PDA

Zobacz pełną wersję : Zaleznosc cisnienia oleju od jego temperatury

NOLAN
26-07-10, 00:52
Pytanko mam takie,mianowicie od jakiegos czasu mam zalozony wskaznik cisnienia oleju auto gauge,i do sedna na zupelnie zimnym silniku zaraz po odpaleniu wskaznik owy pokazuje jakies 75 PSI na wolnych obrotach co daje w przyblizeniu jakies 3-4 bary natomiast gdy olej ma juz temperature 90 stopnu wskaznik na owych ledwo wychyla wskazowke ponad 0 PSI co dawalo by chyba sporo za malo,bo kontrolka od cisnienia oleju zaczyna sie swiecic chyba ponizej 0,3 bara.

Czy bledu szukac w podlaczeniu zegarow,zlozeniu silnika czy jeszcze gdzies indziej?Dodam ze to d16z9 z tlokami npr pm6 zlozone na acl race,silnik przejezdzil juz ponad 3tys km i nie raz dostal niezly wycisk a wszystko zdaje sie miec dobrze,jakies pomysly?

kenny
26-07-10, 08:26
Jaki model wskaźnika? W D serii przy nagrzanym silniku można przyjąć, że ciśnienie jest proporcjonalne do obrotów.

NOLAN
26-07-10, 11:20
Pewnie jedne ze starszych i to nie na silniczku krokowym,dostalem je w spadku z lancera wiec nie odpowiem na to pytanie zbyt dokladnie,nie ma ani openning ceremony ani guziczka peak ot taki najprostrzy model zapewne.Tyle jest jeden myk bo mam trzy takie zegary i dzialaja one gdy podlaczone sa wszystkie czerwone i czarne kable a po jednym pomaranczowym z kazdego z nich zwisa swobodnie,czy to moze miec wplyw na bledny odczyt?Dodam ze temp oleju pokazuje chyba si bo przy ostrym daniu w palnik idzie lekko ponad 100 a potem przy spokojniejszej jezdzie ladnie wraca w okolice 80-90.

jero11
26-07-10, 11:33
jeśli dobrze pamiętam to pomarańczowe trzeba podłączyć tak aby było na nich stale napięcie+, a czerwony pod stacyjkę, tak aby wskaźniki załączyły się dopiero po przekręcaniu kluczyka, to że nie są one u Ciebie podłączone ma wpływ na wskazywane wartości, pamiętam że u mnie tak było.