PDA

Zobacz pełną wersję : monataż głośników w 5gen

longerrr
06-12-06, 12:46
Mam zamiar zamontować sobie cztery głośniczki, na dwa sa juz fabryczne miejsca, za to nie wiem gdzie najlepiej zamontować drugą pare.

tomay
06-12-06, 12:59
z tylu w półkę możesz głośniki wmontować (zrobic nową z otworami albo wyciąć dziury w starej półce). fachowcy natomiast mowią ze lepiej dac pożądną parę głosników w drzwi przednie i te drzwi wygłuszyć. i na tym koniec z głośnikami. a w bagażniku skrzynka basowa ewentualnie.

MartinS
06-12-06, 14:20
fachowcy natomiast mowią ze lepiej dac pożądną parę głosników w drzwi przednie i te drzwi wygłuszyć. i na tym koniec z głośnikami
nie inaczej..... :)

Djenker
07-12-06, 17:16
a prawda jest taka ze pomimo kozackiego przodu dzwieku z tylu z czasem zaczyna brakowac...jak kto lubi ale ja wole dzwiek w miare "przestrzenny"...

eVok
07-12-06, 19:21
a prawda jest taka ze pomimo kozackiego przodu dzwieku z tylu z czasem zaczyna brakowac...jak kto lubi ale ja wole dzwiek w miare "przestrzenny"...
jak założysz kozacki przód podłączony pod kozacki wzmacniacz i włączysz kozacką płytkę(czyt.oryginał dobrego wykonawcy) do kozackiego radia to dopiero wtedy będzie przestrzeń i to bez " " :) a jak następnie podłączysz głośniki z tyłu to wtedy dodasz do przestrzeni " " 8)

MartinS
07-12-06, 20:27
a prawda jest taka ze pomimo kozackiego przodu dzwieku z tylu z czasem zaczyna brakowac
a czy prowadzac auto siedzisz z tyłu?
eVok może z kozaczeniem troche przesadził, ale ogólnie jego teoria jest jak najbardziej słuszna....

Max_Damage
07-12-06, 21:20
a czy prowadzac auto siedzisz z tyłu?

nie siedzi z tylu, ale jednak lepszy jest efekt jak sie cos jeszcze slyszy zza glowy:))
ogolnie najlepsza muzą jest odglos silnika:))

MartinS
08-12-06, 08:05
nie siedzi z tylu, ale jednak lepszy jest efekt jak sie cos jeszcze slyszy zza glowy
polemizowal bym, ale wiadomo sa gusta i guściki....

emg
08-12-06, 09:10
ja gra przód i tył to dźwięk zamiast dobiegać z przodu zaczyna sie rozchodzić na boki - spróbujcie sie pobawić faderem i posłuchajcie. Porównanie może nietrafne, ale to tak jakby z kimś rozmawiać stojąc do niego bokiem :D

Djenker
08-12-06, 13:54
co do przestrzeni to musialbym chyba miec system dolby i film dvd :wink: ...a co do glosnikow z przodu i z tylu to prawda ze o gustach sie nie dyskutuje...jednak nie zawsze sie slucha na granicy wytrzymalosci membran i chcialoby sie oprocz przodu uslyszec ze cos jednak z tylu gra...w domu tez mam muzyke tak ustawioną aby leciała z kazdego rogu pokoju...i na 100% wole to o zwyklego sterea - ot cały moj gust :)

MartinS
08-12-06, 15:16
jednak nie zawsze sie slucha na granicy wytrzymalosci membran
aby było dobrze słychac nei trzeb awcale tak słuchac muzyki.....

Djenker
08-12-06, 16:10
i teraz bedziemy sie przekomarzac jak dzieciaki...ja juz powiedzialem to jest kwestia mojego i waszego gustu...jezeli dla zasady mam miec tylko dobre glosniki z przodu to wbrew zasadom wole miec dobre glosniki i z przodu i z tylu...wszystko mozna ladnie ustawic tak aby kazdemu pasowalo :) co do wypowiedzi MartinS'a u mnie np (zaraz pewnie stwierdzisz ze mam badziewny sprzet) przy cichym sluchaniu slychac pustke z tylu (mowie o zestawie przednim)...i co mam zrobic w takim wypadku?

!markos
08-12-06, 20:57
co do przestrzeni to musialbym chyba miec system dolby i film dvd widocznie nie slyszales jeszcze dobrego stereo, ktore z zupelna swoboda buduje obraz zarowno przed jak i za sluchaczem..

Djenker
08-12-06, 22:24
i tak mozna bez konca...Ty wiesz wszystko a ja nic...takie juz to forum nie mozna miec wlasnego zdania bo Cie zakrzyczą i przyczepia sie do kazdego slowa ... ja zycze zeby kazdy mial taki system jaki mu sie podoba stereo, mono, dolby, matrix i inne i zeby mial na to hajs :wink:

pozdro i zluzujcie troszke

ps. przed momentem jezdzilem E-klasą i wiecie co? zycze wam zeby udalo wam sie zrobic takie stereo zeby gralo tak jak w nim

MartinS
09-12-06, 12:13
przy cichym sluchaniu slychac pustke z tylu (mowie o zestawie przednim
może to kwestia nakierowania tweeterów.....

nie mozna miec wlasnego zdania
jasne że można...Ty masz swoaj a ja swoje :wink:
było by beznadziejnei gdyby wszysci mieli takei samo i wszystko tak samo robili.....

Djenker
09-12-06, 13:01
wazne zeby dyskusja byla prowadzona w milej atmosferze a nie dokazywaniu bo po to tu chyba jestesmy :wink: a jezeli chodzi o moje ustawienie tweeterow to sa one wycelowane w strone lusterka wstecznego- czy to zle ? :>

MartinS
09-12-06, 13:15
bardzo dobrze :)

otis
12-12-06, 10:50
To i ja dodam swoje 3 groszę...
Aby w poważny sposób budować system z czterema głośnikami (zakładając że głównym słuchaczem jest kierowca) należało by zacząć od radyjka posiadającego odzielne filtry dla każdego z głośników. Zarówno częstotliwościowe, jak i czasowe. W przeciwnym wypadku, choćby były to najbardziej wysublimowane gusta nie będie mowy o naprawdę dobrym dźwięku. We wspomnianym Mercedesie jak i w większości aut montuje się więcej niż 2 głośniki ponieważ zakłada się iż podróżować i słuchać muzyki w nich będą również pasażerowie na tylnej kanapie a nie dlatego, że dźwięk będzie naturalniejszy.
Systemy, które mają służyć czerpaniu przyjemnościze słuchania muzyki wyłącznie kierowcy i pasażerowi na przednim fotelu zawsze zbudowane są w oparciu o separowany zestaw głośników przednich i subwoofer. Żadnych dodatkowych głośników. Postaram się wytłumaczyć dlaczego. Prostym przykładem jest taki oto fakt... Gdy jesteśmy na koncercie lub w filharmonii, to dźwięk dochodzi do nas wyłącznie z przodu. Widział kto jakiegoś skrzypka lub klarnecistę dającego czadu na drugim końcu sali?
Kwstia systemów dolby natomiast i dźwięku wielokanałowego jest przeznaczona do czegoś zupełnie innego. Do oddawania wrażeń przestrzennych otaczającego nas swiata. W tym wypadku dźwięki nękają nas ze wszystkich stron. Dlatego też wielokanałowe ścieżki dźwiękowe z filmów bezsprzecznie wyprzedziły stereofoniczne lecz w przypadku muzyki wciąż króluje stare, dobre stereo.
Gwarantuję wszystkim niedowiarkom, że poprawnie skonfigurowany 2 kanałowy zestaw audio nie da szans zestawowi 4 kanałowemu za te same pieniądze.
Pozdrawiam serdecznie!

Djenker
13-12-06, 15:22
:) porzadna wypowiedz ...chyba musi ktos do mnie przyjechac mi sprzet poustawiac bo czuje niedosyt :wink: ...moze jak sie skrzynia pojawi bedzie po problemie...bawic sie w 4 kanalowy wzmacniacz na przod i mostek na skrzynie? te glosniki ktore mam obecnie juz dają rade...

otis
15-12-06, 11:57
He..
No ja jestem z Bydgoszczy i do Warszawki spory kawałek. Ale jestem pewien, że znajdzie się chętny do pomocy. Dla audiofila to prawdziwa przyjemność pomóc koledze w konfiguracji systemu.
Jeśli chodzi o wzmacniacz 4 kanałowy to jak najbardziej rozsądne rozwiązanie. Chyba, że masz zbędną gotówkę, to gorąco polecam 2 kanałowy na przód i monoblok na subwoofer.
Jeśli masz ochotę, to przedstaw swój systemik, plany jego rozbudowy i kasiorkę jaką chcesz zamienić na nutki:)
Pozdrawiam

Djenker
16-12-06, 19:25
no wlasnie mam spory dylemat bo zblizaja sie swieta mam sobie wybrac prezent no i...chce kupic wzmaka...mam z przodu zestaw PowerBass L-6C i radyjko skromne Kenwood'a WF-431A ...no i teraz sie zaczyna...upatrzylem docelowy glosnik JBL ktory mialby sie znalezc w bagazniku (1202D lub 1264D - kieruje sie tutaj cena , gabarytami a w szczegolnosci glebokoscia montazowa ale nie to jest teraz najwazniejsze). jaki wzmacniacz powinien to napedzac? chcialbym podpiac przod pod wzmacniacz i zrobic to przyszlosciowo i waham sie miedzy 4 a 2X2 kanałowy...znzlazlem wlasnie mysle ze okazje na to aby kupic 2 wzmacniacze sony xplode xm-sd12x tylko ich moc...2x50 w RMS to to w ogole da życie glosnikom z przodu i w mostku udzwignie skrzynie z tym glosnikiem? oczywiscie jezeli nie to prosze o jakies propozycje, ktore jak zawsze musza opierac sie o dosc niskie kwoty bo w buszmeny inwestowac nie chce a chce zeby to jakos gralo...

pozdrawiam

Marcin K
16-12-06, 20:26
Tak wtrancając:)) Ktoś mi podpowie jakie głośniki pasują do fabrycznych gniazd z TYŁU NA PODSUFITCE do Aerodecka??? I co można poprawić w charakterystyce dzięku z przodu zmieniając głośniki na inne bez zakładania gwizdków.

Djenker
16-12-06, 22:46
na pierwsze pytanie raczej nie odpowiem bo nie wiem jak to jest w aerodeckach ... z przodu natomiast bez zestawu rozdzielnego to raczej cudow nie ma sie co spodziewac...mozna sie jedynie pokusic o jakies glosniki coaxialne jbl'a , pioneera lub cos tego pokroju zeby tez za duzo nie wydac... taka moja opinia ale radze poczekac na inne

MartinS
17-12-06, 12:44
co można poprawić w charakterystyce dzięku z przodu zmieniając głośniki na inne bez zakładania gwizdków
nie wiele, bo majac tweetery możesz je nakierowac odpowiednio na odbiorce i wyedy wrażenie ze słuchania muzyki są dużo lepsze niż wymiana tylko głosników w dzrzwiach....

MlodyS2000
20-12-06, 01:18
aj jak zamonowac glosnik aby to gralo ??
]

Djenker
20-12-06, 16:49
]

polski to czasem trudna język

MartinS
21-12-06, 07:30
a możesz konkretniej?gdzie ? co?

djinfi
25-12-06, 14:40
no ja mialem taki sam problem w przednich drzwiach zamontowalem powerbass L6-C w bagazniku podwojny sub powerbassa 1054v2 i teraz dokupilem jeszcze jeden zestaw L6-C i bede to montowac w boczki przy podlokietnikach z tylu. Calosc jest konsultowana z firma Essa aby to wyszlo tak aby mialo rece i nogi chociaz sami mi odradzali dokupowanie czegos na tyl :D ale sie uparlem tak wiec teraz licze na ich pomoc w wymysleniu ladnego zabudowania glosnikow w tylnich boczkach :D

Djenker
25-12-06, 23:16
to tam chyba ladnie u Ciebie teraz grzmi co? pochwal sie co napedza te dwie armatki i czy przod tez masz podpiety pod wzmaka :)

eVok
26-12-06, 08:25
ladnie u Ciebie teraz grzmi co?
pewnie tak,ja jestem ciekaw jak gra :D

Djenker
26-12-06, 12:55
ladnie u Ciebie teraz grzmi co?
pewnie tak,ja jestem ciekaw jak gra :D

oj widze ze nudy robia swoje...a ja jestem ciekaw jaki dzwiek sie wydobywa z calego zestawu sprzetu grającego zainstalowanego w civiczku kolegi djinfi :wink: a słowo "grzmienie" bylo skierowane bardziej na 2 subwoofery PB...

eVok
26-12-06, 13:08
a ja jestem ciekaw jaki dzwiek sie wydobywa z calego zestawu sprzetu grającego zainstalowanego w civiczku kolegi djinfi
właśnie o to mi chodziło :D

djinfi
26-12-06, 22:36
calosc podpieta pod dwa wzmacniacze GTA 470 tak wiec idealnie pasuje to pod moje glosniki bo mam 4x70rms na jednym wzmaku i 2x200 na drugim :) i juz narazie nic wiecej nie planuje dokladac, chociaz mam jeszcze jeden zapakowany wzmak GTA470 tak wiec moze jak mi sie zacznie nudzic to kto wie ...

mx666
12-12-09, 17:44
Witam na forum,
Jestem nowym użytkownikiem aerodecka. Kilka razy był poruszany temat głośników montowanych w orginalnych gniazdach z tylu w suficie. Czy ktoś komu udało się tam coś zamontować może podać jakie głośniki zamontował (najlepiej linki du aukcji). Chodzi mi o firmę i model. Pytam bo wiem że tam płytko i dokładnie się na tym nie znam. Zmierzyłem odległość otworów na śruby po przekątnej i wychodzi mi tam że 12,5cm. Ale za bardzo nie wiem bo u mnie w mieście jeden sklep i te głośniki o średnicy 130mm mają za duży ten rozstaw a to 100mm znów za mały. A i tak za głebokie :( Dlatego muszę kupić coś z internetu i nie chcę tak w ciemno. Mam nadzieję, że coś do 150zł się znajdzie. Jakimś melomanem nie jestem. Chodzi o to żeby pasażerowie z tyłu coś też słyszęli.