Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Klimatyzacja - Jak konserwowac ?

lokocool
10-10-10, 15:38
Jak konserwowac klimatyzacje ?
Pytam bo od kilku dni przy wlaczeniu przez kilku minut mam "zapach starej szmaty" i zastanawiam sie co z tym zrobic. Przeczytalem wiele opini odnosnie konserwacji / czyszczenia klimy, ale ile ludzi tyle opinii.

Ja wy sobie radzicie, jak czesto ( gdzie i jak ) czyscicie odgrzybiacie itp ?

Pozdrawiam

zyga502
10-10-10, 15:49
nie wiem czy masz autko nowe czy kupiłeś używane,ale ten zapach to problem,grzyby itp,ja w swoim autku od 3 lat używam klimy i zimą i latem ina razie jest ok,proponuje zajechać gdzieś do warsztatu i odgrzybić układ klimy,wbrew pozorom jest to dość duży problem ,bo można się nabawić od tego astmy

wojtek1963
10-10-10, 16:21
Według porad znajomego z ASO Hondy wystarczy co 1-2 lata odgrzybić i co 3 do 5 lat pełny przegląd klimy z wymianą czynnika. I oczywiście używać jak najczęściej i w lecie i w zimie bo wtedy jest prawidłowo smarowana. Ja tak robię oczywiście poza ASO bo nie mam już gwarancji i działa OK.

lokocool
10-10-10, 18:06
hmm.. ciekawe, bo samochod nowy kupilem w styczniu ( wiec nie ma jeszcze roku) a juz taki zapach sie wydobywa...
Dodatkowo klima jest uzywana non stop a samochod jest garazowany.. wiec tymbardziej ciekawe skad to sie to wzielo

Do przeglday zostalo mi +/- 4000 km wiec pewnie czyszczeniem klimy zajme sie razem z przegladem.

Swoja droga jaki jest orientacyjny koszt czyszczenia (odgrzybiania) klimy ?

zyga502
10-10-10, 19:37
w różnych warsztatach wacha się to tak 150-200zł

kvas
10-10-10, 23:58
"zapach starej szmaty"

Heh u mnie waliło skarpetą, ale odkąd intensywnie używam klimy mineły te rarytasy :D

Jacek65
11-10-10, 15:47
Ja też używam często i cieszy mnie że to dobre dla układu klimy:).Ale w zimie to raczej włączam grzanie,bo przecież nie będę się chłodził:D.I tu jest problem ze smarowaniem:rolleyes:.

wojtek1963
11-10-10, 16:03
Wcale nie ma problemu bo w zimie włączasz klimę, nastawiasz żądaną temperaturę np. 24 stopnie i masz w aucie cieplutko i wszystkie szyby czyściutkie.

Jacek65
11-10-10, 19:04
To po co jest ogrzewanie auta?Skoro klima grzeje.

wojtek1963
12-10-10, 16:45
Klimatyzacja działa tak jak ją nastawisz. Gdy na zewnątrz jest gorąco to poprostu ustawiasz klimę na temperaturę niższą niż ta na zewnątzr i klima chłodzi wnętzre, a jak na zewnątrz jest zimno to ustawiasz klimę na temperaturę wyższą niż na zewnątrz i klima grzeje wnętrze. Na tym polega właśnie klimatyzacja. Jak pojeździsz w zimie przy dużych mrozach bez klimy to sam zobaczysz jaka jest różnica. Szyby bez klimy są całe zarosiałe i zaparowane. Klima doskonale osusza zarówno wnętzre auta (wykładziny) ale także wszystkiei szyby zarówno te boczne i tylne.

solowiec
12-10-10, 16:46
Można też spróbować tych różnych psikaczy do odgrzybiania klimy. Chodzi mi tu o te, gdzie wkłada się spray do samochodu, włącza i pozostawia w samochodzie do pełnego poróżnienia opakowania. Samochód w tym czasie ma mieć ustawiony obieg zamknięty i wszystkie nawiewy otwarte i pełna moc;)
Takie specyfiki ma m. in. Nigrin
Może efekty nie są takie jak przy profesjonalnym odgrzybianiu ale cena dużo niższa(ok 30zł) a i z zapachem powinny sobie poradzić

Jacek65
12-10-10, 19:54
Co do takich "psikaczy", to próbował może ktoś preparat "Loctite Hygiene"?Służy własnie do dezynfekcji klimy.

CichyVIII
12-10-10, 21:38
Panowie ja kiedyś słyszałem, że klimy nie powinno się włączać jak temperatura spada do +5 co o tym sądzicie?

wojtek1963
12-10-10, 21:50
Poczytaj instrukcję obsługi od nowego civica. Należy włączać klimę co najmniej raz na tydzień i chociaż na 1 godzinę. Po to aby się przesmarowała i dłużej służyła bezawaryjnie.

kucyk
13-10-10, 14:51
Ja musze przyznac, ze mialem problemy z klima jezeli chodzi o zapach, a gdy kupowalem auto mialo 6k km i nie cale dwa lata. Widocznie poprzedni wlasciciel jej nie uzywal, bo przez ostatnie dwa tygodnie zaczalem klimatyzacje ostro katowac i wydaje mi sie, ze ten nieprzyjemny zapach przy zalaczaniu i wylaczaniu ukladu zanikl, jeszcze go musze potraktowac tymi smiesznymi puszkami w sprayu i moze sie pozbede tego na dluzej ;)

Patato
13-10-10, 22:56
O ile się nie mylę, to w instrukcji jest napisane żeby klimy/wentylacji w ogóle nie wyłączać. Nie zmienia to faktu, że po przejechaniu niecałych 4k km z klimą włączoną non stop, po odpaleniu auta z wentylacji wydobywa się nieprzyjemny zapach, który jednak po chwili znika.

Pabloss
17-10-10, 11:30
mój sposób na konserwacje jest prosty -- nie wyłączam klimy a raz na 2 lata (na początku tego lata w moim przypadku) oddałem do czyszczenia, odgrzybiania, itp.

lokocool
11-11-10, 09:30
To powiem wam tyle... odkad klimka bardziej grzeje niz chlodzi problem sam sie rozwiazal.
Wiec tak jak ktos sugerował zeby od czasu do czasu klime ustawic na grzanie, faktycznie pomaga :)

Jacek65
12-11-10, 10:53
To dobrze, bo teraz zacząłem klimą również grzać:o.Szybciej też szyby odparowują.:)

Lynx07
12-11-10, 13:06
Ja też od jakiegoś czasu praktycznie nie wyłączam klimy i nastawiam ją na grzanie, szyby nie parują i rzeczywiście nie ma nieprzyjmnego zapachu. Po to jest żeby używać jak najczęściej :o

gongor
12-11-10, 23:15
.Szybciej też szyby odparowują.:)

A udało ci się kiedyś odparować bez włączania klimy? U mnie to chyba niemożliwe! Albo mam coś zepsute :p

zyga502
13-11-10, 14:36
A udało ci się kiedyś odparować bez włączania klimy? U mnie to chyba niemożliwe! Albo mam coś zepsute :p

niestety, potwierdzam :p

Jacek65
13-11-10, 16:07

Udaje się.Tylko dłużej to trwa.Może nawiew masz za słaby.Np. z powody zabrudzenia filtra kabinowego.

zyga502
13-11-10, 17:50
Udaje się.Tylko dłużej to trwa.Może nawiew masz za słaby.Np. z powody zabrudzenia filtra kabinowego.

:D widać masz nowszą wersję auta :D

Jacek65
13-11-10, 20:02
Być może, choć w poprzednim aucie nie miałem klimy i też musiałem tak szyby odparować:rolleyes:.Więc chyba to normalne w każdym aucie z dobrym nawiewem na szyby.:)

nafcik
20-07-11, 21:09
Witam,
podłączę się pod temat klimatyzacji. Przedwczoraj w trakcie szybkiej jazdy z nawiewów "poszedł" zapach spalonej gumy i klima przestała działać. Wentylator działa, tryb auto również tzn. wzrostają automatycznie obroty wentylatora. Jedyny problem to brak chłodzenia :). Jakieś sugestie, chciałbym coś wiedzieć przed udaniem się do ASO.