Zobacz pełną wersję : Stan Paliwa
Witam.Chcialbym sie zapytac czy ktos z was probowal zmienic plywak na elektroniczny taki co po przekreceniu kluczyka pokazuje ci jaki jest stan paliwa ? Jesli ktos ma cos takiego to prosilbym bym o jakies wskazowki chcialbym to zmienic bo ten standardowy wskaznik mnie wkurza.Dzieki.Pozdrawiam
Elektroniczny czyli jaki? Ma pokazywać na wyświetlaczy LCD ilość litrów? Jeśli tak to tylko komputerek pokładowy, odpowiednio skalibrowany. Co więcej - wogole nie korzysta on z "danych" z baku a z wtrysków.
Pływak (a właściwie element mierzacy stan paliwa) jaki mamy w baku jest elementem elektrycznym, bowiem element sposobem dzialania przypomina potencjometr, a mierzona jest zmiana rezystancji.
myślę, że koledze chodzi o to że ten wskaźnik po przekręceniu kluczyka nie opada jak np w Accordzie
Chodzi mi o to ze wskazowka stanu paliwa jest w tej samej pozycji jak przekrecisz kluczyk i jak go wyjmiesz.A Ja chcialbym cos takiego zrobic ze wsiadam rano do auta a wskazowka pokazuje zero wkladam kluczyk przekrecam i odrazu mi pokazuje ile jest paliwa.Teraz wiecie o co mi chodzi /
demonobiker
08-09-10, 19:00
kolego w tym modelu jest tak że wskazówka nie opada i cały czas pokazuje aktualny stan paliwa czy auto odpalone czy nie.zawsze widzisz ile masz wachy.wiec czego wiecej chcieć?
Niby fajnie wyglada jak wskazowka "na zywo" wskakuje na dany poziom ale jest to totalnie zbedny bajer.
demonobiker
08-09-10, 20:24
osobiście wolę tak jak jest w tej chwili i napewno nie będę kombinował by to zmianiać :)
A ja chcialbym pokobinowac i to zmienic Tylko nie wiem od czego zaczac co zmienic i wg.Doradzcie mi cos jesli mieliscie z Tym stycznos.Dzieki z gory.
Musiałbyś podmienić wskaźnik w zegarach na taki "bez pamięci". No i zgrać do z pływakiem. Może od Accorda podejdzie...:confused:
A mozesz mi powiedziec jak to zrobic i z jakiego konkretnego modelu ?
Nie mam pojęcia od jakiego modelu. Wiem jedynie, że wina leży po stronie samego wskaźnika w zegarach. Musisz wyciągnąć zegary i oblukać jak to wygląda. Poza tym nie wiem czy nawet jak dopasujesz odpowiedni wskaźnik od np. Accorda to będzie pokazywał prawidłowo. Wskaźnik opiera się na zmianach rezystancji czujnika w baku. Nie wiem czy w innych modelach są takie same wartości rezystancji jak u nas. Sporo kombinowania przy tym może być. Najlepiej byłoby przerobić oryginalny wskaźnik tak żeby nie miał "pamięci". Ale to już zadanie dla konkretnych dłubaczy.
Hmm... czyli mowisz ze musze pokobinowac z jakimis wskaznikami od inngeo auta :P a w Roverach jak jest tam samo ? czy inaczej ? Ok jak cos wymodze to dam znac.Ale jak cos to dawajcie mi jakies porady co i jak ja tu zagladam czesto. Dzieki
wystarczy zamontować potencjometr na przewodach idących do wskaźnika paliwa tak ze przed kazdym opuszczeniem auta wyłączamy sobie wzkaźnik
Albo po prostu wymontuj wskaźnik paliwa przez przypadek porusz wskazówką. Doświadczenie z tematu wymiana podświetlenia zegarów sugeruje że jeśli wskaźnik paliwa się nie popsuł całkiem i nie działał też poprawnie to kilka osób osiągnęło taki stan że wskazówka im opadała i podnosiła się. Kup wiele wskaźników i z którymś Ci się uda. To proste jak budowa cepa:D