PDA

Zobacz pełną wersję : CIVIC w AUTOMACIE ( POMOCY )

luhas
18-11-06, 23:55
Witam . Mam możliwość kupienia ładnego civica z 1995 r z silnikiem 1,5 16 v 90 km z automatyczną skrzynią biegów . Czy może ktoś z was jeździł takim i podpowie czy warto było by go zakupić . Zależy mi na automacie ponieważ żona je uwielbia :), . Proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam .

LUHAS I GOGA

Lcfr
18-11-06, 23:59
cifff o kótrego pytasz jest dostepny...

ma silnik d15b2 - 90KM
albo d15b7 - 102KM

oba produkowane do 1995 roku
oba dostepne w automacie
oba w nadwoziu 3d
jeden w nadwoziu 2d (czyli qp - ej2)

KRooL
19-11-06, 13:15
oba produkowane do 1995 roku

...marca 2006 w USA.

1,5 16 v 90 km z automatyczną skrzynią biegów

Ja mam manual, nie jezdzilem automatem. Mialem mozliwosc kupienia automatu - kupilem jednak manual. Uwazam, ze skrzynie automatyczne starej daty mulą silnik, tymbardziej przy niewielkiej pojemnosci silnika...

SACZI
19-11-06, 14:24
Kumpel miał taką Hondę, tzn z automatem.
Jeździła jak każdy inny z taką skrzynia.
Jak samochód jest OK i chcesz go kupić, to kupuj.

kompan
19-11-06, 21:45
Mam 1.4 '97 automat i jeździ się bardzo przyjemnie, szczególnie po mieście, gdzie nie trzeba machać lewarkiem :) Jeśli nie przewidujesz sportowych szaleństw tylko wygodne przemieszczanie się, to polecam.

esco
19-11-06, 23:17
Powiem krótko .... jeśli lubisz automaty ... nie zastanawiaj się !

Bardzo wygodna sprawa, mało awaryjna o ile przestrzegasz pewnych zasad.

Musisz tez zdawać sobie sprawę, ze automaty palą średnio o 0.5 do 1.0 litra więcej na 100km. (nie sprawdzałem, bo nie mam porównania, to zasłyszana opinia). Dla mnie nawet 2 litry, były by warte tego luksusu :)

Osiągi minimalnie gorsze, racje mają Ci którzy twierdzą że automat "muli" lekko auto.
Ale bez przesady ... moim D15B7 na automacie, objechałem parę aut podobnej klasy.
IMO, bardziej muli i zabiera moc tradycyjna instalacja gazowa ;)

Ja śmigam automatem, i nie narzekam :P
(inna sporawa, że właśnie takiego auta szukałem, był to przemyślany zakup)

Dostrzegalne PLUSY: rączki wolne, można na luzie pogadać przez fona, albo "madam" obok na siedzonku za kolanko potrzymać .. hyhy :mrgreen:

Ot takie auto dla leniuszka, co już popiszczał kołami na światłach. Zapinasz (D) ... opcja "Carington" ... i się kulasz ;)

Zdecydowana większość woli manuale, rozumiem to i jak najbardziej maja prawo :wink:

Różni ludzie ...
Różne wymagania ...
Różne auta ...
Różne możliwości ....

Jak masz jakieś pytania techniczne, zapraszam na prv.

ad
20-11-06, 17:25
siemano, ja mam do kupienia wlasnie civica z 93 z automatem i bardzo sie zastanawiam nad kupnem bo gdy sie ta skrzynia popsuje to sie nie oplaca naprawiac tego bo to bedzie tyle warte co ten samochod:/ a wiadomo 93 to troche stary juz samochod i wszystko jest mozliwe i nie chcialbym utopic wszystkich wlozonych pieniedzy. ewentualnie gdzie mozna sprawdzic stan takiej skrzyni przed kupnem i ile to moze byc warte?

Furious
20-11-06, 17:47
siemano, ja mam do kupienia wlasnie civica z 93 z automatem i bardzo sie zastanawiam nad kupnem bo gdy sie ta skrzynia popsuje to sie nie oplaca naprawiac tego bo to bedzie tyle warte co ten samochod:/ a wiadomo 93 to troche stary juz samochod i wszystko jest mozliwe i nie chcialbym utopic wszystkich wlozonych pieniedzy. ewentualnie gdzie mozna sprawdzic stan takiej skrzyni przed kupnem i ile to moze byc warte?
Skrzynie do automata chodza za 1000-1500zl. Dlaczego odrazu zakladasz ze sie rozsypie?

cichy
20-11-06, 18:04

Ja kupiłem taką Hondzie w Lipcu :) z Silinkiem 1.5 l 90konków i jak narazi eniema z nią problęmów :)

Automaty są mulaste? No niewiem... nie narzekam na dynamike mojej bryczki :) Włączam D4 (maksymalny bieg) i zasówam :)

Słyszałem kiedyś że atomatem niemozna ruszyc z piskiem opon, a jednak ja potrafie :)

Maksyamalnie jechalem tym samochodzikiem 180km/h wiec juz sie obawialem ale do jakis 190 moze 200 powina pociagnac....

Przyspiesznie tez ma całkiem ciekawe :D Narazie troszki "zwolnilem" gazu ze wzgledu na wrunki (łatwo wpasc w jakis poslizg) ale juz czekam do wiosny :D

ad
20-11-06, 20:50
Skrzynie do automata chodza za 1000-1500zl. Dlaczego odrazu zakladasz ze sie rozsypie?

Do tego 1000-1500 dochodzi robocizna ktora zapewne tez jest sporo warta, a zakladam tak bo, tak naprawde nie wiem co kupuje i najchetniej bym sprawdzil w jakims warsztacie stan tego automatu zeby pozniej sie nie wpedzic w koszta. chwile pojezdzilem tym automatem i naprawde mi sie spodobalo :smile: ale tylko ta obawa:/ bo z automatem jest wszystko super az do pierwszej powaznej usterki :?

cichy
20-11-06, 22:32
Jeśli chcesz sprawdzić stan techniczny skrzyni biegów to powinieneś wykonać nastepujące czynności:

1. Samochód musi mieć schłodzony slink (poprostu tego testu nie należy wkonowyać odrazu po wyłączeniu silnika)
2. Odapalasz slink
3. Depatasz na pedał hamulca i prztrzymujesz go
4. Wciskasz przycisk do zmiany biegow i powoli zmieniasz poszcegolne biegi

Jeśli podczas zmian czujesz jakiś opór, albo masz problemy ze zmaiana biegow, ewentualnie cos sie zacina, itpp tzn ze skrzynia jest w słabym stanie technicznym - z tym że pamietaj ze to nei nowka skrzynia :) napewno niebedzie chodzic jak po wyjedzie z salonu

Ale mozna si eod tego "odwolac" gdzieś to kiedyś w intrenecie wyczytałem :)

rradekk4
23-11-06, 21:56
ja mam 1.5 90KM d15b2 93 sedan w automacie. bylem przekonany ze bede wymienial na reczna (myslalem ze automat to bedzie kicha) ale jak sie przejechalem to nawet dobrze sie jezdzi. zostawiam automat. wcale tak mocno sie nie muli. a przyjemnosc po miescie super. w przyszlosci kupie jeszcze automata tylko z duuuzym silnikiem.

tomaall
24-11-06, 21:57
moja jest w automacie i fajnie sie jeździ pali 8,2L po miescie a jak sie
wsciekam to pali ile wleje :D ;) (10L) w trasie nawet około 7L dokładnie nie sprawdzałem
jak bedziesz w warszawie to zapraszam na jazde próbną :) max co wyciągam to 195 na pusto przy prawie pustym zbiorniku
Tu naprawiłem telewizor: http://serwis-tv.com
[ Dodano: 24-11-2006, 21:59 ]
jak dla żony to chyba ok

rafulec
24-11-06, 23:00
od niecałego miesiąca ujeżdzam civica 1.4 (90kM) z 97 roku :D
samochód żwawo rusza z pod syglalizacji świetlnej,
pali ok 10l /100 km może to kwestia regulacji mechanicznych a może jeszcze brak umiejetności ekonomicznej jazdy automatem

życzę udanych zakupów i bezpiecznej jazdy
pozdr, R

cichy
26-11-06, 15:06
Ja swoją Hondą Civic wyciągnełem narazie maks 180km/h - pewnie poszła by więcej ale juz niechcialem aż tak przesadzac ;)