PDA

Zobacz pełną wersję : Napęczniały przewód płynu chłodniczego

wojtus1199
25-11-06, 13:57
Witam
mam do was pytanie. dzis zauwazyłem ze po zagrzaniu sie silnika gumowy przewód łaczący silnik z chłodnicą robi sie napeczniały i troche twardawy;/ jak sie odkreci korek chlodnicy to plunie i wąz wraca do normalnej grubosci. BYłem u mechanika okazało sie ze poziom pluny był na min albo nawet ciut mniej. dolal mi(teraz mam ponad max) zapalilismy, chodzil z 5 min i węzyk był ok, nie napeczniał no i miekki. Pojehcalem wiec do domu, troche go przycisnołem. pod blokiem otwieram maske a wąz dalej troche napęczniały, odkreciłem kore z chłodnicy cisnienie pluneło i wezyk miał normalna grubosc. W zbiorniczku nie zauwazyłem oleju, na bagnecie stan olej mam ok 2 mm ponizej max. To jest norma?

wlodekp
25-11-06, 17:08
Układ chłodzenia jest układem ciśnieniowym, szczelnie zamkniętym. Przypomnij z fizyki: temperatura wrzenia płynu rośnie ze wzrostem ciśnienia.
Ma to na celu niedopuszczenie do zagotowania się płynu chłodniczego przy wysokich temperaturach, a takie występują w naszych silnikach (olej w skrajnych przypadkach do ponad 120 stopni).
Trzeba dbać o tę szczelność Twardnienie węża jest rzeczą naturalną :mrgreen:
Co innego, jak mocno puchnie. Być może nie jest to specjalny wąż ciśnieniowy a używany w samochodach np. do klimatyzacji. Przyjrzyj się dokładnie obydwóm wężom, oznaczeniom na nich, czy są podobne. Może przy jakiejś naprawie mechanik zamontował to, co miał "pod ręką".

PS. Oczywiście, ciśnienie nie może za mocno wzrosnąć. O to dba specjalna konstrukcja korka, zawór nadciśnieniowy, który "upuszcza pary" w razie czego. Wada tego zaworu też może powodować puchniecie węży.

Zdziarek
25-11-06, 17:24
Napęczniały przewód wodny jest normalną rzeczą tak jak napisał Wlodekp W układzie jest ciśnienie od 0,9 do 1,1 bara zaależnie od modelu samochodu. Jeżeli nie masz ubytków płynu i nigdzie ci tego płynu nie wywala to sie niczym nie przejmój.
A węży od chłodzenia nie da sie pomylić z tymi od klimy :) bo są zupełnie inne pozatym te od klimy są nawet wytrzymalsze ze względu na dużo wyższe ciśnienie :D

wojtus1199
26-11-06, 11:18
no dosyc duzo napęczniał, tak mi sie wydaje, moze uda mi sie zrobic fotke, to tu wstawie. ale jak mówicie ze to norma:D to nie bede sie martwił

[ Dodano: Sob 30 Gru, 2006 ]
zauwazylem dzisiaj ze na bagnecie w oleju są pecharzyki jak by powietrza. czyli co? uszczelka pod głowica?