PDA

Zobacz pełną wersję : Problem po wymianie silnika :/

parzych
28-09-10, 00:27
Witam.
Mam problem w swojej Hance, a mianowicie wymieniałem silnik z d15b7 na d15b2 a raczej sam słupek, cały osprzęt został ze starego. Problemy wystąpiły takie jak na przykład falujące, nierówne obroty, wydaje mi się że jest też również dużo mniejsza odczuwalna moc silnika niż w starym już padniętym :/. Stary silnik był strojony ten nie czy to może być jeden z powodów, czy po tamtym strojeniu temu może coś nie pasować? Co do obrotów nierównych i falujących próbowałem coś zawalczyć z silniczkiem krokowym poprzez wyczyszczenie, ale to niestety też nie pomogło. Kolejny problem to dziwne wycie silnika powyżej 5500rpm które też nie wydaje się normalne i też w starym nic takiego nie było.
Pomocy :(

karmel
28-09-10, 00:36
Czyli "nowy" słupek na starym osprzęcie? Robiłeś samodiagnostyke? Przekładke robiłeś sam? Jeśli sam to sprawdź czy nie pozamieniałeś wtyczek (w 2 przypadkach są identyczne) oraz czy wszystkie są dobrze dopięte.
Strojenie robi się po to, aby silnik miał większą moc, więc jeśli ten lata na oryginalnych mapach, to na pewno jest słabszy, jeśli lata na tych mapach ze strojenia to nie powinno być większej różnicy, przecież to ten sam silnik, falowania również powinno nie być.

Wymieniałeś uszczelke pod kolektorem ssącym? Może masz przedmuchy?:o

parzych
28-09-10, 01:18
Przekładkę robiłem ze znajomymi, ale bez większych fachowców. Wtyczki były żel ale zostały później pozamieniane na swoje miejsce i jest już z nimi na pewno dobrze. Przy strojeniu mapy były zmieniane. Był wymieniany również rozrząd ale do tego poprosiłem kogoś kto się lepiej troszkę zna więc tez nie powinien być w tym problem.
Uszczelkę pod kolektorem wymieniłem ale na zwykłą lecz czekam na termiczną. Przedmuchów na kolektorze tez nie zauważyłem.

jogal
28-09-10, 12:22
według mnie rozrząd źle ustawiony, słupek d15b2 jest lepszy od słupka d15b7 ponieważ ma wyższy wałek i po takiej zamianie słupka powinno być tylko lepiej a nie gorzej. Spróbujcie ustawić zapłon na lampę to się okaże czy rozrząd jest dobrze ustawiony...