PDA

Zobacz pełną wersję : civic problem z olejem !!!!! Pomocy

murinek777
03-10-10, 16:52
Witam i kolejny problem z hanka mą :/ a mianowicie kupiłem ja miesiac temu wymieniłem tydzien temu olej na semi syntetyk mobila i do tego filtr oleju. zalane na stan optymalny no i niespodzianka po przejechaniu 500 km bagnet nawet sie nie zamoczy w oleju :ooooo czyli wnioskuje ze jakies 2 litry oleju moja piekna sobie pozwoliła wypic na 500 km !!! i do tego kopci jak bym miał diesla pod maska przy kupnie nawet dymka nie puściła co prawda teraz ma wyciety katalizator bo był zawalony strasznie :( co jest z nia bo mam juz powoli, dość przezuciłem sie z opla złoma na honde paść ??:(((( a od 16 roku życia o hani mażyłem co jest nie tak i co z tym zrobić pomóżcie bo moja miłośc mnie chyba zdradza :(((

i dodam ze ma przejechane niby - 159 tys km !!

szastal
03-10-10, 17:04
Pierwsza sprawa jaki dymek puszcza, bo jak biały to normalne bez kata, a to optymalne nalanie to ile było ? Bo na bagnecie między jedną a drugą kropką masz dokładnie litr, więc nie wiem jak stwierdziłeś że wzięło 2L, druga sprawa że kilka osób tu pisało że mobila im wciągało, podobnie z castrolem, trzeba było poszukać trochę na forum i kupić valvoline max life albo coś z motula. Jeszcze jak byś coś dodał jaki to silnik i czy dajesz często do czerwonej kreski to też by coś wyjaśniło i oczywiście oblukałeś czy gdzieś nie ma wycieku ? I zobacz tu np http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?88928-Bierze-spore-ilo%B6ci-oleju-to-musi-kopci%E6

Dobraku
03-10-10, 17:13
ehh Ja miałem to samo ... jak kupowałem to też nie dymił ani nic ... problemy się zaczęły po wymianie oleju. Skończyło sie wymianą silnika bo remont okazał sie nieopłacalny. Teraz mam silnik który spisuje sie u mnie z instalacją lpg...jeźdze na castrolu 10w40 i nie ubywa oleju... nie mam potrzeby dolewania miedzy wimianami ani grama.

murinek777
03-10-10, 20:41
ja mam Honde civic 5d 1.6 85 kW d16w3 jest symbol na silniku ale to jest chyba to samo co d16b2 99 rok ... a na bagnecie było 2/3 od pierwszej kropki od dołu czyli raczej dobrze wlałem prawie 4 litry mobila zostało jakies 250 ml z 4 litrowego opakowania.. a po 500 km bagnet nawet sie nie macza ;/ a z pod auta nic nie cieknie bo sprawdzałem juz pare razy a o to chodzi ze staram sie spokojnie jeździc max 4-5 tys obrotów i to bardzo żadko ;////

a panowie jak bym zalał tym olejem mineralnym i do tego dolał ceramizer ten sirodek co zapobiega pobieraniu oleju ??

ForestG
03-10-10, 23:53
Ło Panie d16w3 żeby był zajeżdżony to żadkość choć wnioskuje że nie jest w automacie. Nie panikuj tylko wymień olej na 159 tysi to jeszcze ful syntetyk powinien być oglądałeś klawiaturę? Jak nie ma nagaru i błyszczy się jak psu jajeczka to lej syntetyk z tego co wiem to najczęściej motula.

murinek777
04-10-10, 00:06
no jest w manualu .. no tak ale zalałem semi syntetykiem i mi go dosłownie pochłoneła na 500 km to jak syntetykiem pełnym zaleje to w 250 km go nie bedzie a troche kosztuje pełen syntetyk .... takze to chyba odpada

ForestG
04-10-10, 00:22
Moja koHanka pochłaniała lotusa jak wprawiony bimbrownik swój trunek. Choć fakt że ja latałem po czerwonym. Odkręcić pokrywę klawiatury to szybka robota nie ma w tym nic trudnego i nie da się nic popsuć. Obyś tylko z wyczuciem ją potem przykręcił cobyś śrub nie urwał. Autko tak nagle nie zaczyna brać oleju w takich ilościach więc spokojnie wina może być w kilku punktach. Zły olej, uszczelka pod głowicą, nie wymieniona uszczelka pod korkiem. Autko wcale nie musi znaczyć terenu żeby tracić przez nią olej. Spokojnie problem nie powinien być poważny prędzej ja jestem za głupi żeby Ci dobrze pomóc poczytaj jeszcze tematy o braniu oleju wskrześ jakieś stare tematy wyślij pw do ludzi z podobnym problemem. Wiary w Twoją Hankę:D

szastal
04-10-10, 10:06
To też zależy od oleju, ja miałem pólsyntetyk castrola 10w60 i wciągało średnio litr na tyskm, a teraz zrobilem płukanie i zalałem valvolinem 5w50 i jak na razie nie wciąga ale dopiero zrobiłem tys km, tylko że w tym też był wypad na hamownie, a przebieg mam 194tys km.

murinek777
04-10-10, 11:52
olej mobila 10w40 zzalałem no ale jak by to były uszczelki to chyba by gdzies był wyciek a u mnie jest sucho nie poci sie nigdzie ;/ a problem sie zaczoł jak wyciąłem katalizator bo był *****a... strasznie i od tamtej pory kopci i olej pochłania .. a te oleje volvoline sa naprawde takie dobre ??

murinek777
10-10-10, 20:24
i tak panowie czeka mnie chyba remon kapitalny silnika bo zalałem valvoline mineralnym i dalej bierze olej !! czyli pewnie pierscienie do wymiany i wszystkie uszczelniacze :/ koszt pewnie koło 1000zł i felgom mówie papa :(((

mirasek
10-10-10, 21:37
Pewnie że bierze, mineralny najłatwiej się "przepala"... choć wychodzi na to że nie w tym jest problem, ubytki rzędu litr czy dwa na 10.000km można próbować łagodzić innym olejem ale litr czy dwa na 1000km to już nic nie da...

kamil-wawa
12-10-10, 17:43
a problem sie zaczoł jak wyciąłem katalizator bo był *****a... strasznie i od tamtej pory kopci i olej pochłania .?? pewnie zaje... się od oleju pochłanianego litrami ... i taki był też pewnie powód sprzedaży Hondy. Przebieg hmm wydaje mi się że zamiast 1 powinna być 2 a może nawet trójka na przodzie ;) bo u mnie przy 220 kat biały i czysty jak w reklamie Colgate ;) Przy takich przepałach jakie występują u Ciebie nie ma co liczyc że zmiana marki oleju w czymś pomoże.