PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z odpaleniem

Tobjas
06-08-10, 20:04
Mam taki problem, wiem ze japonce praktycznie kazdy odpala z dotyku a moja honda musi zakrecic ze 2 razy zanim odpali a czasami wrecz ma cziezko. Ale dzisiaj zawiodl mnie na maksa jak stalem w korku i zgasilem auto a gdzy chcialem odpalic to zagrecil tylko raz i to ledwo tak jakby akumulator byl rozladowany. Akumulator jest napewno dobry poniewaz wszystki kontrolki az raza, dziala cb i radyjko. Myslem moze ze to wina kabli ale wtedy krecilby ale nie odpalil i obawiam sie ze to moze byc rozrusznik. Slyszalem ze przy ok 200tys koncza sie szczotki w tych rozrusznikach. Co o tym sadzicie?

Revoltec
07-08-10, 04:05
Wiesz co, miałem podobny problem radio grało normalnie wszystko działało ok, a jak chciałem odpalic to kaplica... Po wymianie akumulatora na nowy wszystko wróciło do normy

karpik85
07-08-10, 09:06
To, że CB działa i kontrolki się świecą wacale nie znaczy, że akumulator jest sprawny. CB i reszta nie pobierają wiele prądu, więc działają, a do odpalenia silnika potzreba większej ilości energii i wtedy właśnie akumulator może nie dać rady.

Tobjas
07-08-10, 12:30
no tak ale na akumulatorze sa takie koleczka gdzie sie sprawdza stan. Jest niebieskie wiec ok.

Bogdan19
07-08-10, 12:48
sprawdź kable od masy, przeczyść może zaśniedziały. i przy rozruszniku sprawdź kable może ci sie konektorek wysunął, ja kiedyś tak miałem.
a może po prostu rozrusznik sie skończył:)

doli22
07-08-10, 16:02
Bogdan19 dobrze prawi :) posprawdzaj mase albo najlepiej wymien te kable bo to ladna lipa jest. U mnie tak byly juz utlenione ze wlasnie mialem nie tyle problemy z odpaleniem ale ogolnie dzialy sie cyrki przy zapalaniu. Mianowicie rozrusznik krecil ale w trakcie krecenia dochodzily dzwieki jak by bendiks [nie wiem jak to sie pisze poprawnie;P] niezatrybial. Po wymianie kabelkow wsio gra i buczy. Wtedy grac radio bedzie bez problemu i reszta bo wiazka albo idzie bezposrednio do budy z masa albo do aku, a rozrusznik bierze mase z bloku do ktorego masa doprowadzona jest osobnymi kablami wlasnie z budy. Przeczysc styki w tych miejscach i wymien te kable najlepiej, u mnie pomoglo w 100% a juz tez chcialem rozrusznik wymieniac

Tobjas
08-08-10, 19:43
no ok ;p napewnosprawdze co z tymi kabelkami. Dzieki za pomoc ;p A jak to nie bedzie to to wtedy bede myslal dale. Pozdro All ;p

trancemusic
08-08-10, 20:00
moim zdaniem na 100 procow aku ;p

Tobjas
09-08-10, 09:01
heh to widze ze zdania sa niezle podzielone ;p Jutro bede to sprawdzal bo bede mial dojcsie do kanalu to zlukam. Albo jeszcze dzisiaj moze cos mi sie uda od gory zobaczyc.

Skowron48
06-10-10, 19:55
sorki, za odgrzanie kotleta choć jeszcze świeży :D
mam troszkę podobny problem, lecz u mnie rozrusznik chodzi jak głupi, aku nowy, świece nowe, pompa paliwowa chodzi. Gdy daje ostry mróz jak tamtej zimny to po 6-8h staniu na dworku przy temp. -10oC trochę się męczył żeby zapalić. Teraz znów ma być ostra zima(choć to zawsze jak na dwoje babka wie pan :D ) ale chce mieć spokój. Znowu jak ciepło jest to pali idealnie albo jak z 3 h będzie na dworku nie odpalany przy zimie.
Jak patrze wyżej, to zacząć od wymiany kabli masy? Które wymienić tak wogóle??:D Bo przecież kilka jest :D I gdzie takie coś kupić? IC? Pamiętam, że ktoś na forum miał w sprzedaży po 16,99zł.

jasiek09
06-10-10, 20:08
a na jakim oleju jeździsz?:cool:

Skowron48
06-10-10, 20:16
w tamtej zimie jeździł na mineralu(głupia młoda niemka ;/ ) i myślałem że to jego wina, ale teraz mam półsyntetyk 10W40 którego nie bierze więc olej odpada. No chyba że przerzucę sie na 5W40 bo już kilku było takich co z mineralnego wchodzą na syntetyk i motory działają.

jasiek09
06-10-10, 20:39
to na 10W powinien Ci lepiej palić niż poprzedniego roku, a kabelki od masy możesz sobie pozmieniać i tak albo chociaż przeczyścić połączenia

Skowron48
06-10-10, 21:14
to wstępnie posmaruje klemy wazeliną techniczną(czytałem gdzieś,że powoduje to lepszy przepływ prądu z aku) i przeczyszczę połączenia. tak na sucho odkręcić i przeczyścić szmatką czy coś "mocniejszego" zdziałać typu papier ścierny ?