PDA

Zobacz pełną wersję : kolektor

andrzejek.r
05-12-06, 20:49
witam mam pytanie jak zmienie kolektorek w swoim d14 (90km) to dostane troszke mocy czy niebardzo, znalazłem ogłoszenie marfiego o kolektorkach z usa do serii d i tak sobie mysle czy niezmienic tlko co to mi da ????

Lcfr
05-12-06, 20:59
moze nic... moze kilka a moze odejmie....
ryzyko zawsze istnieje...
ale w
"d series" przewaznie sa to przyrosty... 4-6kM...

carlos
05-12-06, 23:58
moze nic... moze kilka a moze odejmie....
ryzyko zawsze istnieje...
ale w
"d series" przewaznie sa to przyrosty... 4-6kM...

Przyłączam się do pytania bo też o tym myślę ... i mam jeszcze jedno czy po założeniu jest głośniejsza praca silnika..????

Laser26
06-12-06, 06:57
Jutro powinienem dostać do merfiego kolektor i około poniedziałku, wtorku jadę na hamownie. Zobaczymy co wypluje.

MacK
06-12-06, 12:05
a masz zhamowane teraz auto żeby porównać wynik po?

ToMala
06-12-06, 12:11
ja planuje też kolektor z kwasiaka 4-2-1 ale to raczej w celu poprawienia sprawności silnika a nie w poszukiwaniu mocy czy momentu. Z tego co wiem daje to niby mały bonus w postaci max 10KM i max 15NM (1,6 105KM) ale dodatkowo zjeżdża momnent na niższy zakres obrotowy i mniej pali

Lcfr
06-12-06, 12:29
10KM to byłoby chyba dosc sporo...

zalezy to chyba od silnika:
wszystkie 1,5 które maja syfiasty kolektor 4-1 raczej pozytywnie reaguja na zmiane na ebayowe produkty (o ile nie sa jakos tragicznie wykonane).. u mnie taka wymiana dala wymierne 6KM i i 3NM w cąłym zakresie obrotów...
http://img139.imageshack.us/img139/4186/nowy1mve6.th.jpg (http://img139.imageshack.us/my.php?image=nowy1mve6.jpg)

nie wiem jak bedzie z d16z6 który juz w seri mial 4-2-1... Przyrosty niekoniecznie moga byc tak duze...

natomiast o b serii pisza ze nie zawsze te ebayowe produkty pomagaja-bylo kilka przypadkow gdzie meganopodobne kolektory z ebaya nic nie dawaly a nawet wychodzilo 1-2KM mniej...

i sumujac to to w "d" series chyba sie oplaca (szczególnie ze ceny tak spadły)... jak nie poprawia sie osiagi znacząco to przynajmniej lans wzrosnie i waga spadnie (bo ten zeliwniak to tone wazy chyba :roll: )

ToMala
06-12-06, 12:38
jestem od niedawna posiadaczem Civica i dopiero go poznaje.. szczerze mowiac nie wiem jaki ma symbo, bo nie mialem kiedy zajrzec jeszcze :P .. a na forum, z czego sie ciesze, trafilem przez allegro, bo ktos VTI sprzedaje i mial link do foto :)
Moj egzemplarz wzgledem tych ktore tu widze jest mozna powiedziec lekko zaniedbany nad czym caly czas pracuje i wlasnie kolektor i zaraz zanim jakies rzezby byly, z kolei ostatni jest super sprint kwasiak wiec chcialbym zrobic wszystko na raz jak juz.
Gosc zaprzyjazniony z bydgoszczy robil taki kolektor do mondziaka 1,8 i parametry jakie przyrosly podalem wczesniej wiec mysle ze w Civicu tez nei bedize zle. Jakby co (znaczy jak uzbieram :) ) i zrobie to sie pochwale

cypis007
06-12-06, 13:35
Jutro powinienem dostać do merfiego kolektor i około poniedziałku, wtorku jadę na hamownie. Zobaczymy co wypluje.

Jedź, jedź. I pochwal się czym prędzej. Bardzo jestem ciekawy.