PDA

Zobacz pełną wersję : Parujące szyby...i to mocno

kawka96
14-09-10, 17:20
Witam wszystkich.Jestem nowym forumowiczem.Mam problem z parującymi szybami.Wystarczy lekki deszcz i juz moge zapomniec ze cos zobacze.Nie bardzo pomaga nawiew cieplego i zimnego powietrza. Jedynym ratunkiem jest wlaczenie klimatyzacji.Nadmienię ze auto nigdy nie pływało i nie posiada zadnych nieszczelności.

reXio
14-09-10, 17:37
Filtr pylkowy wymieniales? Pod dywanikami miasz sucho? I tak w deszczowe dni klima to najlepsze wyjscie bo odparowuje momentalnie.

kawka96
14-09-10, 17:48
Dywaniki suche, a filtr teoretycznie wymieniony ale spróbuję wymienić.

skolopendra
14-09-10, 17:53
Dywaniki suche, a filtr teoretycznie wymieniony ale spróbuję wymienić.

ale tylko jeżeli jest on mocno zabrudzony

skorpion7
14-09-10, 19:28
Filtr przeciwpyłkowy zaleca się wymieniać raz do roku. Oczywiście wszystko zależy w jakich warunkach się jeździ ale generalnie szybko zbiera syf. Polecam też wyczyścić miejsce w którym jest włożony ten filtr, zbiera się tam pełno liści i piachu. Co do nawiewu to mam nadzieje, że włączasz go z otwartym obiegiem i trochę ciepła. Nie powinno parować. Jeśli klima to wtedy obieg zamykamy.

kawka96
14-09-10, 19:51
Właśnie skończyłem. Na wszelki wypadek wymieniłem filtr. Trochę syfu było też w tej komorze. Trochę wilgoci też było chyba od tej rurki która jest od klimy.Poszedł w ruch odkurzacz a potem osuszyłem to wszystko bo włączyłem nawiew bez założonego filtra.Jutro się okaże czy coś pomogło.Dzięki i pozdrawiam.

sane
14-09-10, 23:52
W każdej Hondzie jest problem z parującymi szybami. W japońskich też :/

Pomaga tylko klima :mad:

demonobiker
15-09-10, 09:50
W każdej Hondzie jest problem z parującymi szybami. W japońskich też :/

Pomaga tylko klima :mad:
niestety ale nie zgodzę sie z tą odpowiedzią.ja miałem ogromny problem z parowaniem szyb. wymianiłem filtr, uzyłem preparatu do czyszczenia przewodów wentylacyjnych w aucie i zlokalozowałem miesjce którędy lała mi sie woda dośrodka i to było kluczowe rozwiązanie.w tym momencie jak jadę w cztery osoby w aucie a leje deszcz do szyby i ta nie są zaparaowane, klimy nie mam a nadmuch chodzi na 2.
wiec moja rada:
-wymiana filtra
-zastosowania preparatu do czyszczenia kanałów nadmuchu
-i sprawdzenie ewentualych nieszczelności w aucie
oczywiście bardzo pomaga jak szyby sa czyste wewnątrz...

reXio
15-09-10, 09:53
eee... nawet jak jade totalnie nowymi autami sluzbowymi to paruja jak najete. Jak sie odpala klime zaraz jest ok.

sane
15-09-10, 10:17
W VAG i Oplach tak nie paruje... wieloma Hondami jeździłem i w każdej parowały opór...

mafia35
15-09-10, 10:36
Im mniejszy samochód to bardziej parują. W CR-V też to się dzieje ale mniej niż w Civie. Proponuję zakupić na stacji środek w sprayu od parowania szyb. Działa jak ręką odjął i nie trzeba kombinować z nawiewami itd. itp. Sprawdzone i działa :)

reXio
15-09-10, 12:36
Ta, i szyby sa potem takie brudne po kilku tygodniach? Ja kiedys jakiegos gowna na parowanie uzylem i mialem zacieki jak cholera. Jak jest klima - wlaczac i problemu nie ma.

sane
15-09-10, 12:59
Owszem, jest... Klima kradnie konie.

Filtr mam czysty, a szyby dalej parują. Sprawdzę kanały wentylacji jeszcze, ale wydaje mi się, że są drożne skoro dobrze z nich dmucha...

demonobiker
15-09-10, 13:07
drożne mogą być ale zakurzone potwornie i to powoduje taki gówniany przepływ powietrza i to jeszcze z kurzem...

reXio
15-09-10, 13:32
Ile tych koni ukradnie? 5? 10? No chyba ze kazdy hebluje swoje 1.4 wzwyz na co dzien i musi miec maksymalna moc z tych "mocnych" silnikow :D

sane
15-09-10, 14:02
Ja mam ok. 130KM i mi kradnie na tyle, że to odczuwam, a to mnie delikatnie irytuje ;P

mafia35
15-09-10, 14:21
Użyłeś gówna albo g****no wytarłeś. Ja zacieków nie mam i zaparowanych szyb również. W końcu jeżdżę bez włączonego ogrzewania tylnej szyby. Szyby parują nie tylko od wilgoci, po prostu ten model tak ma. Na postoju jakoś nic nie paruje przecież ani w deszcz a tym bardziej w upał (jak nie ma osób w środku) - czyli nie chodzi o wilgoć w kabinie tylko od wydychanego powietrza przez czlowieka... Ja bym spryskał na waszym miejscu tym środkiem i się nie przejmował...

kuster
15-09-10, 14:27
Owszem, jest... Klima kradnie konie.
jak leje deszcz... jest mokro na drodze... to te konie Ci są taaaak potrzebne że szkoda gadać :P

mafia35 testowałem te spraye przeciw parowaniu szyb niby wszystko ok ale do czasu... po jakimś tygodniu zaczęły mi się robić takie tłuste zacieki że szkoda gadać... :mad: tak ze osobiście nie polecam tego...

reXio
15-09-10, 14:37
W calej rozciaglosci sie zgadzam z przedmowca.

mafia35
15-09-10, 14:57
No nie wiem, ja mam od 3 miesiecy i zyje :) szyby rowniez sa ok (bez zaciekow).
Środek nazywa się "ROX" firmy Atas

teg
15-09-10, 17:08
Z parowaniem walczyłem w tym i poprzednim samochodzie. Ostatecznie stanęło na takich rozwiązaniach i problemów z parowaniem nie ma:
1. Czyste szyby, ale nie jakieś ściereczki czy środki do szyb, bo to nic nie daje - płyn do mycia naczyń i woda albo inny środek odtłuszczający (akurat dobra jest pianka Autoland do szyb) + wytrzeć porządnie papierem. To jest podstawa.
2. Ja wywaliłem filtr przeciwpyłkowy. W aucie i tak często sprzątam, a naprawdę to pomogło. Ten filtr po prostu chłonie wilgoć i to musi parować.
3. Szczelne i czyste wnętrze. Kolega w MA ma problemy ze szczelnością, w zimę ma lód na szybach... od środka. Trzeba zwalczyć przecieki, żeby tapicerka nie chłonęła wilgoci i najlepiej ją uprać (brud dodatkowo trzyma wilgoć) i wysuszyć porządnie, zostawić gdzieś auto otwarte na co najmniej kilka godzin. Od razu w środku robi się znacznie przyjemniej i nie trzeba używać zapachów do wnętrza.
4, Pomocne są środki przeciwko parowaniu szyb, ale tylko niektóre. W zasadzie jedyny jaki sprawdziłem i działa super (można sobie połowę szyby tym potraktować i dmuchnąć, druga połowa pokryje się parą a ta nie) to Shell Anti-Fog. Niestety zapach na początku nie jest za fajny, ale to ze względu na główny składnik - alkohol izopropylowy. Mam takiego alkoholu w pracy pod dostatkiem, więc sprawdzałem - sam izopropylowy też działa bardzo dobrze. Ale trzeba to stosować na bardzo dobrze odtłuszczoną szybę, żeby potem nie było zacieków i żeby nie było odwrotnego efektu.

Przy okazji: czym wyczyścić nawiewy w środku? Jakimś środkiem do czyszczenia klimatyzacji? Jak?

krisb
15-09-10, 18:52
A może to to - http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?7345-Pozbycie-si%EA-kapania-wody-do-%B6rodka-przez-podszybie. U mnie to właśnie było przyczyną silnego parowania szyb w czasie deszczu .Teraz spokój.

kawka96
15-09-10, 20:00
Chyba się wezmę za tą uszczelkę w podszybiu.Tak na wszelki wypadek, a ten opis jak to zrobić krok po kroku jest naprawdę dobry. A przy okazji mam jeszcze pytanie odnośnie uruchamiania klimy z jednocześnie uruchomionym nawiewem ciepłego powietrza?Czy to jest OK czy nie za bardzo?Bo nie mam pojęcia.:confused:

skorpion7
15-09-10, 21:24
Chyba się wezmę za tą uszczelkę w podszybiu.Tak na wszelki wypadek, a ten opis jak to zrobić krok po kroku jest naprawdę dobry. A przy okazji mam jeszcze pytanie odnośnie uruchamiania klimy z jednocześnie uruchomionym nawiewem ciepłego powietrza?Czy to jest OK czy nie za bardzo?Bo nie mam pojęcia.:confused:

A co ma piernik do wiatraka ? Na pewno nie wadzi.

Austin
16-09-10, 22:15
u mnie tez paruja szyby i nie moge nic z tym poradzis,walcze i kombinuje z tym i nic nadal parują ale najgorzej paruja tylne szyby :) wystarczy ze nie pada a jest wiatr to tylna szyba juz zaparowana :(

Kosmita19
17-09-10, 22:49
Witam. Też mam taki problem zparowaniem szyb. Jaki jest dobry preparat do czyszczenia kanałów nadmuchu. A czy jest problem z wymianą filtra przeciwpyłkowego? Wiem że mam za schowkiem od strony pasażera. Jeżeli ktoś wymieniał filtr niech opisze w jaki sposób to zrobił. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

Scott
18-09-10, 03:20
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?341-Filtr-przeciwpy%B3kowy.&p=398324#post398324

demonobiker
18-09-10, 08:29
Witam. Też mam taki problem zparowaniem szyb. Jaki jest dobry preparat do czyszczenia kanałów nadmuchu. A czy jest problem z wymianą filtra przeciwpyłkowego? Wiem że mam za schowkiem od strony pasażera. Jeżeli ktoś wymieniał filtr niech opisze w jaki sposób to zrobił. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

odkrecasz schowek chociaż można to zrobić też bez tego, trzymaja go dwie śruby po bokach z lewej i prawej strony na dole, jak go wyjmiesz widać taka pionowo postawioną obudowe, łapiesz za jej dół i pociągasz do dołu i schodzi razem z filtrem, montujesz nowy filtr i składasz do kupy...ja do czyszczenia kanałów uzywałem plaka kupiłem go w markecie z taka długą rurka...

dokładnie coś takiego http://allegro.pl/plak-do-czyszczenia-nawiewow-500ml-najtaniej-i1212629297.html