Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stan Paliwa

f0th
07-09-10, 06:25
Witam.Chcialbym sie zapytac czy ktos z was probowal zmienic plywak na elektroniczny taki co po przekreceniu kluczyka pokazuje ci jaki jest stan paliwa ? Jesli ktos ma cos takiego to prosilbym bym o jakies wskazowki chcialbym to zmienic bo ten standardowy wskaznik mnie wkurza.Dzieki.Pozdrawiam

MikeFoto
07-09-10, 09:59
Elektroniczny czyli jaki? Ma pokazywać na wyświetlaczy LCD ilość litrów? Jeśli tak to tylko komputerek pokładowy, odpowiednio skalibrowany. Co więcej - wogole nie korzysta on z "danych" z baku a z wtrysków.

Pływak (a właściwie element mierzacy stan paliwa) jaki mamy w baku jest elementem elektrycznym, bowiem element sposobem dzialania przypomina potencjometr, a mierzona jest zmiana rezystancji.

skubiszek
07-09-10, 16:53
myślę, że koledze chodzi o to że ten wskaźnik po przekręceniu kluczyka nie opada jak np w Accordzie

f0th
07-09-10, 23:32
Chodzi mi o to ze wskazowka stanu paliwa jest w tej samej pozycji jak przekrecisz kluczyk i jak go wyjmiesz.A Ja chcialbym cos takiego zrobic ze wsiadam rano do auta a wskazowka pokazuje zero wkladam kluczyk przekrecam i odrazu mi pokazuje ile jest paliwa.Teraz wiecie o co mi chodzi /

demonobiker
08-09-10, 19:00
kolego w tym modelu jest tak że wskazówka nie opada i cały czas pokazuje aktualny stan paliwa czy auto odpalone czy nie.zawsze widzisz ile masz wachy.wiec czego wiecej chcieć?

reXio
08-09-10, 19:23
Niby fajnie wyglada jak wskazowka "na zywo" wskakuje na dany poziom ale jest to totalnie zbedny bajer.

demonobiker
08-09-10, 20:24
osobiście wolę tak jak jest w tej chwili i napewno nie będę kombinował by to zmianiać :)

f0th
09-09-10, 04:06
A ja chcialbym pokobinowac i to zmienic Tylko nie wiem od czego zaczac co zmienic i wg.Doradzcie mi cos jesli mieliscie z Tym stycznos.Dzieki z gory.

mickee
09-09-10, 09:49
Musiałbyś podmienić wskaźnik w zegarach na taki "bez pamięci". No i zgrać do z pływakiem. Może od Accorda podejdzie...:confused:

f0th
09-09-10, 16:34
A mozesz mi powiedziec jak to zrobic i z jakiego konkretnego modelu ?

mickee
10-09-10, 08:59
Nie mam pojęcia od jakiego modelu. Wiem jedynie, że wina leży po stronie samego wskaźnika w zegarach. Musisz wyciągnąć zegary i oblukać jak to wygląda. Poza tym nie wiem czy nawet jak dopasujesz odpowiedni wskaźnik od np. Accorda to będzie pokazywał prawidłowo. Wskaźnik opiera się na zmianach rezystancji czujnika w baku. Nie wiem czy w innych modelach są takie same wartości rezystancji jak u nas. Sporo kombinowania przy tym może być. Najlepiej byłoby przerobić oryginalny wskaźnik tak żeby nie miał "pamięci". Ale to już zadanie dla konkretnych dłubaczy.

f0th
11-09-10, 05:11
Hmm... czyli mowisz ze musze pokobinowac z jakimis wskaznikami od inngeo auta :P a w Roverach jak jest tam samo ? czy inaczej ? Ok jak cos wymodze to dam znac.Ale jak cos to dawajcie mi jakies porady co i jak ja tu zagladam czesto. Dzieki

fakir
05-11-10, 21:31
wystarczy zamontować potencjometr na przewodach idących do wskaźnika paliwa tak ze przed kazdym opuszczeniem auta wyłączamy sobie wzkaźnik

ForestG
11-11-10, 16:32
Albo po prostu wymontuj wskaźnik paliwa przez przypadek porusz wskazówką. Doświadczenie z tematu wymiana podświetlenia zegarów sugeruje że jeśli wskaźnik paliwa się nie popsuł całkiem i nie działał też poprawnie to kilka osób osiągnęło taki stan że wskazówka im opadała i podnosiła się. Kup wiele wskaźników i z którymś Ci się uda. To proste jak budowa cepa:D