PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z ABS - raz działa, raz nie.

Saiti
29-09-10, 16:24
Siemanko. Otóż poszukuję rozwiązania mojego problemu z ABSem.

Sprawa wygląda następująco. Pewnego razu podczas jazdy (normalna pogoda, nie hamowałem w tym momencie, nie wjechałem w dziurę, po prostu jechałem) zaświeciła mi się kontrolka ABSu. Po kilku minutach zniknęła, ale przy próbie hamowania pedał od razu zaczął odbijać (a hamowałem lekko i nie było ślisko, przyczepność koła była na pewno). Potem znów się zaświeciło. I nie wiem, o co chodzi. Raz świeci (i wtedy ABS nie działa, mogę zablokować koła), raz nie (i ABS wtedy działa, poprawnie odbija). Czasem powtarza się ten problem z niepotrzebnym załączaniem absu.

Co to może być? Bo raczej nie czujniki, jeśli czasem ABS działa. Gdzie szukać przyczyny?

skolopendra
29-09-10, 16:27
modulator lubi czasem w ten sposób kaprysić

pabloo
16-12-10, 19:47
Witam
Przyszła pora na poradę - otóż nie wiem co się dzieje z absem. Gdy przekręcę kluczyk kontrolka gaśnie razem z innymi ale gdy hamuję na śliskim pedał hamulca wibruje ale tak jakby koła się blokowały no i dochodzą do tego jakieś bardzo dziwne odgłosy z przednich kół - jakiś zgrzytanie nie wiem jak to opisać. proszę o radę
pozdrawiam

skolopendra
16-12-10, 19:53
otóż nie wiem co się dzieje z absem.

nic .on tak ma

pabloo
16-12-10, 20:00
nic .on tak ma

Właśnie do tej pory zachowywał się inaczej - nie było tych dziwnych odgłosów i uczucia tak jakby "ślizgania zgrzytania " w przednich kołach - wszystko zaczęło się po wymianie akumulatora. Nie wiem jest to możliwe żeby mogło coś zamarznąć w przednich kołach??

lar
16-12-10, 20:07
to normalne. wszystko zależy od stopnia poślizgu, jezeli poślizg mały to słychac tylko takie ciche "wibrowanie" jak poślizg bardzo duzy to... masakra...
u mnie nawet jak wjade w solidną dziurę bez naciskania hamulca to czuć ze to koło wibruje, inaczej mówiąc czujnik abs głupieje...

Baracuzzz
16-12-10, 22:30
A ten dziwny dźwięk z przodu to nic innego jak pompa abs'u. Jak nie wywala błędu a abs działa co w zimie nie jest ciężkie do sprawdzenia to nie ma się czym przejmować.