PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w stwierdzeniu jakiego łożyska trzeba

BLAzI
29-07-10, 22:01
NA wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać:) Czytam Wasze forum już dosyć długo jednakże dopiero teraz pada mój pierwszy post. Także WITAM WSZYSTKICH:)

Parę miesięcy temu byłem zmuszony wymienić łożysko lewego przedniego koła gdyż już był wyczuwalny minimalny luz gdy się złapało za oponę na godz 6 i 12 i bardzo wyło. Haneczka to Civic VIgen 3D 96/97r d14a4. Zamówiłem do niej takie łożysko Link (http://www.rufus.pl/618-honda-civic-civic-del-sol-cr-v-logo-lozyska-kola-przod-vkba-3245-skf.html)-wyraźnie w opisie pisze że do wersji przed 98r czyli do mojej. Gdy mechanik wycisnął stare okazało się że zamontowane tam było inne i te nie pasowało! A zamontowane było konkretnie takie, o takich wymiarach (tylko że KOYO;)) Link (http://www.rufus.pl/446-honda-civic-civic-del-sol-crx-hr-v-lozysko-kola-przod-skf.html)-a w aukcji tego pisze że ono jest do Hań po98r. Musiałem odesłać pierwsze i zamówić te drugie przez co straciłem trochę nerwów czasu i pieniędzy na wysyłki.
Teraz jestem zmuszony wymienić łożysko w prawym przednim kole... :( Błagam powiedzcie mi, czy można w jakiś sposób w domowych warunkach określić/sprawdzić jakie mam tam zamontowane łożysko i jakie potrzebuję kupić? Chcę uniknąć sytuacji podobnej jak ta sprzed kilku miesięcy:(

Pozdrawiam

panzernacker
30-07-10, 11:34
Nie ma chyba sposobu na sprawdzenie bez wyciągania. Możliwe że u poprzedniego właściciela oberwał w lewą stronę, a ten wymienił całą zwrotnice która mogła być krzywa i wsadził taką od 98 roku wzwyż i możesz mieć teraz z lewej inne łożysko niż z prawej :p w najgorszym wypadku...

BLAzI
30-07-10, 14:23
podejrzewałem dokładnie tak samo jak mówisz- ktoś coś musiał wcześniej kombinować:/ Pytanie tylko czy z prawej strony też kombinował:/ Wolałbym sam kupić łożysko gdyż u nas w okolicy to sami złodzieje są:( te drugie jakie wtedy zostało zamówione to właściwie nie było NTN jak na tym linku co podałem- chodziło mi tylko o wymiary;) Sprawa wyglądała tak że mechanik podnerwiony ze auto będzie mu zajmowało podnośnik przez cały weekend powiedział ze tym razem on zamówi łożysko sam no i zamówił... OPTIMALA za 190zł;( Ciekawe jak to długo potrzyma... mieliście już styczność z tą firmą?

Słuchajcie a może jest jakaś cecha szczególna która różni te zwrotnice? Może jakieś małe detale na które należy zwrócić uwagę albo gdzieś jest wybity jakiś nr?

amon
30-07-10, 18:00
Optimal - nie wróże mu długiej przyszłości

Budziniak
30-07-10, 18:27
Optimal to taka budżetówka ale dobrej jakości. Zakładałem kilka razy łożyska tej firmy do dużo cięższych i mocniejszych aut niż poczciwy Civic i jak do tej pory nic się z tymi kołami nie dzieje.
Jeżeli nie masz pewności jakie łożysko na bank do Ciebie pasuje to dogadaj się ze sprzedającym że oddasz mu te które nie pasuje.
Jednak 190 zł za optimala to cena zaporowa pewno ze 100 % marży skórczybyk doliczył :D
Napisz jeszcze z jakich stron jesteś to może da się coś załatwić

BLAzI
01-08-10, 11:23
Budziniak Okolice Wrocławia, dokładnie Jelcz-Laskowice. Coś mi znajomy wspominał ze jak odkręcę tą główną nakrętkę (co się róg zaklepuje) i od spodu co trzyma do amora to powinno mi się odchylić na bok i będę widział wewnętrzną stronę łożyska. Co prawda koleś nigdy nie miał Hondy ale z wykształcenia jest mechanikiem (teraz robi w klimach przemysłowych:D) i mówił że we większości aut tak widział że tylko to wystarczy. Jakbym znał chociaż średnicę wewnętrzną to już będę mógł sprawdzić które to także dzisiaj spróbuję znaleźć na to chwilę.

Ok patrzyłem i już wiem które nakrętki trzeba odkręcić- jedna z nich to nie od amora tylko trzymająca do wahacza ale jest jeszcze trzecia. Jednak i tak nic nie zrobię bo takimi kluczami jakie mam to tej głównej nawet nie drgnę:/