Zobacz pełną wersję : Klimatyzacja - Jak konserwowac ?
Jak konserwowac klimatyzacje ?
Pytam bo od kilku dni przy wlaczeniu przez kilku minut mam "zapach starej szmaty" i zastanawiam sie co z tym zrobic. Przeczytalem wiele opini odnosnie konserwacji / czyszczenia klimy, ale ile ludzi tyle opinii.
Ja wy sobie radzicie, jak czesto ( gdzie i jak ) czyscicie odgrzybiacie itp ?
Pozdrawiam
nie wiem czy masz autko nowe czy kupiłeś używane,ale ten zapach to problem,grzyby itp,ja w swoim autku od 3 lat używam klimy i zimą i latem ina razie jest ok,proponuje zajechać gdzieś do warsztatu i odgrzybić układ klimy,wbrew pozorom jest to dość duży problem ,bo można się nabawić od tego astmy
wojtek1963
10-10-10, 16:21
Według porad znajomego z ASO Hondy wystarczy co 1-2 lata odgrzybić i co 3 do 5 lat pełny przegląd klimy z wymianą czynnika. I oczywiście używać jak najczęściej i w lecie i w zimie bo wtedy jest prawidłowo smarowana. Ja tak robię oczywiście poza ASO bo nie mam już gwarancji i działa OK.
hmm.. ciekawe, bo samochod nowy kupilem w styczniu ( wiec nie ma jeszcze roku) a juz taki zapach sie wydobywa...
Dodatkowo klima jest uzywana non stop a samochod jest garazowany.. wiec tymbardziej ciekawe skad to sie to wzielo
Do przeglday zostalo mi +/- 4000 km wiec pewnie czyszczeniem klimy zajme sie razem z przegladem.
Swoja droga jaki jest orientacyjny koszt czyszczenia (odgrzybiania) klimy ?
w różnych warsztatach wacha się to tak 150-200zł
"zapach starej szmaty"
Heh u mnie waliło skarpetą, ale odkąd intensywnie używam klimy mineły te rarytasy :D
Ja też używam często i cieszy mnie że to dobre dla układu klimy:).Ale w zimie to raczej włączam grzanie,bo przecież nie będę się chłodził:D.I tu jest problem ze smarowaniem:rolleyes:.
wojtek1963
11-10-10, 16:03
Wcale nie ma problemu bo w zimie włączasz klimę, nastawiasz żądaną temperaturę np. 24 stopnie i masz w aucie cieplutko i wszystkie szyby czyściutkie.
To po co jest ogrzewanie auta?Skoro klima grzeje.
wojtek1963
12-10-10, 16:45
Klimatyzacja działa tak jak ją nastawisz. Gdy na zewnątrz jest gorąco to poprostu ustawiasz klimę na temperaturę niższą niż ta na zewnątzr i klima chłodzi wnętzre, a jak na zewnątrz jest zimno to ustawiasz klimę na temperaturę wyższą niż na zewnątrz i klima grzeje wnętrze. Na tym polega właśnie klimatyzacja. Jak pojeździsz w zimie przy dużych mrozach bez klimy to sam zobaczysz jaka jest różnica. Szyby bez klimy są całe zarosiałe i zaparowane. Klima doskonale osusza zarówno wnętzre auta (wykładziny) ale także wszystkiei szyby zarówno te boczne i tylne.
Można też spróbować tych różnych psikaczy do odgrzybiania klimy. Chodzi mi tu o te, gdzie wkłada się spray do samochodu, włącza i pozostawia w samochodzie do pełnego poróżnienia opakowania. Samochód w tym czasie ma mieć ustawiony obieg zamknięty i wszystkie nawiewy otwarte i pełna moc;)
Takie specyfiki ma m. in. Nigrin
Może efekty nie są takie jak przy profesjonalnym odgrzybianiu ale cena dużo niższa(ok 30zł) a i z zapachem powinny sobie poradzić
Co do takich "psikaczy", to próbował może ktoś preparat "Loctite Hygiene"?Służy własnie do dezynfekcji klimy.
Panowie ja kiedyś słyszałem, że klimy nie powinno się włączać jak temperatura spada do +5 co o tym sądzicie?
wojtek1963
12-10-10, 21:50
Poczytaj instrukcję obsługi od nowego civica. Należy włączać klimę co najmniej raz na tydzień i chociaż na 1 godzinę. Po to aby się przesmarowała i dłużej służyła bezawaryjnie.
Ja musze przyznac, ze mialem problemy z klima jezeli chodzi o zapach, a gdy kupowalem auto mialo 6k km i nie cale dwa lata. Widocznie poprzedni wlasciciel jej nie uzywal, bo przez ostatnie dwa tygodnie zaczalem klimatyzacje ostro katowac i wydaje mi sie, ze ten nieprzyjemny zapach przy zalaczaniu i wylaczaniu ukladu zanikl, jeszcze go musze potraktowac tymi smiesznymi puszkami w sprayu i moze sie pozbede tego na dluzej ;)
O ile się nie mylę, to w instrukcji jest napisane żeby klimy/wentylacji w ogóle nie wyłączać. Nie zmienia to faktu, że po przejechaniu niecałych 4k km z klimą włączoną non stop, po odpaleniu auta z wentylacji wydobywa się nieprzyjemny zapach, który jednak po chwili znika.
mój sposób na konserwacje jest prosty -- nie wyłączam klimy a raz na 2 lata (na początku tego lata w moim przypadku) oddałem do czyszczenia, odgrzybiania, itp.
To powiem wam tyle... odkad klimka bardziej grzeje niz chlodzi problem sam sie rozwiazal.
Wiec tak jak ktos sugerował zeby od czasu do czasu klime ustawic na grzanie, faktycznie pomaga :)
To dobrze, bo teraz zacząłem klimą również grzać:o.Szybciej też szyby odparowują.:)
Ja też od jakiegoś czasu praktycznie nie wyłączam klimy i nastawiam ją na grzanie, szyby nie parują i rzeczywiście nie ma nieprzyjmnego zapachu. Po to jest żeby używać jak najczęściej :o
.Szybciej też szyby odparowują.:)
A udało ci się kiedyś odparować bez włączania klimy? U mnie to chyba niemożliwe! Albo mam coś zepsute :p
A udało ci się kiedyś odparować bez włączania klimy? U mnie to chyba niemożliwe! Albo mam coś zepsute :p
niestety, potwierdzam :p
Udaje się.Tylko dłużej to trwa.Może nawiew masz za słaby.Np. z powody zabrudzenia filtra kabinowego.
Udaje się.Tylko dłużej to trwa.Może nawiew masz za słaby.Np. z powody zabrudzenia filtra kabinowego.
:D widać masz nowszą wersję auta :D
Być może, choć w poprzednim aucie nie miałem klimy i też musiałem tak szyby odparować:rolleyes:.Więc chyba to normalne w każdym aucie z dobrym nawiewem na szyby.:)
Witam,
podłączę się pod temat klimatyzacji. Przedwczoraj w trakcie szybkiej jazdy z nawiewów "poszedł" zapach spalonej gumy i klima przestała działać. Wentylator działa, tryb auto również tzn. wzrostają automatycznie obroty wentylatora. Jedyny problem to brak chłodzenia :). Jakieś sugestie, chciałbym coś wiedzieć przed udaniem się do ASO.