PDA

Zobacz pełną wersję : zmiana oleju 10w60 w d14z6

megik06
03-10-10, 20:31
Witam
Zamierzam zmienić w najbliższym czasie olej w hani,przebieg 136tys.Olej,na którym jeździli to tws motor sport 10w60.Wiadomo,że z olejem zmienia się filtr...ale zacząłem czytać o tych olejach i zgłupiałem!!!Przy wymianie ludzie piszą o jakimś płukaniu silnika?!Czy naprawdę tak się robi i co,jak z silnika wypłynie jakiś syf?!Mam zamiar wlać edge 10w60 sport.
Po drugie jakie filtry polecacie do tego typu auta?Wydaje mi się,żę ważną informacją będzie też fakt,że mam w hani instalacje gazową landi renzo omegaz.Czy w takim przypadku dalej leję syntetyk?!

CM Punk
03-10-10, 23:42
Po pierwsze-nie wiem,po co do takiego silnika olej o takiej lepkości?To jest gęsty olej do sportowych wysilonych jednostek i do dużych obciążeń.Jedynym wytłumaczeniem stosowania takiej oliwy może być instalacja gazowa.
Co do marki oleju,to Castrol Edge akurat nie jest tu zbyt dobrym wyborem,to oliwa marketowa,TWS jest lepszy i nie jest rozlewany w Polsce,z tego,co wiem.Nie lepiej wlać Shella?
Nie jest ważne,czy syntetyk,czy nie,waże,żeby silnik nie konsumował oleju.akurat 10-W60 ma dużą lepkość i silnik raczej nie powinien go zjadać.

megik06
04-10-10, 14:36
oki,troszkę mnie to zasmuciło,bo teraz mam tws motor sport 10w60.Tylko,żę jest on cholernie drogi i ciężko go w Polsce kupić,a jak już go mają to 85 zł za litr...autem jeździli starsi Panstwo i taki olej wlali im w aso hondy Pilch i Biela.Ja bym go zmienił ,tylko że na jaki i dlaczego okurat ten inny.

CM Punk
04-10-10, 15:09
Opinie o Castrolu niestety nie są najlepsze-zasyfia silnik,natomiast TWS,jako jedyny nie rozlewany w Polsce jest olejem znacznie lepszej klasy,niż EDGE.
A z marek olejów,które można polecić są:Motul,Quaker State,Valvoline,Shell,Agip,niezłe są też Mobil i Elf.