PDA

Zobacz pełną wersję : D16Y8 Spalanie stukowe

xandu
06-09-10, 23:34
Ostatni temat o spalanie stukowym jest sprzed 5 lat wiec nie bede sie w archeologie bawil i zakladam nowy.

Problem jest nastepujacy. W przedziale 2-2,5k rpm slychac spalanie stukowe. Byłem u mechaniora, posluchal stwierdzil to samo. No to ustawiamy zaplon, byl ustawiony na jakies 14 stopni to dalismy na 16 (znaki na kole pasowym) wedlug manuala. Zero zmian. Pytanie czy dalej opózniac, czy to wina walnietego KSa? Silnik seria + sekwencja LPG. Co ciekawe i na 95, i na 98, i na LPG slychac stukowe tak samo.

Aha i kolejne pytanie czy w ASO da rade sprawdzic podczas jazdy wpinajac sie pod kompa jakie jest wyprzedzenie zapłonu przy obciążonym silniku?

jogal
06-09-10, 23:44
Po pierwsze w y8 seryjne znaki do ustawiania zapłonu (środkowa kreska) to 12 stopni. Jeśli masz dobrze ustawiony rozrząd, to zazwyczaj aparat zapłonowy jest w połowie swojej regulacji. Jeśli stuka to zapłon się opóźnia a nie przyspiesza (podczas błyskania lampą zbliżacie się w stronę tej pierwszej kreski do ustawiania rozrządu). Jeśli autko jest seryjne i masz zapłon ustawiony lampą (zapłon ustawia się wtedy gdy zewrzesz dwa kabelki od samodiagnostyki) to nie ma prawa nic stukać, a jeśli dale stuka to ja stawiam na panewki a nie na spalanie stukowe...

xandu
07-09-10, 00:04
manual mowi o 12 stopniach przy automacie, i o 16 przy manualnej skrzyni. ale nie w tym rzecz. tak, powaliło mi sie, bylo na tej najdalszej kresce czyli 18 stopni(badz wedlug Ciebie 14, ale to malo istotne). teraz jest ustawiony na srodkowy znak czyli tak jak powinno byc i dalej stuka. i nie ma szans ze to nawalil czujnik stukowego? a co odnosnie mojego drugiego pytania? robia takie cuda w ASO?

edit: no i wszystko bylo ustawianie ze zworka w zlaczce diagnostyki.

karmel
07-09-10, 00:11
na LPG masz spalanie stukowe? zmień mechanika xD

hahahaha:o

-----------------------------edit-1--------------------------------
łożyska w skrzyni Ci pewnie siadają :D

xandu
07-09-10, 00:25
wszyscy bylismy w szoku ;p a powaznie to fajnie jakby ktos kumaty tego posluchał... jogal wyslalem Ci pw.

karmel
07-09-10, 00:32
gościu, spalanie stukowe na LPG nie występuje, niemożliwe to jest i tyle, zmień mechanika... Podeślij i mi vid, u mnie skrzynia sie drze, to bedziesz miał pewność :D

xandu
07-09-10, 00:46
ok, jutro sprobuje nagrac film, ale jest to na tyle ciche ze watpie ze bedzie slyszalne... a jak byś mogl to wyjasnij czemu stukowe nie moze wystepowac na gazie? rozumiem ze wiecej oktanow ma gaziwo, ale czemu stukowe jest "niemozliwe"?

edit: offtop - jogal opróżnij skrzynke pw.

karmel
07-09-10, 00:57
LPG nie jest paliwem podatnym na spalanie detonacyjne nawet przy wysokim stopniu spreżania.:o

jogal
07-09-10, 01:00
a rozrząd dobrze jest ustawiony??

karmel
07-09-10, 01:04
Ile masz nalatane kilometrów? Dalej obstawiam łozyska:o

xandu
07-09-10, 01:11
rozrzadu nie sprawdzalem... wymieniamy w ASO przez poprzedniego wlasciciela, widzialem w sumie tylko fakture na to. kilometrow? kolo 180 tys. juz by lozyska wyły?

karmel
07-09-10, 01:34
Nakręć filmik, będziemy się dalej zastanawiać, na pewno nie jest to spalanie stukowe:)

kolo 180 tys. juz by lozyska wyły?

To zależy ile cofany:o

PeJot
08-09-10, 00:24
Dźwięk stukowego jest charakterystyczny, jak sypanie piasku na blachę, na postoju też Ci przypadkiem nie szumi a cichnie po wciśnięciu sprzęgła ?

xandu
08-09-10, 08:46
nie, na postoju nic nie slychac, zedne sprzegla, hamowania nie zmieniaja dzwieku. dokladnie taki dzwiek slysze jak opisujesz. tylko w przedziale 2-2,5k rpm przy mocniej obciazonym silniku. filmiku nie nakrece bo niestety dzwiek ten za cichy jest. a ze slychac go tylko pod obciazeniem proste ze maski nie otworze i na jalowym nie nakrece ;p prawdopodobnie dzisiaj podjade do kolegi jogala, moze sie cos wyjasni.

jasiek09
08-09-10, 09:41
ja bym tu węszył grubszą sprawę typu panewki

jogal
08-09-10, 19:50
już po oględzinach i nie jest tak źle, wszystkie te dźwięki pochodzą z głowicy. Zobaczymy czy ponowna regulacja zaworów rozwiąże problem, bo dziwne dźwięki się stamtąd wydobywają...

jasiek09
08-09-10, 20:05
myslę Jogal że sam w to nie wierzysz że regulacja zaworów pomoże na stuki pod obciążeniem:cool:

xandu
08-09-10, 20:52
to w zasadzie takie lekkie klepanie/cykanie, nic tam strasznie nie nawala, dlatego nie bylo nic slychac na filmie. jak bede mial chwile to wyreguluje zawory i zobaczymy jaki bedzie efekt. dzieki jogal za wszelka pomoc i rady dzisiaj :)

PeJot
08-09-10, 23:03
I może ustaw jeszcze zapłon zgodnie z manualem (po zwarciu zworki od samodiagnostyki)

jacente
08-09-10, 23:34
Może to kasowniki VTEC'a :D przy regulacji zaworów sprawdź czy się lekko wciskają jeśli tak to one pewnie stukają w jakiś sposób :) Powinny też się gładko wsuwać i wysuwać. Popatrz sobie na filmiki na YT pod hasłem "LMA VTEC". To w niczym w sumie nie przeszkadza i można z tym jeździć a jeśli jesteś człowiekiem, który lubi mieć wszystko na tiptop to szukaj nowej głowicy.

PeJot
10-09-10, 15:39
LMA można wymienić bez zdejmowania głowicy, potrzebuje ew. z ASO nowe kasowniki ...

jacente
10-09-10, 18:34
Żeby się tylko nie okazało, że kasowniki z aso będą kosztować więcej niż właśnie używana głowica ;)

rider143
10-09-10, 18:44
Najpierw trzeba zajrzeć do manuala i się dowiedzieć jak sprawdzić te kasowniki. A potem w zależności od ich stanu myśleć nad innymi kasownikami lub szukać przyczyn w czym innym:cool:

PeJot
10-09-10, 22:57
Jacente, nie ma sensu wymiana starej głowicy na kolejną starą !

U mnie w H22A na wolnych też słychać już ciche postukiwanie LMA, na szczęście do H22 są tanie bo kosztują ok.300 zeta ;)

rider143
10-09-10, 23:00
Właśnie Jacek, Ty już na jedną się nadziałeś

jacente
11-09-10, 00:40
Teraz będzie lepsza ;)
PeJot: wiem że nie ma sensu zmieniać bo można z tym latać. Ale każdy ma inne podejście do swojego samochodu, może właściciel akurat będzie chciał to ogarnąć (jeśli to to) to może albo kupić kasatory w aso albo zmienić czapkę. Jego sprawa co wybierze ;)

xandu
11-09-10, 10:52
dziekuje chlopaki za odpowiedzi. temat chilowo z mojej strony wisi, bo jestem dwa tygodnie na wyjezdzie. po powrocie dam znac co w glowicy szumi :)