Zobacz pełną wersję : Jaki olej silnikowy ?
Witam !!
nie dawno kupiłem honde civic 5 gen w wersji coupe silnik 1.5 101 KM. Zapomniałem spytać sprzedawcy oto jaki olej jest w silniku zalany a nigdzie niema żadnej etykietki z serwisu jaki zalano. Mam problem żeby skontaktować się z sprzedawcą ... Co mam w tym wypadku zrobić ? na jaki olej moge zmienić żeby było ok ?
z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
elo
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!!&highlight=olej+silnikowy
Na Twoim miejscu sprawdził bym "przejrzystość" oleju który masz teraz zalany, jeśli będzie mocno brązowy, czyli jakby przepalony to wymień olej a koszt tego to ok 120 zeta (razem z filtrem), i będziesz miał głowę spokojną.
Co do samego oleju, to nie bawił bym się w jakieś super Castrole tylko zalał półsyntetyk Motul lub Valvoline Maxlife, ale to moje prywatne zdanie na ten temat.
Zrobisz jak zechcesz.
pozdrawiam
skolopendra
06-09-10, 15:22
. Co mam w tym wypadku zrobić ?
bezpiecznie 10w
reszta jw...
Mógłbym prosić o link do jakiejś aukcji do oleju który najbardziej polecacie ? byłbym bardzo wdzięczny oraz filtr.
skolopendra
06-09-10, 19:33
http://allegro.pl/listing.php/search?string=+10w40&from_showcat=1&category=0&from_showcat=1&sg=0&change_view=1
generalnie Motul i Valvoline max life uważane są za jedne z lepszych na rynku bo nie są rozlewane w pl Z drugiej strony był kiedyś test olejów w jakiejś z gazet i Castrol i Mobil1 były w pierwszej trójce tych najczęściej chrzczonych...
generalnie Motul i Valvoline max life uważane są za jedne z lepszych na rynku bo nie są rozlewane w pl.
dorzuciłbym jeszcze Liqui Moly
nawet nie chodzi tutaj o rozlewanie w PL, a o rozlewanie gdziekolwiek czyli made in EU, do tego im bardziej popularne tym większe szanse na spotkanie podróbki
Ja tez sie naczytalem o laniu olejow w pl, ze chrzczone, itp... Osobiscie uwazam to za legendy ludzi spuszczajacych sie nad kazdym plynem w aucie. Jak sie ma pecha to i olej z NASA ochrzcza i tyle. Ja leje od poczatku Shell Helix 5W-40 i do dzis mykam na tym syntetyku.
Jedna z legend... http://www.dziennik.pl/drukowanie/87768
Skoro nie spuszczasz się nad płynami w aucie to powinieneś lać Orlen 15w40, przecież spełnia wymagania naszych silników :o
polecam agip (trudnodostępny),LIQUI MOLY i w miare dobry motul. nie zakładając nowego tematu pytanie o filtr oleju czy kupić uniwersal tzn. filtron czy lepiej dołożyć kilka złotówek i kupić made in japan z tego co wiem to ten japoński ma obudowe znacznie mniejszą od filtrona...a może jest jakaś konkretna firma...
Jedna cholera jaki filtr, choc obecnie wsadzilem oem.
ja obecnie mam założony filtr z firmy KNECHT, ponoć jedne z lepszych, cena ok 30 zł
zamówiłem filtron bo niby lepsze KNECHT lub bosch lecz niestety większość to made in china więc wolę niby gorszy lecz oryginalny..pozdrawiam
zamówiłem filtron bo niby lepsze KNECHT lub bosch lecz niestety większość to made in china więc wolę niby gorszy lecz oryginalny..pozdrawiam
o ile dobrze pamiętam to KNECHTA miałem z Austrii.
A z Chin to juz nie jest oryginalny? Bez sensu... To polowa naszych rzeczy w okolo powinna nie byc oryginalnych.
A z Chin to juz nie jest oryginalny? Bez sensu... To polowa naszych rzeczy w okolo powinna nie byc oryginalnych.
no i właśnie tak jest kolego...kup sobie castrola w polsce i w niemczech i porównaj wzrokowo kolor oleju..zobaczysz wielką różnicę uwierz mi..więc i różnica jest pewnie w jakości tego oleju..więc dlatego wolę kupić oryginał polski niż trafić na taki made in china..a może się mylę drodzy forumowicze..pozdrawiam
a co do tego bez sensu to nie patrz tylko na napis firmy lecz gdzie wyprodukowano a oryginał dla mnie to tylko produkcja i firma tego samego kraju..
Mam pytanko apropo tego oleju ... http://allegro.pl/lotos-semisyntetic-10w40-4l-as-auto-czesci-i1220663371.html
ktoś użytkował ? jak się oleje lotosa w ogóle sprawują ?
Ten Lotos wcale nie czysci silnika z osadów-nie polecam go
W jaki sposób stwierdziłeś że nie czyści? Zostawia syf pod deklem? Zawsze ciekawiły mnie oleje z Lotosu do osobówek... btw. cena na alle jest dość wysoka, taki olej kosztuje 70zł/4l jak się dobrze poszuka.
Miałem brudny silnik w srodku, total to powoli czyscil, lotos tego nie tykał zupelnie i nie zmienial barwy.
a jak reszta użytkowników ? używał ktoś jeszcze oleje lotos ?