PDA

Zobacz pełną wersję : Oświetlenie przód kilka pytań....

Mattmax
23-10-06, 20:41
Witam!

Otóż chciałem zapytać czy ktoś z Was wałkował temat przeróbki lamp przednich.... :mrgreen: Ps. to co chciałem wyszukałem,doczytałem itd.:P

Wiec chciałem po 1primo rozkleic lampy,włozyc soczewki (zapewne bixenonowe)
z tego względu ze mam reflektor z zarówką H4(długie i krótkie)w jednym...następnie zrobic ładne obudowy na soczewki(ew.czy mozna to gdzies kupic,zaadoptowac o czegos?!)wnetrze reflektora pomalowac na czarno(lub nie) otóż...przegroda w soczewce bixenon musi przełaczac swiatła mijania na drogowe,moze mi ktos wytłumaczyc na jakiej zasadzie to działa(napewno ingeruje w to elektronika?!) I własnie jak zamocowac soczewke aby miec jaks regulacje(bo rozumiem ze bedzie ona przytwierdzona sztywno do reflektora?!)pyt.następne jesli bedzie to soczewka od bixena-przystosowane to jest do palinków wiec jak zamontowac H4:]??

Po 2-gie primo czy musze szlifować szkło reflektora?jedni mowia tak inni ze nie-np. mercedes SL z roku 89-1995(przed liftem)miał szkła karbowane,soczewke i bywał ksenon!nie chciałbym zeby to sie rzucało tak strasznie w oczy(ew.moze nie szliwowanie całego sżkła tylko pewnego punktu(okręgu,tam gdzie pada wiązka swiatła z soczewki tak jak to jest w mazdzie xedos albo nissanie 200SX)chociaz w Cifie Vgenie moze to troche smiesznie wyglądać: ;)

po 3primo ultimo...napewno nie chce zakładać ksenonów,kupować gotowych zestawów bixenonowych(bo mnie na to nie stać)pozatym ksenon potrzebuje samopoziomowania,spryskiwaczy wysokocisnieniowych,szyby reflektora ze specjalnego stopu plastiku(moge sie mylić?!)a nie chce innym i sobie utrudniac zycia i jazdy!!!

Tak wiec Panowie nie znam sie zbytnio na optyce...i licze na jakies wasze sugestje,rady,porady,moze ktos z was sie tym zajmuje,interesuje itp.?!

Z góry dziekuje za wszystkie odp. :mrgreen: bedę wdzięczny... 8)

Lcfr
24-10-06, 22:27
po 3primo ultimo...napewno nie chce zakładać ksenonów,kupować gotowych zestawów bixenonowych(bo mnie na to nie stać)pozatym ksenon potrzebuje samopoziomowania,spryskiwaczy wysokocisnieniowych,szyby reflektora ze specjalnego stopu plastiku(moge sie mylić?!)a nie chce innym i sobie utrudniac zycia i jazdy!!!

Tak wiec Panowie nie znam sie zbytnio na optyce...i licze na jakies wasze sugestje,rady,porady,moze ktos z was sie tym zajmuje,interesuje itp.?!

Z góry dziekuje za wszystkie odp. :mrgreen: bedę wdzięczny... 8)

chiałbys i tani..i dobrze i estetycznie... - tak to podobno tylko do ery...

wiec tanim kosztem nie nie bedzie tanio.... :wink: ani dobrze :roll:
do tego raczej malo estetycznie i wątliwie skutecznie...

chyba gorszym złem bedzie kupienie soczewek (całe lampy)
albo kitu ksenonów....+ w Twoim przypadku (5 gen) drugich lamp z gładkimi szkłami...

Mattmax
25-10-06, 12:39
Chodziło mi o to ze nie stać mnie na montaż ksenonów!:) nie powiedziałem ze chce to zrobic najtanszym kosztem,jednak napewno nie stac mnie na xenony,bixenony wiec zostają soczewki-D.I.Y:) z tego wzgledu ze w PL za lampy soczewkowe do Cifa V gen liczą sobie za duzo ok.600-700 zł niektórzy nawet wiecej(angel eyes itp.) i z tego co czytalem na forum i innych zródłach nie swiecą one najlepiej,bynajmniej poprawnie.... rzekomo parują,ringi sie wypalają i co niektóre egzemplarze swiecą w kosmos albo wiązka swiatła jest zbyt rozproszona!
Wiec sam juz nie wiem...:)
Lcfr chyba przejde sie do ERY moze oni cos doradzą:P

Zapewne temat niedługo przejdzie do "historii":( licze na to bardzo ze ktoś sie jeszcze wypowie....Pozdrawiam

Lcfr
25-10-06, 15:05
z tego wzgledu ze w PL za lampy soczewkowe do Cifa V gen liczą sobie za duzo ok.600-700 zł niektórzy nawet wiecej(angel eyes itp.)

i taniej raczej sie nie da ogarnac tego tematu....i to tak jak mowisz-raczej odpuszczajac sobie soczewki bo niekoniecznie warte ceny...

jedyne tanie sensowne wyjscie to nowe obie lampy(nawet zamienniki DEPO) + philips blue vision i bedzie znaczna poprawa...

Custom Devil
25-10-06, 18:03
Zapytaj Szymona Septic'a on w swojej angielce montował biksenon, tyle co wiem wyniesie cie około 1500zł, no i musisz mieć gładki klosz. :)

jinjet
25-10-06, 21:27
gladki klosz, troche pracy i da rade, no i koszt to tak czy siak ok 1000zl nawet jesli robote cala wykonasz sam.

ale efekt KOZAK!!! nie wypobrazam sobie teraz jazdy bez xenonu!!!

Rikoo
25-10-06, 21:33
a niemozna zastosowac takie zestawy jak ma Onethu na sprzedaz :?:

:arrow: Xenon (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=20305&postdays=0&postorder=asc&start=0)

Mattmax
26-10-06, 00:16
Panowie dziekuje za pomoc.... :D ale tak jak napisalem powyżej nie stać mnie(bynajmniej teraz) na taki zestaw ksenonowy, dlatego tez chciałem włozyc same soczewki-wydaje mi sie ze po ich instalacji reflektory bedą swiecic lepiej, weżmy np.Audi A4 B5 do 2000r(przed liftem) miały zwykłe reflektory,które nie swieciły najlepiej, po liftingu w 2000 roku niemcy włożyli do A4-ki gładkoszybowe reflektory i soczewke-swieciło duzo lepiej!
pozatym z tego co wyczytałem ksenon= swiatła mijania bixenon= mijania+drogowe....
W 5genie w fabrycznych reflektorach z tego co wyczytałem trzeba włozyc bixenon zeby mieci krótkie i długie tak? Z resztą chyba musze odkurzyć szafe i znależc ksiązke od fizyki z liceum-zagłębic sie w dział optyka:]pozdrawiam

BTW.link....soczewki bixenon (http://www.allegro.pl/item136337502_soczewki_bixenon_xenon.html)

Aha...Zapomniałem zapytać...: :roll: Np. do niektórych aut mozna kupic samo szkło reflektora,widział ktos moze takowe do Civica?? :D (chętnie bym kupił do "testów":) )

pozdrawiam

jinjet
26-10-06, 07:06
ja mam soczewki od audi a4 bixenon i swieca super !!

michu_gno
26-10-06, 19:25
ja tak samo obmyslam jak to przymocowac do wnetrza lampy.
1 primo :) mam w chacie soczewke od renowki (clio), jest to co prawda soczewka nie na bixenon, ale rozebralem lambe civica by wszystko przemyslec, okazuje sie ze soczewka oraz caly mechanizm tego czegos na czym sie miesci soczewka wchodzi ledwo w lambe, jest poprostu king size :) dlatego pytanko czy sa rozne rodzaje i wielkosci? Cos mi sie wydaje ze vectra b ma mniejsze soczewki
2 primo: stale wydaje mi sie ze bezproblemu mozna wykonac , ale co z tego jak chcemy miec mozliwosc pelnej regulacji soczewki
3 primo: szukalem i nawet na allegro specjalnie nie ma (chyba ze dorgo) jakies maskownice ktore zaklada sie na soczewke (kolnierz) ktory zasloni ew. jakies czesci ktore beda trzymac soczewke

reasumujac, wydaje mi sie ze nie ma sensu sie bawic, lepiej zebrac 1500zl i pytac Szymona Septica.
nawet lepiej isc za ciosem i szukac spryskiwaczy, montaz wydaje mi sie ze jest do opanowania, szkieły zawsze jak co nie beda sie az tak przy...,
Moze ktos ma namiary wlasnie na montaz albo na same czesci, z ogrinalny przyciskiem (tym gdzie jest regulacja lusterek), chyba jest to od preludy.
Moze warto z 3, 4 osoby zebbrac i cos taniej bedzie, ja jak co to przemysle bo zawsze auto lepiej wyglada, a gdy jest dobrze ustawione, nie bedzie oslepiac innych.
Moze mi ktos wyjasni czy moze do ksenonu podchodzic soczewka od zzarowki h3? soczewka ta jest owiele mniejsza (np. skoda octavia)
apropo polerowania szkla, lepiej to zrobic, chocby dlatego zeby nie bylo napisane na szkle ze to lampa h4, pały do tego lubia sie przyj...
pozdrawiam

Bauma
26-10-06, 19:46
ksenony musza miac spryskiwacze,uklad samopoziomowania (nie wiem jak z homologacja, jesli auto fabrycznie nie ma w ofercie ksenonow) jesli tego nie bedzie mozemy miec problem na przegladzie, z drogowka a juz wogole nie daj Boze w wypadku....

niemozna zastosowac takie zestawy jak ma Onethu na sprzedaz
wg mnie po obejrzeniu jego fotek oslepiaja i na zdjceciu z boku widac jak strumien wali w niebo...

lepiej to przemyslec... napewno taniej i bezpieczniej,bezproblemowo bedzie kupic lepsze zarowki...nie zawsze efekt idzie w parze z prawem i bezpieczenstwem.

michu_gno
26-10-06, 19:59
no tutaj w niebo dajje, ale dlatego ze nie ma soczewek, koz lampy kompletnie nie przystosowany na ksenony wiec wiadomoz e odpada, mowimy tu o soczewce!
Co do policji, zdarzylo mi sie dwa razy byc zatrzymanym bmka przez policje i do ksenonow nie doczepiali sie, mimo ze nie bylo spryskiwacza, w sumie to na szyby tylko buczeli.
Ciekawostka jest to, ze np volvo s40 (2003 rok, nie ma soczewki a ma ksenon, ale to inna bajka, lampa juz projektowana do tego.
Szkoda ze w hondzie nie ma osobnych dlugich i mijania, bo wtedy mozna zostawic dlugie, a przerabiac tylko h1 na ksenon, zreszta mniej praktycznie mi sie wydaje miec ksenon w dlugich, ale to kwestia przyzwyczajenia, o ile sie nie myle soczewka swieci punktowo, co przy jezdzie w nocy jest troszke meczace...
Dla swietego spokoju mozna zamontowac spryskiwacze, wydaje mi sie ze to koszt nie duzy, a zawsze cos mozna wkrecic jak sa

Bauma
26-10-06, 20:57
Co do policji, zdarzylo mi sie dwa razy byc zatrzymanym bmka przez policje i do ksenonow nie doczepiali sie, mimo ze nie bylo spryskiwacza, w sumie to na szyby tylko buczeli.
ja nie mowie ze kazda drogowka na to wpadnie albo kazdy diagnosta ale ci bardziej bystrzy albo upierdliwi jak kto woli napewno sie doczepia....a przy wypadku auto jest trzepane na wszystkie strony i majac zamontowane ksenony moze sie okazac ze nie powinno byc dopuszczone do ruchu i bedzie klops....
bedac szczerym to jednak Civic na ksenonach bardziej sie rzuca w oko niz BMW itp....