Zobacz pełną wersję : diodka informująca o zamknięciu centralnego zamka
Witam,
Mam pytanie.
Czy da się jakoś podłączyć diodę LED, która mrugałaby po zamknięciu centralnego?
Mam Civica coupe 98' z oryginalnym centralnym i pilotem na podczerwień.
Często jak jest hałas nie słyszę czy centralny przeskoczył i za każdym razem muszę sprawdzać. Jak jest ciemno nie widać też wewnętrznych blokad bo są przy klamkach.
heh... tylko jak to zrobić?
da się.
(+) ------------|>|----===------------ (-)
(+) stały plus 12V
--|>|-- dioda led mrugająca
--===-- rezystor 1k
(-) minus, który się pojawia na kablu przy module po zamknięciu cz
cos mi sie wydaje, ze to nie jest takie łatwe, ponieważ z tego co wiem to cantralny jest przełączany impulsem więc nie ma stałego sygnały informującego czy centralny jest zamknięty czy otwarty :(
Być może się mylę.
mylisz się, zmiana otwarcie na zamknięcie to zmiana polaryzacji na dwóch przewodach na jakieś 2s
to jest bardzo łatwe - minus nie na siłowniku tylko na przewodie sterującym i wtedy diodka po zamknięciu będzie działać, a po otwarciu przestanie.
impuls na siłowniki ma niecałą sekundę.
no to z jego długością pomyliłem się :oops:
mylisz się, zmiana otwarcie na zamknięcie to zmiana polaryzacji na dwóch przewodach na jakieś 2s
hmmm.... nie mylę się, sam potwierdziłeś, że zamek jest przełączany impulsem 1-sekundowym.
Do centralki też przecież dochodzi tylko impuls z czujnika podczerwieni, więc nie wiem skąd i czy w ogóle można wziąć informacje o tym czy centralny jest zamknięty czy otwarty.
Niedługo postaram się wkleić schemat instalacji centralnego.
[ Dodano: Pon 20 Lis, 2006 ]
tak jak pisałem wklejam schemat centralnego, proszę o info gdzie dokładnie miałbym podpiąć diode
http://img215.imageshack.us/img215/9836/centralnyai2.th.jpg (http://img215.imageshack.us/my.php?image=centralnyai2.jpg)
jeśli sterowania nie masz z alarmu to najprostszy będzie przekaźnik bistabilny
no tak, też o tym myslałem...
ale może dojść do sytuacji kiedy np. zamarzną siłowniki, przez cd impuls ich nie przełączy a przekaźnik zmieni stan co spowoduje rozsynchronizowanie diody w stosunku do stanu centralnego, czyli zamki się nie zamkną, a dioda zacznie wskazywać zamkniecie zamka.
jeśli chcesz mieć pewność co do zadziałania siłowników to jedynym rozwiązaniem jest wyłącznik krańcowy na cięgnach połączony szeregowo dający sygnał na diodę. Wtedy będziesz miał 100% pewności, że drzwi się zamknęły, chociaż nie ;) Zawsze może Ci się spalić bezpiecznik na zasilaniu diody ;)
ooo taki wyłącznik krańcowy wydaje się najlepszym rozwiązaniem.
W którym miejscu najlepiej umieścić taki wyłącznik i jaki?
to będzie kombinacja alpejska - musisz do cięgna założyć łącznik od centralnego i umieścić przełącznik typu "reset ON" w miejscu, w którym po zamknięciu drzwi ww. łącznik będzie go naciskał. Innymi słowy dodatkowe 2 żyły w każde drzwi i kombinacja przy odpowiednim wyregulowaniu i umieszczeniu krańcówki.
kolega doradził mi, żebym wykorzystał kontaktron. Co o tym sądzicie?
plus na wejściu 18, minus na wejściu 2 modułu wg tego schematu