PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny zgrzyt przy ruszaniu

mel8n
20-08-10, 09:48
Witam koledzy,

Wczoraj pojawił się w mojej Hondzi (VII gen. EP1 111000km) dziwny dźwięk, otóż przy ruszaniu i ewentualnie przy mocniejszym dodaniu gazu na dwójce, z okolic komory silnika (chyba) do moich uszu dochodzi dziwny zgrzyt, (i na 100% nie jest to wina pedału sprzęgła, bo smarowałem niedawno) ale sam zgrzyt bardzo podobny do tego ze sprzęgła.

Jak myślicie, co to może być???

zbych123
20-08-10, 19:47
zgrzyt czy pisk ,ze sprzęgła zgrzyt?może łożysko gdzieś musisz podnieść maskę włączyć silnik i niech ktoś dodaje gazu i sprawdź z skąd to słychać najlepiej na kanale to zrobić

dario55
21-08-10, 09:28
Miałem taki zgrzyt, tylko najbardziej słyszalne było na jedynce i była to przekładnia kierownicza, pomogło smarowanie.

euh
22-08-10, 08:16
Miałem taki zgrzyt, tylko najbardziej słyszalne było na jedynce i była to przekładnia kierownicza, pomogło smarowanie.

U mnie było podobnie..

borkosia66
05-09-10, 21:38
Witam . Dziś stwierdziłem podobne objawy w mojej Hondzie . Gdy ruszam na prostej kierownicy cisza ale gdy lekko ruszę kierownica w prawo lub lewo zgrzyt.Jeśli to maglownica to pytanie gdzie przesmarować i czym .Smarem do łożysk czy lepiej grafitowym do półosi napędowych.

piotrom87
10-09-10, 18:00
Ja też mam pytanie do kolegów, którzy sobie poradzili już z tym problemem: Przede wszystkim gdzie to dokładnie przesmarować (no i czym)? - w środku pod kierownicą czy może gdzieś pod autem? :)
Bo też mam taki problem, że jak ruszę i skręcę kołami to jest chwilowy zgrzyt (związany z układem kierowniczym).

dario55
10-09-10, 20:21
Przesmarować musisz przekładnie, jest na ścianie grodziowej, jak spojrzysz na zbiorniczek z płynem hamulcowym to troche niżej jest przekładnia
pod gumowe osłony daj troche smaru, na forum juz sie przewijało jak dokładnie to zrobić poszukaj.

piotrom87
10-09-10, 22:47
Ok dzięki. Już znalazłem tematy dotyczące skrzypiącej przekładni. W weekend się tym pobawię. Mam nadzieję że pomoże.

borkosia66
12-09-10, 23:12
Przyjrzałem się tematowi ,okazało się ze już była smarowana są założone paski kablowe zamiast oryginalnych opasek metalowych.Zastanawiam się nad wyczyszczeniem starego smaru ale jaki użyć nowy,może ktoś ma dane lub symbol.