PDA

Zobacz pełną wersję : aerodeck podlaczenie komputera

TOMHADWAO
12-09-10, 13:41
witam czy ktos moze mi napisac gdzie jest wejscie by podlaczyc kommputer civic aerodeck 2.0 105km 1999r.silnik disel rovera bo przy pedalach po prawej stronie nie ma tak jak maja hondy dzieki za info pozdrawiam

TOMHADWAO
15-09-10, 22:27
witam to nikt nie wie gdzie jest gniazdo do podlaczenia komputera szukalem w necie jakie sa miejsca umiejscowienia ale nigdzie nie moge znalezc
pozdrawiam

motyla noga
16-09-10, 17:06
a nie pod schowkiem?

Poli77
29-09-10, 13:09
Prawa strona (pasażer) na nadkolu za schowkiem. Są 3 wtyczki spięte razem: niebieska od abs i brązowa od kompa. Komp diagnostyczny od Rovera nie pasuje (inne wtyki), kody odczytasz robiąc zworkę z drucika (opisane w manualu - zwróć uwagę na kolory - pin 3 i 5 kolory GRN/RED i BLK - a nie tylko na rysunek wtyczki). Powodzenia

TOMHADWAO
29-09-10, 20:28
juz znalazlem sa trzy wtyczki prosze o dokladny opis jak podlaczyc i jak odczytac ale tak krok po kroku mam kolege coma kompa ale on w toyocie robi wiec nie wiem czy da sobie rade z honda/?

demonobiker
29-09-10, 21:02
http://www.altech.com.pl/wbt/poradnik/samodiagnostyka.html

Poli77
30-09-10, 08:21
W dieslu jest nieco inaczej - sposób odczytu jest identyczny lokalizacja i model wtyczki nieco inne. Komp diagnostyczny od wersji benzynowej nie pasuje do diesla (nawet jeśli pasują wtyczki). Na początek zacznij od kodów błyskowych:
1. robisz mostek pomiędzy pinami wtyczki, które opisałem wcześniej
2. przekręcasz kluczyk - bez odpalania silnika
3. liczysz błyski
4. wyłączasz kluczyk
5. wyciągsz mostek
tu znajdziesz opis kodów: http://www.roverki.pl/zrob-to-sam/420-odczyt-i-kasowanie-kodow-bledow-w-silnikach-20-serii-l-turbodiesel.html
złącze diagnostyczne w w Roverach jest inne ale komputer i kody błędów takie same. Przeglądnij również dodatek do manuala dla diesla od strony 210 ( http://media.honda.co.uk/car/owner/media/manuals/CivicAerodeck/62s1e00/62s1e00.pdf ). Na ASO specjalnie nie licz, chyba że dobrze trafisz, generalnie nie posiadają testera do tego modelu, ściągają go okazjonalnie z centrali na stanowcze zamówienie klienta. Najczęściej nie powiedzą nic więcej niż kod błędu, bo te silniki to dla większości z nich magia.

TOMHADWAO
03-10-10, 11:33
dzieki serdeczne bede 20 .10 u kolegi sprawdzal podlaczenia rady ktore udzieliles napewno sie przydadza po 20 sie odezwe co i jak wyszlo a takpo za tym silnik rovera ale buja jak talala

Poli77
03-10-10, 20:11
No problem - mi w ASO powiedzieli, że wiem o tym silniku więcej niż oni (żadne to dla mnie poceszenie, bo ja chciałem rozwiązania problemu, a nie klepania po plecach - gdybym był taki mądry to bym sam naprawił, a nie prosił ich o pomoc). Tester ściągneli dopiero jak zrobiłem małą burzę w Honda Polska (twierdzili, że skoro nie sprzedawali tego modelu w Polsce, to nie muszą potrafić go ani zdiagnozować, ani naprawić). Dużo wiedzy na ten temat jest na forum Rovera (bardzo popularny tam silnik). Ja po 3 latach odpuszczam i wystawiam auto na sprzedaż - tęsknota za benzyną jest jednak silniejsza. A kod błędu możesz sobie "wymrugać" na parkingu, 10 minut i po sprawie (tylko trzeba szybko liczyć ;-) ).