PDA

Zobacz pełną wersję : 1.3 - kontrolka rezerwy

Mrj
20-09-10, 16:41
Witam,
Jakiś czas temu kupiłem hondę z silnikiem 1.3. Nie jest to wersja noblesse tylko zwykła z nie za bogatym wyposażeniem (poduszki, wspomaganie, centralny zamek).
W każdym razie ma ona zegary z obrotomierzem, czyli również kontrolkę rezerwy. Nie wiem czy to oryginalne zegary czy przełożone z 1.5 :) Jeszcze nie tankowałem auta, wskazówka prawie sięga (albo już sięgnęła) czerwonego pola.

I tu moje pytanie:
Kiedy kontrolka rezerwy powinna się zapalić? Bo u mnie jeszcze się nie świeci a nie chcę nie przyjemnych sytuacji z nagłym brakiem paliwka.

Pozdrawiam.

skolopendra
20-09-10, 16:46
możesz nie mieć takowej sygnalizacji.pomimo kontrolki

Mrj
20-09-10, 17:03
A jak mogę to szybko i łatwo sprawdzić? I kiedy rezerwa się zapala, np u Ciebie?

Bogdan19
20-09-10, 17:12
masz o tym temat. szukanie nie boli;]
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?8798-rezerwa-w-5-genie...&highlight=zegary+genie

Skoti
20-09-10, 22:00
kontrolki rezerwy prawie nikt nie ma. i nie ma znaczenia czy to noblesse czy 1.5
w przyklejonych info jest temat o zegarach. ja mam noblessa z klima itd. full elektryka a kontrolki rezerwy po prostu nie ma

Muzyk-Grzes
21-09-10, 16:19
Bez wymiany osprzętu z baku D16Z6 z kontrolką to nici z działania.

piotrstrojek
21-09-10, 18:03
Żeby mieć kontrolkę:
1. Trzeba mieć pływak z czujnikiem
2. Trzeba mieć poprowadzoną wiązkę z 3 kablami od wtyczki pływaka
3. Trzeba mieć poprowadzony jeden kabelek do zegarów
4. Trzeba mieć zegary z kontrolką

Jeśli chcesz sprawdzić czy masz spełnione punkty 2 i 3 to zdejmij tylną kanapę i zmostkuj np. spinaczem dwa skrajne styki - musi być włączony zapłon :) jeżeli kontrolka się zapali to wystarczy że skołujesz sobie pływak z czujnikiem (swój kupiłe u Ralfa za 50zł) jeżeli nie to musisz rzeźbić...

Bogdan19
21-09-10, 18:19
na 8 stronie w linku który podałem wcześniej jest wszystko opisane jak zrobić rezerwę w 5genie;) polecam lekturę:)

Exspider
21-09-10, 18:53
kontrolki rezerwy prawie nikt nie ma. i nie ma znaczenia czy to noblesse czy 1.5
w przyklejonych info jest temat o zegarach. ja mam noblessa z klima itd. full elektryka a kontrolki rezerwy po prostu nie ma

Kto ma Vti z6 lub eg6 to ma kotrolke w standardzie:> i coupeta Ej1 tez ma rezerwe :cool:

pp89
21-09-10, 19:00
i coupeta Ej1 tez ma rezerweO ciekawe, jesteś pewien tego co piszesz?
W sumei to zaraz pójde i sprawdze pod kanapą co i jak wg wskazań z linku

EDIT/ Sprawdziłem i ani kontrolki w zegarach nie mam, ani trzech kabelków wychodzących z kostki