PDA

Zobacz pełną wersję : silnik D14Z2 ćwierkotanie na biegu jalowym

Kodak4
22-10-10, 20:21
Witam

Ostatnio w mojej Hondzie civic 99' 1.4 na biegu jałowym silnik dziwnie "ćwierka", "świerczy". Podczas nasłuchiwania znalazłem to co tak hałasuje ale nie wiem co to jest......zauważyłem że jak wcisne pedał sprzęgła to przestaje i jeszcze ciekawostka, gdy dotkne tedo elementu to ćwierkanie przestaje. Na załączonym zdjęciu pokazuje co to jest.

http://zapodaj.net/78a89d163eab.jpg.html

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

jasiek09
22-10-10, 20:59
na dworze już zimno więc sprawdź czy wróble nie zrobiły sobie tam gniazda.

a na poważnie to użyj opcji szukaj bo było o tym wiele razy

qureku.
22-10-10, 22:25
Nie che głupoty palnąć, ale wydaje mi się, że to łożysko oporowe. Miałem takie same objawmy jak ty opisałeś.

analyzer64
23-10-10, 13:28
No dobrze ale jeśli kolega dotyka wysprzęglika to nie jest to łożysko oporowe. Sam wysprzęglik może skrzypieć jeśli wciskasz pedał sprzęgła, przesmaruj to albo kup nowy wysprzęglik, było opisane na forum co i gdzie nasmarować żeby nie piszczało/skrzypiało. Poza tym łożysko oporowe o ile mi wiadomo hałasuje przy wciśniętym pedale sprzęgła.

Mario_miko
29-10-10, 09:22
Przesmarowałem tam smarem miedzianym i przestało po jakimś czasie :)

radar333
29-10-10, 16:36
Gdzie to przesmarowałeś? Odkręcałeś? Pytam bo w stary silniku tez mi tak ćwierczało i wnerwiało a w tym już nie ale chcę wiedzieć na przyszłość.

Kodak4
02-11-10, 18:50
Dziękuje za odpowiedzi, teraz już wiem co mi dolega ;) Ale jeżeli już temat jest założony to może kolega napisze jak nasmarował tą część??