekaw jak gra :D
ladnie u Ciebie teraz grzmi co?
pewnie tak,ja jestem ciekaw jak gra :D
oj widze ze nudy robia swoje...a ja jestem ciekaw jaki dzwiek sie wydobywa z calego zestawu sprzetu grającego zainstalowanego w civiczku kolegi djinfi :wink: a słowo "grzmienie" bylo skierowane bardziej na 2 subwoofery PB...
a ja jestem ciekaw jaki dzwiek sie wydobywa z calego zestawu sprzetu grającego zainstalowanego w civiczku kolegi djinfi
właśnie o to mi chodziło :D
calosc podpieta pod dwa wzmacniacze GTA 470 tak wiec idealnie pasuje to pod moje glosniki bo mam 4x70rms na jednym wzmaku i 2x200 na drugim :) i juz narazie nic wiecej nie planuje dokladac, chociaz mam jeszcze jeden zapakowany wzmak GTA470 tak wiec moze jak mi sie zacznie nudzic to kto wie ...
Witam na forum,
Jestem nowym użytkownikiem aerodecka. Kilka razy był poruszany temat głośników montowanych w orginalnych gniazdach z tylu w suficie. Czy ktoś komu udało się tam coś zamontować może podać jakie głośniki zamontował (najlepiej linki du aukcji). Chodzi mi o firmę i model. Pytam bo wiem że tam płytko i dokładnie się na tym nie znam. Zmierzyłem odległość otworów na śruby po przekątnej i wychodzi mi tam że 12,5cm. Ale za bardzo nie wiem bo u mnie w mieście jeden sklep i te głośniki o średnicy 130mm mają za duży ten rozstaw a to 100mm znów za mały. A i tak za głebokie :( Dlatego muszę kupić coś z internetu i nie chcę tak w ciemno. Mam nadzieję, że coś do 150zł się znajdzie. Jakimś melomanem nie jestem. Chodzi o to żeby pasażerowie z tyłu coś też słyszęli.