PDA

Zobacz pełną wersję : Mrugające/pulsujęce światła?:)

reed2
19-07-10, 21:43
Dobra Panowie jest taka sprawa, że od jakiegoś czasu mam problem z (nie wiem jak to właściwie nazwać) mruganiem świateł, przygasają i zapalają się jak na dyskotece. W sensie wszystkie światła: przód drogowe, tył, podświetlenie radia, ogólnie wszystko co się świeci w aucie. Diagnoza: Problem z.... ? Czym właściwie bo ładowanie jest w porządku, paski napięte, alternator ok, nowy aku. W dzień można to olać, ale w nocy szlag mnie trafia i innych kierowców podejrzewam też... Podpowiedź: zjawisko ustępuje po włączeniu np podgrzewania tylnej szyby. Proszę o pomoc, bo z elektryki jestem lewy. Pacjent to Ej9 d14z2. Pozdro!

Nemereth
20-07-10, 10:09
Gdzieś masz zwarcie.

Miałem taką dyskotekę jak zalałem skrzynkę bezpieczników pod maską przy myciu. Z tych przekaźników było słychać cyk cyk... po osuszeniu problem ustał.

Możesz mieć gdzieś jakiś kabel przetarty albo na kostce gdzieś też może być.

rem1k
20-07-10, 10:45
moze problem z alternatorem (regulator) albo masa moze Ci nie stykac jak nalezy...

reed2
23-07-10, 19:20
Jak można sprawdzić czy i gdzie jest zwarcie? Wziąłem polukałem pod maską i nic niepokojącego nie zauważyłem. Skrzynka bezpieczników jest w stanie nówka z salonu, kable poizolowane. Komora silnika nigdy nie miała styczności z wodą oprócz deszczówki. Pomacałem troche przewód masowy i problem ustał od 2 dni wszystko jest w prządku, mruganie zniknęło :confused::o LOL

karpik85
25-07-10, 17:05
Właśnie dlatego ja bym odkręcił przewody od masy i wyczyścił porządnie. Można też klemy wyczyścić.

Prozac
27-07-10, 20:16
Rozwijąc temat, kilka lat temu w astrze wszystko zaczęło przygasać, podświetlenie radia, wycieraczki osłabły nie mówiąc o światłach okazało sie że pasek od alternatora odwrócił się ząbkami do góry, jak było sucho to jeszcze ogarniał, a przy deszczu świst i sie ślizgał, a na aku długo nie pociągneła.

Miskku
31-05-12, 22:20
Witam panowie, mam podobny objaw, mam dyskotekę w aucie, mruga wszystko co się świeci. Sprawdzam dzisiaj akumulator, a na nim 16,7v ;o, odpalam auto, sprawdzam a tu ładowanie 20v, jaką diagnoze stawiacie? Regulator? Silnik d14z2. Z góry dzieki za pomoc.

SorryAleNiChu
01-06-12, 12:27
Ewidentna jego wina, wymieni go jak najszybciej.